Handelsbalans blijft positief, ondanks verdere vertraging van de buitenlandse handel

De groeicijfers van de buitenlandse handel gaan verder achteruit. Dat is voornamelijk te wijten aan de chemische sector en de normalisatie van de energieprijzen. Door de sterkere daling van de invoer blijft de handelsbalans positief.

De groeicijfers van de waarde van de Belgische in- en uitvoer tijdens de laatste drie beschikbare maanden (februari t.e.m. april 2023) kwamen uit op respectievelijk -6,0 en -5,9 % (zie grafiek 1). De negatieve groeicijfers die eerder voor het eerste kwartaal van 2023 werden opgetekend (respectievelijk -2,1 en -1,1%) zetten zich dus verder en diepen zich zelfs uit. De trend op maandelijkse basis is duidelijk neerwaarts gekeerd:



Door de sterkere daling van de invoer blijft de handelsbalans voor de meest recente maanden van 2023 positief, met een overschot van 1,7 miljard en 0,3 miljard euro in respectievelijk maart en april 2023.


Grafiek 1
Verloop van de in- en uitvoer van goederen
Veranderingspercentages van het kwartaalgemiddelde t.o.v. de overeenstemmende periode van het voorgaande jaar




De voornaamste dalers zijn de chemische en minerale producten, de diamant, de kunststoffen en de onedele metalen. Het zijn echter de eerste 2 sectoren die voornamelijk bijdragen aan de verzwakking van de totale handel (zie tabel 1). De daling in de chemische sector is ten dele het gevolg van de instorting van de handel in COVIDvaccins; eind 2022 vertegenwoordigden deze vaccins nog tussen 20 en 25% van de handel in de chemische en farmaproducten. De daling van de verhandelde waarden voor de minerale producten is dan weer het gevolg van de normalisering van de energieprijzen.

De enige sectoren met sterke positieve groeicijfers zijn het vervoermateriaal, de machines en de voeding. Wat de voeding betreft signaleert Eurostat dat de prijsinflatie in deze sector - een wereldwijd fenomeen – waarschijnlijk zijn piek heeft bereikt tijdens de meest recente maanden, met een langzame daling van de maandelijkse prijsstijgingen. De sector van de vervoermiddelen was al sterk in 2022, maar overtreft zichzelf dit jaar. Dit is de oorzaak van een combinatie van prijsstijgingen (vooral voor wisselstukken en tweedehandswagens) en volumestijgingen. Ook de shift naar de - meestal duurdere - elektrische voertuigen draagt bij tot de groei van de totale in- en uitgevoerde waarde in de sector.

Tabel 1
In- en uitvoer van goederen (in waarde), februari 2023 – april 2023: opdeling per productcategorie4



Tabel 2
In- en uitvoer van goederen (in waarde), februari 2023 - april 2023: geografische opdeling



Dit persbericht beschrijft het verloop van de goederenhandel (uitgedrukt naar waarde) naar en vanuit België. De statistieken slaan op de totale goederenhandel (communautair concept), waarin de goederenhandel van niet-ingezetenen via België niet in mindering wordt gebracht zoals in het nationale concept. De gegevens, inclusief de details naar productcategorie, zijn beschikbaar via NBB.Stat op www.NBB.be.

Bron: NBB

Mots clés

Articles recommandés

Wat echt nodig is om onze industrie te redden

Terug naar hogere inflatie... en indexering

De inflatie in België is het laagst sinds het begin van de spanningen tussen Oekraïne en Rusland