Minister van Financiën Vincent van Peteghem tekende vandaag, samen met staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne, een protocol met de bankensector. Dat protocol zorgt voor meer transparantie op spaarrekeningen, wat tot betere voorwaarden voor consumenten moet leiden.
De federale regering stelde afgelopen zomer vast dat de informatie en transparantie rond spaarrekeningen beter kon. De consument kon heel moeilijk spaarformules bij zijn eigen bank of bij andere banken vergelijken en kon zo de concurrentie niet optimaal laten spelen. Klanten moesten vaak zelf op zoek naar de juiste informatie en moesten soms ook een nieuw spaarboekje openen om te genieten van betere voorwaarden. Zelfs bij hun eigen bank.
Daarom kondigde de regering afgelopen zomer aan een protocol met de sector te willen sluiten om meer transprantie en concurrentie mogelijk te maken. Minister van Financiën, Vincent Van Peteghem, minister van Economie, Pierre-Yves Dermagne en staatssecretaris van Consumentenbescherming, Alexia Bertrand zaten rond de tafel met bankensector Febelfin en de toezichthouder FSMA. Samen bekeken ze hoe banken hun klanten meer transparantie konden geven over hun gereglementeerde spaarrekeningen. De sector toonde zich constructief en engageert zich tot meerdere belangrijke aanpassingen doe de transparantie en concurrentie ten goede komen.
Het protocol treedt in werking op 15 januari. Vanaf dan komen er geen nieuwe spaarrekeningen meer bij die niet voldoen aan de voorwaarden van dit akkoord. Uiterlijk vanaf 1 juli 2024 engageren banken zich tot drie concrete zaken die zij trimestrieel aan hun spaarders zullen communiceren, via hun bankapp en de rekeninguittreksels van de betrokken spaarrekeningen:
Daarnaast houdt het protocol nog een andere revolutie in: banken zullen zich voortaan beperken tot het aanbieden van maximum vier verschillende gereglementeerde spaarrekeningen, in plaats van de huidige zes. Zo zullen banken vanzelf de beste tarieven moeten aanbieden, in plaats van spaarrekeningen met oude tarieven en voorwaarden in stand te houden.
Bovendien worden spaarrekeningen vanaf nu duidelijk opgedeeld in drie eenvoudige categorieën (A, B en C):