Brusselse bedrijven die hun activiteiten willen uitbouwen, kunnen zich door uiteenlopende (prestigieuze) adviesbureaus laten bijstaan. Brusselse bedrijven die hun activiteiten willen uitbouwen, kunnen zich door uiteenlopende (prestigieuze) adviesbureaus laten bijstaan die banden onderhoudt met een universiteit of hogeschool. Eén daarvan is ICHEC Junior Consult.
We spraken met Sébastien Nibelle (Consulting Director) en Lucas Lefevre (Communication Manager). Zij gaven toelichting bij de werking van hun Junior Enterprise.
De internationale beweging Junior Enterprises werd zowat 100 jaar geleden opgericht. Ongeveer 30 jaar geleden ontstond de eerste Belgische Junior Enterprise in Louvain-la-Neuve (UCL).
Onze ICHEC Junior Consult werd in 2011 actief. Sommige studenten wilden destijds hun theoretische kennis professionaliseren en waagden zich aan het avontuur. Ze gingen met twee of drie van start, maar onze vzw telt intussen 40 leden. We hebben dus al een heel traject achter de rug!
De Junior Enterprise staat open voor alle ICHEC-studenten (vanaf BAC2) die hun professionele vaardigheden willen ontplooien en tegelijk een educatieve meerwaarde willen meepikken. Er zijn geen basisvaardigheden vereist, hun motivatie geeft de doorslag.
ICHEC Junior Consult geniet erkenning op Belgisch en Europees niveau: onze Junior Enterprise won al verschillende prijzen, waaronder die van 'Best Belgian Junior Enterprise 2021'.
De vzw heeft vier bestuurders. Die zijn elk voor één of meerdere afdelingen verantwoordelijk. Van de in totaal 7 afdelingen is de belangrijkste de afdeling Consultancy , waar 12 consulenten en 3 managers aan de slag zijn.
Een Junior Enterprise functioneert als een klassiek bedrijf, volgens deugdelijke managementmethodes die we in het kader van onze cursussen krijgen aangeleerd. Het aansturen van het team is echt essentieel in het project, Daar zijn de managers zich terdege van bewust. De bestuurders en managers besteden trouwens meer tijd aan de vzw dan de andere leden.
Een blik van buitenaf krijgen we van de docenten van het ICHEC, die optreden als adviseurs en experten.
Het Alumni-netwerk, dat bestaat uit voormalige leden van de VZW, kan eveneens om advies worden verzocht. Ze zijn vaak nog heel gehecht aan de structuur en bieden een professionele kijk op het werk dat de studenten vandaag leveren.
Wij zijn in 4 verschillende vakgebieden actief: financiën, marketing, internationaal management en strategie.
Wat ons van de concurrentie (privébedrijven en andere Junior Enterprises) onderscheidt, zijn: een hoge reactiviteit, onze aantrekkelijke prijzen, ons kwalitatief werk, innovatie en creativiteit.
Wat echt belangrijk is, is dat er een reële pedagogische meerwaarde is voor de studenten die aan een project meewerken. Anders zou het geen zin hebben om zich voor die projecten in te zetten.
De studenten worden voor hun werk niet betaald, waardoor alle inkomsten integraal naar de vzw terugvloeien met het oog op de organisatie van evenementen in het buitenland, opleidingen, het welzijn van onze leden, ...
De begeleiding is vrij vergelijkbaar met die van een klassiek adviesbureau. Een project wordt opgestart na een spontane aanvraag of na een prospectie door de teams.
De aanvragen van bedrijven worden binnen de 24 uur beantwoordt. Dan wordt er een eerste ontmoeting geregeld tussen de afdeling Business Development en het te begeleiden bedrijf. Daarna stellen we een projectteam samen, bestaande uit een projectmanager en junior adviseurs. De duur van de opdracht schommelt tussen 4 en 12 weken. Na afloop wordt een eindrapport opgesteld en worden de resultaten van de opdracht in de kantoren van het bedrijf gepresenteerd.
Het Business Development team neemt het dan over en gaat het werk van het bedrijf beoordelen. Zo kan er feedback omtrent de geleverde prestaties worden gegeven.
Per jaar begeleidt ICHEC Junior Consult 10 tot 15 projecten.
De doelgroep kan sterk variëren: van zelfstandigen (een kapsalon, een vrij beroep, ...) tot een multinational.
Onlangs hebben we zelfs aan een project voor circulaire economie gewerkt, in opdracht van hub.brussels. Onze doelgroep is dus bijzonder breed!
Een voorbeeld van een privébedrijf van een zekere omvang? In 2022 hebben we samengewerkt met Decathlon om hen in hun duurzame transitie te begeleiden. Ze kregen van ons de bevestiging dat de uitbouw van hun tweedehandsactiviteiten heel wat perspectieven opende. We voerden voor hen een marktstudie en stelden een strategisch plan op.
De kostprijs hangt samen met de omvang van het bedrijf, iets wat ons ook van andere Junior Enterprises onderscheidt. We willen ondernemerschap promoten en kleine structuren die geen middelen hebben om een privéadviseur in te huren verder op weg helpen.
We proberen te prospecteren in sectoren die hulp zouden kunnen gebruiken. Ze hebben we ons in 2022 tot de bioscoopsector gewend en uiteindelijk bioscoop Palace begeleid.
We zoeken telkens naar meerwaarde, zowel voor het bedrijf als voor de studenten die aan het project meewerken.
We gaan bewust met onze tijd om, en de leden van de vzw helpen elkaar. In de praktijk zien we dat veel studenten hogere punten halen sinds ze aan Junior Enterprise meewerken.
Ze leren op de juiste manier studeren en het avontuur van de Junior Enterprise komt hun schoolprestaties duidelijk ten goede. De docenten merken trouwens een verschil tussen studenten die bij ICHEC Junior Consult betrokken zijn en de anderen.
Er is sprake van een reële pedagogische meerwaarde: we leren redeneren, houden presentaties voor bedrijven, ...
Binnen de teams vinden we heel wat verschillende profielen (verschillen op socio-economisch vlak, opleidingsniveau, ...). Dat is voor alle leden heel verrijkend.
Motivatie vormt de basis. Je moet je eigen grenzen willen verleggen. Veel studenten willen graag lid worden van Junior Enterprise, en dus voeren we in verschillende stappen een selectie door. Uiteraard moeten geïnteresseerde studenten de waarde van de vzw onderschrijven: kwaliteitszorgen, ondernemerschap, dynamisme en professionalisme.
Onze afdeling 'Human resources' helpt de leden bij hun ontplooiing en ziet toe op ieders inzet. We proberen een zo gezond mogelijk beleid te voeren, wat ons ook in de lessen aan het ICHEC wordt aangeleerd.
Allerlei dingen: van de vakkennis op zich tot de soft skills!
Sommige studenten gaan na hun studies als adviseurs aan de slag, maar niet iedereen. Anderen krijgen een baan in een KMO of zelfs in de openbare sector.
Bedrijven weten een vroeger lidmaatschap van een Junior Enterprise naar waarde te schatten, wat tijdens een aanwervingsprocedure een reële troef kan zijn.
We krijgen bijna altijd uitstekende feedback.
Op het einde van een project ontvangt het bedrijf een vragenlijst ter evaluatie, zodat we de impact van ons werk kunnen meten.
De bedrijven zeggen vaak dat de studenten anders denken en zorgen voor een vernieuwende en creatieve kijk op hun projecten.
Laat me eerst en vooral zeggen dat iedereen blij is dat jongeren de kans krijgen werkervaring op te doen en hier veel potentieel in zien.
Adviesbureaus bekijken Junior Enterprises echt heel positief. Studenten die als adviseurs in Junior Enterprises actief zijn, leren al het beroep. Zo kunnen de adviesbureaus pas afgestudeerden aantrekken die hun sporen al binnen een Junior Enterprise verdienden. Een win-win situatie, dus!
We werken trouwens met drie adviesbureaus samen: PWC Belgium, Cream Consulting en Wavestone Belgium.
Die samenwerking loopt via workshops die ze voor de studenten organiseren. Cream consulting, bijvoorbeeld, organiseert gesprekstafels.
We volgden met name een workshop rond inclusie bij AXA Belgium en een workshop rond cyberveiligheid bij Wavestone. De thema's die aan bod komen, gaan heel breed. Op vier maanden tijd zijn er meestal vier workshops. Een aantal worden in de lokalen van onze partners georganiseerd. Om de vier maanden is er ook een workshop van het Europees Junior Enterprise netwerk. Die is bijzonder populair.
De afdeling Business Development moet aan het begin van een opdracht de klant overtuigen om met ons in zee te gaan. Soms moeten bedrijven worden gerustgesteld. En als er al vooroordelen zijn, verdwijnen die na de eerste ontmoeting.
Meer weten over Junior Enterprises ... In België zijn er een vijftiental Junior Enterprises actief op verschillende vlakken (business, recht, engineering, ...). Voor wat 'Business' betreft, zijn er twee Junior Enterprises in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: ICHEC Junior Consult en Solvay Consulting Club. De teams werken van half september tot half juni aan hun projecten, maar bedrijven kunnen het hele jaar door met de Junior Enterprises contact opnemen om een adviesopdracht voor te bereiden. Er bestaat een nationale confederatie van alle Belgische Junior Enterprises. Naast die nationale confederatie, is er ook een Europese en een internationale confederatie. |
Bron: 1819 | Ondernemen in Brussel