Kies de juiste indicatoren voor uw dashboard!

Resultaatindicatoren, ook wel vertraagde indicatoren genoemd, of voor de meer geleerde onder ons, lagging indicators, komen een beetje zoals de carabiniers van Offenbach: te laat!

Ze zijn zeker nodig om resultaten vast te stellen, te communiceren, en zichzelf te evalueren ten opzichte van benchmarks, maar ze zijn niet bedoeld om vooruit te kijken of om het bedrijf te sturen. Wat nog erger is, ze waarschuwen de manager niet voor de gevaren die zijn bedrijf bedreigen en die het kunnen laten ontsporen. Het moet worden vastgesteld dat resultaatindicatoren het verleden analyseren.

Een voorbeeld van een resultaatindicator is de gerealiseerde omzet in vergelijking met de gebudgetteerde omzet. Deze informatie is statisch, er kan niets meer aan worden veranderd.

Het ideaal is om indicatoren te hebben die ons informeren over lopende prestaties, prestaties die nog kunnen worden beïnvloed.

Deze worden actie-indicatoren, vooruitlopende indicatoren of leading indicators genoemd. Zij daarentegen stellen ons in staat om gebeurtenissen te anticiperen en beslissingen te nemen om het verloop van de zaken te wijzigen. Goede vooruitlopende indicatoren richten zich op de oorzaken en niet op de symptomen.

Laten we een voorbeeld nemen dat voor ons allemaal spreekt: gewichtsbeheer.

Nee, niet dat alsjeblieft!

Het is waar dat dit traumatiserend kan zijn, maar goed, ik moest toch een voorbeeld vinden, nietwaar?!

Paul is 55 jaar en weegt 80 kg. Hij wil 10 kg afvallen.

Wat, 10 kg, hij is gek!

Ik was vergeten te zeggen dat Paul 1,60 m lang is.

Voor hem is de resultaatindicator het gewicht. Dus weegt hij zich elke ochtend op hetzelfde tijdstip en merkt elke ochtend met grote ergernis dat zijn weegschaal onverbiddelijk 80 kg aangeeft. Eigenlijk, als hij zijn eet- en bewegingsgewoonten niet verandert, zal de resultaatindicator nauwelijks veranderen.

Daar komen de vooruitlopende indicatoren in beeld, die zich vooral richten op het essentiële ingrediënt om gewicht te verliezen, namelijk de vermindering van de netto dagelijkse calorie-inname.

Ik ben geen diëtist, maar voor zover ik weet, zijn de twee meest effectieve manieren om af te vallen het verminderen van de calorie-inname (vetten en suiker) en sporten om calorieën te verbranden.

Omdat hij zijn doelen niet bereikt, besluit Paul contact met mij op te nemen (hij is echt gek!) en samen werken we aan de vooruitlopende indicatoren.

Na vele discussies en verbrande calorieën komen we tot een akkoord: het is besloten, gedurende de eerste maand zal Paul maximaal 2.000 kcal per dag innemen en elke dag 30 minuten joggen. Zijn dashboard zal bestaan uit twee vooruitlopende indicatoren, namelijk zijn dagelijkse calorie-inname en zijn jogging, en een resultaatindicator, zijn gewicht. Elke dag schrijft hij trouw op zijn dashboard de geconsumeerde calorieën, wetende dat hij niet meer dan 2.000 kcal mag innemen, zijn jogging en zijn gewicht dat hij systematisch om 7 uur ’s ochtends meet.

Zijn doel is om na 30 dagen 3 kg af te vallen. Door in te spelen op deze twee hefbomen, calorieën en fysieke inspanning, kan hij de koers aanpassen en zo zijn doel bereiken, gemeten door de resultaatindicator. Paul is nu op de goede weg.

De missie van vooruitlopende indicatoren is om te helpen de toekomstige prestaties te verbeteren door acties te implementeren die potentiële tekortkomingen corrigeren, zonder te wachten tot het laatste moment wanneer de dobbelstenen zijn geworpen.

Dat gezegd hebbende, als Paul niet gemotiveerd was door zijn uitdaging, had hij waarschijnlijk zijn verplichtingen niet nageleefd en uiteindelijk geen gewicht verloren. Vooruitlopende indicatoren of niet!

Tot snel!


In het belang van zijn optimale verspreiding bieden wij u een automatische vertaling van dit artikel met behulp van kunstmatige intelligentie.
De Stichting is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit en de nauwkeurigheid van deze machinevertaling.
Dit artikel is oorspronkelijk in het Frans geschreven, dus het is de Franse versie waarnaar in alle gevallen moet worden verwezen.


Mots clés

Articles recommandés