Vanaf 2028 wordt B2B e-invoicing en e-reporting verplicht in Europa. E-invoicing, ofwel elektronische facturatie, betekent dat uitgaande en binnenkomende facturen digitaal worden opgemaakt, verzonden en ontvangen. Hierbij moet je een gestructureerd UBL/XML-formaat volgens de Europese norm gebruiken. Om e-invoices te maken of te ontvangen, heb je software nodig die automatisch facturen omzet in wettelijk geldige digitale facturen. Verschillende boekhoud- en facturatieprogramma's bieden oplossingen hiervoor.
Elk EU-land heeft de vrijheid om te bepalen hoe snel en in welke mate deze verplichting wordt ingevoerd. Spanje bijvoorbeeld gebruikt een QR-code op de factuur voordat deze wordt bezorgd, terwijl in Italië elke factuur eerst aan de overheid wordt verstrekt voordat zij deze doorsturen naar de ontvanger.
In België is er echter nog veel onduidelijkheid. Tot nu toe is er alleen een beleidsnota opgesteld waarin de intentie voor e-facturatie en e-reporting wordt vermeld. Het is nog onbekend hoe deze verplichting precies zal worden ingevoerd, wanneer en welke gevolgen dit zal hebben voor Belgische bedrijven.
In een wereld waar data-uitwisseling cruciaal is, wordt de rol van accountants belangrijker dan ooit. De overheid stimuleert het elektronisch uitwisselen van gegevens via een veilig en toegankelijk netwerk, waardoor data direct in boekhoudsystemen terechtkomt en efficiënt wordt verwerkt.
Iedereen zegt dat data goud is, maar je moet er wel goud van maken. En daar ligt voor de rol van de accountant, volgens mij, een gigantische opportuniteit.
E-invoicing en e-reporting bieden accountants een schat aan informatie. Hierdoor kunnen zij gerichter advies geven aan ondernemers, wat hen omvormt tot strategische partners.
Als accountant ga je niet enkel beschikken over de BTW-gegevens, maar krijg je zicht op alle details van de factuur. Een accountant heeft de expertise om complexe en grote hoeveelheden gegevens te analyseren en te interpreteren. Correct met deze data aan de slag gaan, betekent veel meer gericht advies aan je ondernemer om te blijven groeien en ontwikkelen. Denk aan financiële rapporten op basis van data-analyse of het optimaliseren van bedrijfsprocessen met behulp van data-analysemethoden.
Een goede voorbereiding op de verplichting van e-invoicing en e-reporting in 2028 is essentieel. Zorg dat je begrijpt wat deze ontwikkelingen voor jouw bedrijf betekenen en welke impact ze zullen hebben. Als je nog steeds gebruikmaakt van traditionele papieren facturatie of facturatie via e-mail en PDF, is het tijd om de overstap naar elektronische facturatie te overwegen.
E-invoicing is momenteel al verplicht in bepaalde situaties in België, zoals bij business-to-government (B2G) transacties. Vanaf 2024 zou e-invoicing wettelijk verplicht worden voor zowel kmo's, freelancers als zelfstandigen in bijberoep. Ook business-to-consumer (B2C) facturatie zou vanaf 2024 onderhevig zijn aan e-invoicing, al zijn hier nog veel onduidelijkheden.
Een model kan ontstaan zoals de witte kassasystemen: eerst een proforma factuur die je goedkeurt en dan de officiële factuur.
Door nu al te investeren in e-invoicing, zet je jouw bedrijf op het pad naar modernisering en optimaliseer je jouw administratieve processen. Kies een facturatieprogramma dat past bij jouw bedrijf en profiteer van de voordelen, zoals het automatisch versturen van facturen, het bijhouden van de betaalstatus en tijdsbesparing voor jouw projecten en klanten.
We komen in een digitale wereld waar er ook vanuit de overheid geduwd wordt naar het elektronisch uitwisselen van data ipv documentformaat, pdf, waar we effectief XML-data gaan uitwisselen.
Met Billtobox ben je op weg om te voldoen aan de komende B2B e-invoicing: elektronische facturen en betalingen ontvangen, verwerken en verzenden vanuit 1 platform. Door nu al stappen te zetten, ben je beter voorbereid op de verplichtingen van de toekomst en profiteer je van de voordelen die e-invoicing en e-reporting bieden.