Het activiteitenverslag van de CFI, dat altijd pertinent is om met aandacht te consulteren belicht de belangrijkste kern cijfers van het jaar en biedt onder andere een gedetailleerde analyse van trends op het gebied van criminele fenomenen en technieken voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Andere relevante gegevens zijn statistieken over de meldactiviteit: aantal meldende onderworpen entiteiten, de aard van de verdachte verrichtingen en de onderliggende misdrijven...
Het verslag kan worden geraadpleegd op de site van CFI. U zou ook de volledige versie in bijlage vinden.
Met belangstelling zou u zeker het voorwoord van de voorzitter van Cel voor financiële informatieverwerking, ee heer Philippe de KOSTE en de inleiding door de voorzitter van het directiecomité van Fod Financiën de heer Hans Dhondt lezen.
Witwaspraktijken en terrorismefinanciering veranderen voortdurend. Criminele en terroristische kringen passen zich aan en proberen voortdurend bestaande anti-witwas en anti-financiering van terrorismeregels te omzeilen door nieuwe witwastechnieken te ontwikkelen. De opkomst op de markt van nieuwe financiële spelers, van (nog) niet gereguleerd over niet volledig gereguleerd tot volledig gereguleerd, opent nieuwe kansen voor de criminelen. De tussenkomst van professionele witwassers bemoeilijkt ook het werk van de autoriteiten.
Trends op het vlak van witwassen van geld
Belangrijkste bedreigingen ?
De behandeling van meldingen waarin mogelijk sprake is van witwassen van geld uit corruptie en verduistering door personen die een openbare functie uitoefenen, vormde ook in 2022 één van de prioriteiten van de CFI.. De analyse van die meldingen heeft geleid tot de doormelding van vijfentwintig nieuwe dossiers aan de gerechtelijke overheden waarbij corruptie of verduistering door personen die een openbare functie uitoefenen als voornaamste onderliggend misdrijf van witwassen werd aangeduid. Dat cijfer lag de voorbije tien jaar nooit eerder zo hoog
Met betrekking van de nieuwe technieken trekt het verslag het aandacht op de Professionele witwassers en de crypto-activa.
Op internationaal niveau hebben drie thema’s bijzondere aandacht gekregen: de Russische invasie van Oekraïne en de ontduiking van sancties, het witwassen van geld uit het verkoop van fentanyl en synthetische opioïden en het witwassen van geld gerelateerd aan de kunst- en antiquiteitensector.
Trends in terrorismefinanciering
Het totale aantal dossiers dat de CFI in 2022 behandelde over de financiering van terrorisme ligt in lijn met 2021. Gezien het hoge veiligheidsrisico verbonden aan het onderwerp gelden deze dossiers echter als prioritair en wordt veel aandacht besteed aan het efficiënte onderzoek ervan.
Wat de inhoud van de dossiers betreft, werden deels dezelfde fenomenen vastgesteld als in 2021, met trends die zich verder doorzetten. Zo namen het gebruik van nieuwe betaalsystemen en de tussenkomst van neobanken of payment service providers in een context van mogelijke terrorismefinanciering in 2022 nog verder toe.
Meldingen aan de CFI en nieuw geopende dossiers
De CFI ontving in 2022 in totaal 53.923 mededelingen van informatie (meldingen van verdachte verrichtingen/feiten, informatie van buitenlandse tegenhangers en diensten van de Staat) die werden gegroepeerd in 42.970 nieuwe zaken en 10.953 aanvullende mededelingen van informatie in zaken die eerder werden geopend.
Doormeldingen aan de gerechtelijke overheden
Oorsprong
Het merendeel van de meldingen van vermoedens is afkomstig van kredietinstellingen en van betalingsinstellingen.
Onderliggende misdrijven
Bron: CFI, juni 2023