Een wereldwijd rapport 2024 over belastingontduiking door het Eu TAX Observatory

Het "Eu Tax Observatory" publiceerde op 23 oktober 2024 zijn rapport getiteld "Global Tax Evasion Report 2024". Het rapport, met een voorwoord van de Nobelprijswinnaar in de economie, Joseph Stiglitz, vat het werk samen van meer dan 100 onderzoekers wereldwijd om het volume en de dynamiek van belastingontduiking te kwantificeren.

(Onofficiële vertaling van de oorspronkelijke Engelse tekst)


Download Report

​Download Exective Summary ​

Is belastingontduiking aan het stijgen of dalen? Komen er nieuwe problemen naar voren en zo ja, welke?

In de afgelopen tien jaar zijn belangrijke initiatieven gelanceerd om internationale belastingontduiking te verminderen. Maar de resultaten van deze initiatieven zijn nog te weinig bekend.

Het rapport analyseert onder andere de effecten van internationale hervormingen die tien jaar geleden nog utopisch leken: de invoering van automatische uitwisseling van bankinformatie tussen belastingdiensten sinds 2017 om de verhulling van activa in belastingparadijzen tegen te gaan; evenals het internationale akkoord voor een effectieve minimumbelasting voor multinationals, aangenomen door meer dan 140 landen in 2021 om de race naar lagere belastingen te beperken; het rapport richt zich ook op kwesties die niet zijn aangepakt, zoals het extreem lage effectieve belastingtarief voor miljardairs.

Volgens het rapport blijft belastingontduiking een omvangrijk en aanhoudend fenomeen dat staten berooft van essentiële middelen om openbare diensten en de ecologische transitie te financieren. Het rapport schat dat de belastingverliezen als gevolg van particuliere belastingontduiking wereldwijd ongeveer 500 miljard dollar per jaar bedragen, waarvan 150 miljard voor de Europese Unie. De belastingverliezen als gevolg van belastingontduiking door multinationals worden geschat op ongeveer 600 miljard dollar per jaar wereldwijd, waarvan 200 miljard voor de Europese Unie.

Het rapport benadrukt ook de ongelijkheid en verstoringen veroorzaakt door belastingontduiking, die de rijken en machtigen bevoordeelt ten koste van de armen en kwetsbaren. Het rapport toont aan dat ontwikkelingslanden evenredig meer worden getroffen door belastingontduiking dan ontwikkelde landen, en dat vrouwen meer worden benadeeld dan mannen door de vermindering van de overheidsuitgaven als gevolg van belastingontduiking.

Het rapport doet zes aanbevelingen om de geïdentificeerde problemen aan te pakken. Het gemeenschappelijke thema van deze aanbevelingen is dat ze gericht zijn op het verminderen van het belastingtekort van multinationals en welgestelde particulieren. Belastingtekorten vertegenwoordigen het verschil tussen wat deze actoren vandaag aan belastingen betalen en wat ze zouden betalen als minimumbelastingen correct werden toegepast. Het verminderen van belastingtekorten bij multinationals en welgestelde personen kan niet alleen aanzienlijke overheidsinkomsten genereren, maar ook bijdragen aan een grotere maatschappelijke acceptatie van globalisering.

Voorstellen ?

Hun voorstellen zijn als volgt:

  1. Hervorm het internationale akkoord over de minimale belasting voor bedrijven om een tarief van 25% in te voeren en de lacunes in het systeem die fiscale concurrentie aanmoedigen, te elimineren.
  2. Stel een nieuwe wereldwijde minimale belasting in voor 's werelds miljardairs, ter waarde van 2% van hun vermogen.
  3. Implementeer mechanismen om welgestelde personen die lange tijd in een land hebben gewoond en ervoor kiezen zich in een belastingparadijs te vestigen, te belasten.
  4. Voer unilaterale maatregelen in om een deel van de belastingtekorten van multinationals en miljardairs te innen in geval van mislukking van mondiale overeenkomsten over deze kwesties.
  5. Werk naar de oprichting van een Wereldwijd Register van Activa om belastingontduiking effectiever te bestrijden.
  6. Versterk de handhaving van economische substantieregels en anti-misbruikregels.

Het rapport is online beschikbaar op de website van EUTO, evenals in gedrukte versie op aanvraag.


"Eu Tax Observatory" is een onafhankelijk en multidisciplinair onderzoekscentrum, opgericht in 2021 met financiële steun van het Europees Parlement. Het heeft als missie innovatief onderzoek te verrichten op het gebied van belastingen, bij te dragen aan een democratisch en inclusief debat over de toekomst van belastingen, en de dialoog tussen de wetenschappelijke gemeenschap, het maatschappelijk middenveld en beleidsmakers in de Europese Unie en de wereld te bevorderen.

Mots clés

Articles recommandés

Vrouwen verdienden nog 5% minder dan mannen in 2022

Duik in het hart van innovatie: de 4e editie van de Digitale Lente van Brussel onthuld in maart 2024!

Berekening van de budgettaire impact van een belasting op grote vermogens vóór macro-economische effecten