De Raad heeft op 5 oktober 2021 in conclusies besloten om Anguilla, Dominica en de Seychellen te schrappen van de EU-lijst van jurisdicties die niet coöperatief zijn op belastinggebied.
Ze stonden op deze lijst omdat ze niet voldeden aan de EU-criteria voor fiscale transparantie, aangezien ze door het Mondiaal Forum van de OESO niet ten minste als "grotendeels conform" beschouwd werden voor de uitwisseling van inlichtingen op verzoek. De schrapping volgde op het besluit van het Forum om de landen een aanvullende evaluatie toe te kennen.
Daarmee staan er nog 9 namen op de lijst van niet-coöperatieve jurisdicties (bijlage I): Amerikaans-Samoa, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad en Tobago, de Amerikaanse Maagdeneilanden en Vanuatu.
Tot de aanvullende evaluatie staan Anguilla, Dominica en de Seychellen nu vermeld in het document met de stand van zaken(bijlage II), met rechtsgebieden die nog niet aan alle internationale belastingnormen voldoen, maar hebben toegezegd de beginselen van goed bestuur in belastingzaken toe te passen.
Costa Rica, Hongkong, Maleisië, Noord-Macedonië, Qatar en Uruguay zijn hier ook aan toegevoegd, terwijl Australië, Eswantini en de Maldiven alle noodzakelijke belastinghervormingen hebben doorgevoerd en dus uit dat document verwijderd zijn.
Turkije blijft ook na de herziening van vandaag opgenomen in bijlage II. De Raad had in zijn conclusies van februari 2021 Turkije verzocht over te gaan tot automatische uitwisseling van inlichtingen met alle lidstaten. Hoewel er hiermee zeker vooruitgang is geboekt, moet er nog meer worden gedaan.
De Raad herziet tweemaal per jaar de lijst van niet-coöperatieve jurisdicties en het bijbehorende stand-van-zaken-document. Dit gebeurt sinds 2017 en is bedoeld om wereldwijd goed bestuur op belastinggebied te bevorderen en de lidstaten te informeren welke rechtsgebieden buiten de EU zich schuldig maken aan belastingmisbruik. Met defensieve maatregelen kunnen lidstaten dan hun belastinginkomsten beschermen en belastingfraude, belastingontwijking en fiscaal misbruik bestrijden.
De criteria voor plaatsing op de lijst zijn in overeenstemming met de internationale belastingnormen en gericht op fiscale transparantie, billijke belastingheffing en het voorkomen van grondslaguitholling en winstverschuiving. De Raad gaat in dialoog met de landen die niet aan deze criteria voldoen, houdt toezicht op de voortgang en evalueert en actualiseert de lijst regelmatig.
Bron : Raad van de EU, 5 oktober 2021