EBITDA: wat is het en hoe bereken je het eenvoudig?

De EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization) is waarschijnlijk iets waar u al van hebt gehoord, vooral in het kader van de waardering van een bedrijf.

Deze Angelsaksische term is fundamenteel en verdient enige aandacht.

De EBITDA komt dicht in de buurt van het Nederlandstalige begrip ‘bruto bedrijfsresultaat’. U zult zeggen dat dit wel mooi is, maar niet veel verduidelijkt.

Oké. De EBITDA is een fundamentele financiële indicator die helpt vast te stellen welke rijkdom een bedrijf regelmatig uit zijn exploitatiecyclus haalt. Deze rijkdom stelt het bedrijf in staat om zijn productieapparaat (ook geldig voor de dienstensector) te onderhouden en te ontwikkelen, het geïnvesteerde kapitaal te vergoeden, of het nu eigen of geleend is, of te sparen. Dit prestatiecriterium houdt geen rekening met de impact van de kapitaalstructuur van het betreffende bedrijf, noch met de diverse fiscale aspecten van het bedrijf, noch met de uitzonderlijke (en dus niet-recurrente) elementen die in de resultatenrekening zijn opgenomen.

Hoe berekenen we de EBITDA?

Hier is een relatief eenvoudige manier om het te berekenen op basis van het Belgische schema van de jaarrekening.

De cijfers tussen haakjes vertegenwoordigen de officiële codes in het schema van de jaarrekening.

Om de EBITDA te verkrijgen, begint u met de bedrijfswinst (verlies) (9901) en voegt u het volgende toe:

  • De afschrijvingen en waardeverminderingen op immateriële en materiële vaste activa (630)
  • De waardeverminderingen op voorraden, op bestellingen in uitvoering en op handelsvorderingen: toevoegingen (terugnemingen) (631/4)

Om consistent te zijn, is het belangrijk te benadrukken dat in het geval van terugnemingen van afschrijvingen en/of waardeverminderingen, deze terugnemingen moeten worden afgetrokken van de bedrijfswinst (verlies).

Aan de slag met uw rekenmachines …



In het belang van zijn optimale verspreiding bieden wij u een automatische vertaling van dit artikel met behulp van kunstmatige intelligentie.
De Stichting is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit en de nauwkeurigheid van deze machinevertaling.
Dit artikel is oorspronkelijk in het Frans geschreven, dus het is de Franse versie waarnaar in alle gevallen moet worden verwezen.

Mots clés

Articles recommandés

Ontdek alle activiteiten op de website van Vlaio

Ken je kritische succesfactoren niet? Dat is de sleutel tot mislukking!

18 % van de bedrijven verwacht nieuwe werknemers te moeten aanwerven door digitaliseringsgolf