Nieuwe meldingsplicht voor de eigenaars van een Frans onroerend goed

​Eigenaars van een Franse vakantiewoning zijn ertoe gehouden om vòòr 30 juni 2023 de identiteit van de gebruikers van het pand aan te geven bij de Franse belastingdienst in het kader van de Franse taxe d’habitation.

Bezit u een tweede verblijf in Frankrijk? Vergeet dan niet om vòòr 30 juni 2023 de nodige meldingen te doen bij de Franse belastingdienst.

Elke eigenaar van een Frans onroerend goed is zich bewust van de taxe d’habitation, een lokale vastgoedbelasting die verschuldigd is door de gebruiker van het pand (bijvoorbeeld de huurder bij verhuur en anders de eigenaar). Het betreft een lokale belasting die berekend wordt op 1 januari van het belastbaar tijdperk en op de kadastrale waarde van de woning.

Deze belasting is sinds 2023 niet langer verschuldigd voor de woning die tot hoofdverblijfplaats van de belastingplichtige dient. De taxe d’habitation blijft daarentegen wel verschuldigd voor alle andere eigendommen, in hoofdzaak betreft het aldus de tweede verblijven.

Om te kunnen bepalen welke belastingplichtigen onderworpen zijn aan de taxe d’habitation (of subsidiair de leegstandsbelasting) verzoekt de Franse belastingadministratie eenieder met een Franse eigendom om vòòr 1 juli 2023 melding te maken van zijn eigendom.

De meldingsplicht rust op eenieder die residentieel vastgoed bezit in Frankrijk. Het betreft zowel individuen als rechtspersonen (bv. Franse Société Civile Immobilière of buitenlandse vennootschappen die Frans vastgoed bezitten), ongeacht de fiscale woonplaats van de betrokkenen. In de aangifte moet aangegeven worden of het desbetreffende onroerend goed door de belastingplichtige zelf gebruikt wordt en indien niet wie de bewoners (huurders) zijn.

De aangifte moet rechtstreeks worden ingediend op het online fiscale account van de eigenaar van het pand, toegankelijk via de website (www.impots.gouv.fr), in de rubriek "Gérer mes biens immobiliers".

De deadline voor deze aangifte is 30 juni 2023. Enkel indien de doorgegeven informatie op een later ogenblik wijzigt, moet een aanpassing gemaakt worden.

Bij niet-aangifte of een onjuiste aangifte bedraagt de boete 150 euro per pand.


Mots clés

Articles recommandés

De verankering van Belgisch vastgoed in Belgische handen: hoog tijd voor actie!

Wanneer bankregels een geopolitieke kwestie worden

Alles wat u moet weten over nieuw vastgoed in 2025