In 2023 zal 60% van de Belgische werkgevers getroffen worden door stijgende loonkosten

Zes op de tien bedrijven in België (60%) zeggen dat de stijgende kosten invloed hebben op hun strategie voor arbeidsvoorwaarden. Toch blijft investeren in arbeidsvoorwaarden een belangrijke prioriteit, aangezien bedrijven worstelen met het aantrekken en behouden van talent. Dat blijkt uit de 2023 Benefits Trends Survey van WTW, een internationaal adviesbureau (NASDAQ: WTW).

Vergeleken met twee jaar geleden zijn zorgen over stijgende kosten toegenomen. Het is nu de nummer twee van de belangrijkste factoren die invloed hebben op de arbeidsvoorwaardenstrategie, terwijl het in 2021 niet in de top vier stond.

Concurrentie om talent is de nummer twee belangrijkste kwestie voor werkgevers in 2023, 76% van de bedrijven noemt dit als een factor die invloed heeft op hun arbeidsvoorwaardenstrategie. Slechts de helft van de organisaties (49%) vindt dat hun huidige arbeidsvoorwaardenpakket effectief of zeer effectief is in het aantrekken en behouden van belangrijk talent.

Als gevolg hiervan is een belangrijk aandachtspunt voor een derde van de bedrijven (35%) ervoor te zorgen dat de arbeidsvoorwaarden voldoen aan de behoeften van alle medewerkers, bijna de helft (47%) richt zich op de kosten van de regelingen.

Het vinden van een balans tussen het aanpakken van deze tegenstrijdige kwesties kan een uitdaging zijn. Werkgevers verwachten dat kosten de komende twee jaar een grote uitdaging zullen vormen voor hun arbeidsvoorwaardenbudgetten. 60% maakt zich zorgen over de aanhoudende hogere inflatie, terwijl 49% een impact verwacht van de verzwakkende economie en de huidige marktomstandigheden.

Om kosten te besparen heeft meer dan de helft van de werkgevers (56%) actie ondernomen om de voorwaarden van leverancierscontracten te verbeteren, terwijl 71% van plan is om actie te ondernemen. Een kwart van de bedrijven (26%) heeft actie ondernomen om verschillende diensten in één pakket van één leverancier te bundelen, terwijl 33% dit van plan is. 15% van de bedrijven in België heeft extra financiering voor arbeidsvoorwaardenprogramma's veiliggesteld, terwijl een derde (35%) dit van plan is.

Voor sommige werkgevers is het verminderen van het aantal arbeidsvoorwaarden de enige optie als reactie op de stijgende kosten. 9% van de werkgevers heeft ervoor gekozen om de generositeit van hun arbeidsvoorwaardenprogramma's in het algemeen te verminderen.

Raymond Wammes, Senior Consultant bij WTW, zegt: “De huidige staat van zowel de economie als de arbeidsmarkt plaatst werkgevers in een precaire positie bij het bepalen hoe ze de concurrentie om talent kunnen winnen en om kunnen gaan met de stijgende kosten van diensten, terwijl de budgetten krap blijven.”

Delicate balans vraagt om een optimalisatie van het pakket van arbeidsvoorwaarden

“Het is een delicate balans tussen het stroomlijnen van arbeidsvoorwaarden om kosteneffectiever te worden, terwijl de focus blijft liggen op gepersonaliseerde arbeidsvoorwaarden die zijn afgestemd op de individuele behoeften van het personeelsbestand. Dit vraagt om een optimalisatie van het pakket van arbeidsvoorwaarden”

“Dit is vooral uitdagend wanneer medewerkers steeds uitgebreidere arbeidsvoorwaarden eisen die belangrijke gebieden van inclusief welzijn, levensstijl en financiële bescherming ondersteunen en tegelijkertijd milieubewust en sociaal bewust zijn. Werkgevers willen er niet op achteruit gaan.”

Over het onderzoek

WTW heeft tussen 1 maart 2023 en 14 april 2023 35 Belgische organisaties uit verschillende sectoren gevraagd naar hun arbeidsvoorwaardenstrategieën voor de 2023 Benefit Trends Survey.

Mots clés

Articles recommandés

Salaris in België : De loonkloof in bruto-uurloon bedraagt 5,0% in België

5 redenen waarom we een federale regering nodig hebben