Hoeveel kost beleggen in een fonds in de praktijk ?

De FSMA publiceert een update van haar studie over de kosten van beleggingsfondsen. Het gaat meer bepaald over de kosten die Belgische openbare ICB’s, die doorgaans “beleggingsfondsen” worden genoemd, aanrekenen aan hun klanten. Dankzij deze studie kunnen consumenten deze kosten beter begrijpen en vergelijken. De studie bevat ook een hoofdstuk met toelichting over de belangrijkste factoren die deze kosten beïnvloeden.

Beleggingen in beleggingsfondsen zijn populair, zowel in België als elders in Europa. De particuliere beleggers appreciëren vooral de brede waaier aan beschikbare strategieën en de diversificatie die deze fondsen bieden. Beleggingsfondsen zijn erg succesvol in België: hun nettoactief bedroeg 216 miljard euro op 31 maart 2024.

Beoordelen

De kosten die aan dergelijke fondsen verbonden zijn, vormen een doorslaggevend criterium waarmee rekening moet worden gehouden vóór elke belegging. Die kosten worden duidelijk aan de particuliere beleggers meegedeeld, in het bijzonder via de essentiële-informatiedocumenten.

De beoordeling van die kosten is doorgaans moeilijk voor de belegger: zijn de kosten concurrentieel of liggen ze hoger dan die van de concurrentie? Welke factoren beïnvloeden het niveau van de kosten? Bovendien kan het soms moeilijk zijn om de impact van de kosten op het verwachte rendement van die belegging duidelijk in te schatten.

In het kader van haar opdracht inzake de bescherming en educatie van financiële consumenten wil de FSMA informatie die zij verzamelt, ter beschikking stellen om consumenten een beter inzicht te geven in die kosten.

Ins en outs

Daarom publiceert zij een studie met als doel:

  • detailinformatie te geven over de verschillende kosten die aan een fonds verbonden kunnen zijn;
  • toe te lichten welke factoren het niveau van de kosten van een fonds kunnen beïvloeden;
  • de particuliere beleggers in staat te stellen de kosten die ze betalen gemakkelijker te vergelijken met de kosten die de Belgische fondsen doorgaans aanrekenen; en
  • in te zoomen op de impact van de kosten van een fonds op het uiteindelijke rendement voor de belegger.

Beknopte punten

De belangrijkste vaststellingen van de FSMA-studie naar de Belgische fondsen zijn:

  • de gemiddelde maximum instapkosten bedragen 2,1 procent voor alle strategieën samen; het lage gemiddelde[1]bedraagt 0,8 procent en het hoge gemiddelde 3,5 procent;
  • de gemiddelde beheerskosten en andere administratie- of exploitatiekosten bedragen 1,4 procent per jaar voor alle strategieën samen; het lage gemiddelde bedraagt 0,6 procent per jaar en het hoge gemiddelde 1,9 procent per jaar;
  • bij de gemengde fondsen liggen de gemiddelde beheerskosten en andere administratie- of exploitatiekosten, met zo’n 1,6 procent per jaar, het hoogst.

Naast een update van de cijfers bevat deze studie ook een nieuw hoofdstuk met toelichting over enkele factoren die het niveau van de kosten kunnen beïnvloeden, zoals het distributiemodel en de gevolgde strategie, bijvoorbeeld actief of passief beheer. De gebruikte terminologie werd eveneens aangepast teneinde coherent te zijn met de nieuwe essentiële informatiedocumenten.

De studie is beschikbaar op de website van de FSMA.

[1] De lage en hoge gemiddelden vertegenwoordigen respectievelijk het 10de en 90ste percentiel. Dat betekent dat de kosten bij 10 procent van de fondsen lager zijn dan het lage gemiddelde.

Mots clés

Articles recommandés

U mag de fiscus de deur wijzen!

DE&I op de werkvloer: de kloof dichten tussen intentie en actie is prioriteit voor bedrijfsleiders

Verplichting om elektronisch te kunnen betalen: een overzicht na 1 jaar !