Handhaving “nulbijdrage”-maatregel door regering, maar vanaf 1 januari 2022 geplafonneerd op 4.000 euro per kwartaal !

De Ministerraad van 10 november 2021 keurt op voorstel van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne en minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke een ontwerp van koninklijk besluit goed betreffende de doelgroepvermindering voor eerste werknemers.

Nieuwe werkgevers

De maatregel “eerste aanwerving (Plan +1)” of “nulbijdrage” is een doelgroepvermindering die aan nieuwe werkgevers wordt toegekend die nog nooit personeel aangeworven hebben of die al een jaar geen personeel meer in dienst hadden. De maatregel, die op 1 januari 2016 in werking trad, verleent nieuwe werkgevers een volledige vrijstelling van patronale bijdragen, onbeperkt in de tijd, in het kader van eerste aanwerving.

Die vrijstelling betekent dus niet dat de werkgever voor zijn eerste aanwerving niets aan de RSZ hoeft te betalen: de maatregel heeft geen betrekking op bepaalde specifieke bijdragen die door RSZ worden toegepast (bijdragen voor de vakantiedagen van werknemers, bijdragen aan de sluitingsfondsen of het Sociaal Fonds van de sector, enz.).

Ter herinnering: tussen het eerste kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021 hebben niet minder dan 2.195 nieuwe werkgevers gebruik gemaakt van de "nulbijdrage”-maatregel, waardoor het aantal werkgevers aan het einde van het eerste kwartaal van 2021 is gestegen tot 52.556 (sinds de introductie van de maatregel in 2016). Deze stijging toont het belang aan van de maatregel voor de Belgische kmo's en dit is nog duidelijker in de context van de relance. Deze maatregel, die zelfstandigen helpt een eerste werknemer aan te werven, heeft een positief effect op de economie aangezien en de creatie van nieuwe jobs. De handel, horeca, bouwnijverheid, gespecialiseerde, wetenschappelijke en technische activiteiten zijn de sectoren die het meest van deze maatregel gebruik hebben gemaakt.

Beperking - aanpassingen

Het ontwerp geeft gedeeltelijk uitvoering aan de evaluatie en het advies van het beheerscomité van de RSZ met betrekking tot de doelgroepvermindering voor eerste werknemers. Het sluit aan bij de wijzigingen aan de wettelijke bepalingen zoals opgenomen in het ontwerp van programmawet met betrekking tot de plusplannen.

Ook bepaalt het ontwerp dat de doelgroepvermindering voor de eerste werknemer vanaf 1 januari 2022 geplafonneerd zal worden op 4.000 euro per kwartaal.

De 4.000 euro per kwartaal zal ook worden toegepast voor de stock, evenwel zonder retroactiviteit.

Het ontwerp wordt ter advies voorgelegd aan de Raad van State.

Met deze beperking zal de overgrote meerderheid van nieuwe werkgevers een volledige vrijstelling blijven genieten. Bovendien zal deze beperking niet met terugwerkende kracht worden toegepast. Bovendien, en dit was van fundamenteel belang voor de minister van kmo’s, blijft de vrijstelling "levenslang" en dus zonder beperking in de tijd geldig! Ten slotte zullen ook diverse technische aanpassingen helpen om misbruik tegen te gaan en de maatregel te verduidelijken.

Bron : Ministerraad van 10 november 2021 - Bepalingen betreffende de doelgroepvermindering voor eerste werknemers - Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 16 mei 2003 tot uitvoering van het Hoofdstuk 7 van Titel IV van de programmawet van 24 december 2002 (I), betreffende de harmonisering en vereenvoudiging van de regelingen inzake verminderingen van de sociale zekerheidsbijdragen

> Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s en Landbouw, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing "David Clarinval tevreden met handhaving “nulbijdrage”-maatregel door regering"​​

Mots clés

Articles recommandés

Belgische werknemers drinken minder: 26% daling in overmatig alcoholgebruik, maar 1 op de 10 blijft in de gevarenzone

1 op de 5 kmo’s wil vanaf 2025 al transparanter communiceren

Vapen op het werk: opgelet voor nieuwe wetgeving rookverbod