Handelsbalans blijft licht positief, ondanks sterkere vertraging van de uitvoer

In het eerste kwartaal van 2023 waren de groeicijfers van de buitenlandse handel negatief, voor de eerste keer sinds het vierde kwartaal van 2020. De handelsbalans blijft licht positief, ondanks een sterkere vertraging van de uitvoer ten opzichte van de invoer.

De groeicijfers van de waarde van de Belgische in- en uitvoer tijdens de laatste drie beschikbare maanden (januari t.e.m. maart 2023) kwamen uit op respectievelijk -2,8 en -3,1 % (zie grafiek 1). Dit is het eerste kwartaal met negatieve groeicijfers sinds het 4de kwartaal van 2020 (tijdens de COVID-crisis). Dit gemiddelde maskeert echter de neerwaartse trend op maandelijkse basis: de jaar-op-jaar evolutie was nog positief in januari maar evolueerde naar 2-cijferige negatieve percentages in maart.



Alhoewel de uitvoerwaarde iets sterker daalde dan de invoer, toont de handelsbalans tijdens het eerste kwartaal van 2023 toch een overschot van 2,3 miljard euro vergeleken met 2,8 miljard euro tijdens dezelfde periode een jaar voordien.

Grafiek 1
Verloop van de in- en uitvoer van goederen
(Veranderingspercentages van het kwartaalgemiddelde t.o.v. de overeenstemmende periode van het voorgaande jaar)




De voornaamste sectoren die de groeicijfers in waarde naar beneden trekken zijn de chemische en minerale producten. Ook de diamant, de kunststoffen en de onedele metalen belanden in negatief terrein maar de bijdrage van deze sectoren aan de verzwakking van de totale handel is beperkter (zie tabel 1). Het vervoermateriaal, de machines en de voeding tonen dan weer sterk positieve groeicijfers

Het verloop in waarde van de internationale handel van deze producten verdeelt zich verschillend tussen prijzenen volume-effecten. De negatieve jaar-op-jaar evolutie van in- en uitgevoerde waarden van de minerale producten is volledig een prijseffect, aangezien de internationale prijzen naar hun niveau van vóór de oorlog in Oekraïne aan het terugkeren zijn. De stijging van de prijzen verklaren die van de waarden in de voedingssector, net als de toenemende in-en uitvoer van machines. De daling van in- en uitgevoerde waarden voor de chemie, de kunststoffen en de onedele metalen, en de toename van de in- en uitvoer van het transportmateriaal zijn daarentegen een combinatie van zowel prijs- als volume-effecten.

Grafiek 2
Recente impact van de prijzen op de evolutie van in-en uitvoerwaarden voor de voornaamste
productcategorieën
(Veranderingspercentages t.o.v. de overeenstemmende periode van het voorgaande jaar)




Tabel 1
In- en uitvoer van goederen (in waarde), januari 2023 – maart 2023: opdeling per productcategorie4




Tabel 2
In- en uitvoer van goederen (in waarde), januari 2023 - maart 2023: geografische opdeling


Bron: NBB

Mots clés

Articles recommandés

Handelsbalans blijft positief, ondanks verdere vertraging van de buitenlandse handel

Verdere verzwakking van de groeicijfers voor de in- en uitvoerwaarden