Maatregelen voor werkgevers in economische moeilijkheden als gevolg van de Brexit ...

De wet van 6 maart 2020 tot behoud van tewerkstelling na de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, voorziet in een aantal maatregelen voor werkgevers in economische moeilijkheden als gevolg van de Brexit.


Het gaat om werkgevers die door de minister van Werk worden erkend als zijnde een werkgever die wordt getroffen door een daling van ten minste 5 % van de omzet, van de productie of van het aantal bestellingen als gevolg van de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De aanvragen tot erkenning moeten gebeuren bij de Directie van de Begeleiding van de werkgevers in moeilijkheden en in herstructurering van de Algemene Directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO).


De maatregelen gaan in op 22 maart 2021 en lopen af op 21 maart 2022 en kunnen enkel toegepast worden tijdens de periode van erkenning. Meer informatie zal nog opgenomen worden op de pagina 'Tijdelijke crisismaatregelen in het kader van de Brexit van de FOD WASO.


Tijdelijke collectieve arbeidsduurvermindering - Brexit maatregel


Zoals de tijdelijke collectieve arbeidsduurvermindering in het kader van de coronacrisis, is het de bedoeling de kosten voor de werkgever tijdelijk te verminderen en de tewerkstelling te behouden, door een arbeidsduurvermindering in te voeren met (overeenkomstig) loonverlies. Het gaat enkel om werkgevers uit de privé-sector.


Dezelfde modaliteiten worden toegepast als de tijdelijke collectieve arbeidsduurvermindering - coronamaatregel.


Dit wil zeggen:


  • voor werknemers die tot een categorie van werknemers behoren die tijdelijk overgegaan zijn tot een effectieve arbeidsduurvermindering met 1/4de of 1/5de
  • zowel voor deeltijdsen als voor voltijdsen
  • deeltijdsen waarbij enkel het gemiddeld aantal uren per week van de maatman, maar niet van de werknemer zelf, vermindert met 1/4de of 1/5de, komen voor de bijdragevermindering niet in aanmerking
  • dezelfde verminderingsforfaits zijn van toepassing
  • de tijdelijke aanpassing van de arbeidsduur en invoering van de vierdagenweek moeten worden vastgesteld
    • bij CAO op ondernemingsniveau of
    • (bij afwezigheid van een vakbondsafvaardiging) bij een wijziging van het arbeidsreglement.
  • enkel werkgevers die minstens 3/4de van de werkgeversbijdragevermindering aanwenden om als complement bij het loon van de werknemers te voegen ter compensatie van het loonverlies van hun werknemers, komen in aanmerking
  • aangifte van het complement met looncode 5.

Tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen


Gedurende de periode van erkenning kan de werkgever gebruik maken van het systeem van tijdelijke werkloosheid om economische redenen. Toelichtingen en procedures kan men terugvinden op www.rva.be


Deze dagen / uren worden aangegeven met

  • prestatiecode 71: economische werkloosheid (arbeiders)
  • prestatiecode 76: schorsingsdagen bedienden wegens werkgebrek.
Tijdelijke individuele vermindering van de arbeidsprestaties


Het systeem van crisistijdskrediet laat toe dat een werknemer in overleg met of op voorstel van zijn werkgever zijn arbeidsprestaties vermindert tot een 4/5de of 1/2de betrekking.


Zij worden op dezelfde manier aangegeven als 'werknemers met gedeeltelijke onderbreking van de loopbaan', dus met 'MRA-code' 4 en met een aangepast 'gemiddeld aantal uren per week van de werknemer'. De maatman blijft ongewijzigd.


Bron: Social Security

Mots clés

Articles recommandés

Nieuw platform moet bedrijven voorsprong geven in handel met de UK

De Impact Brexit premies zijn beschikbaar !