De Commissie presenteert op 12 september 2023 een reeks initiatieven om tegemoet te komen aan de behoeften van Europese kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) in het huidige economische klimaat. Kmo's maken 99 % van de Europese bedrijven uit en zijn essentiële aanjagers van de groene en de digitale transitie in Europa, maar hebben als gevolg van de diverse crises van de afgelopen jaren nog altijd te kampen met onvoorspelbaarheid en volatiliteit.
In deze gepresenteerde mededeling over steun voor kmo's worden nieuwe maatregelen voorgesteld die op korte termijn verlichting bieden, het concurrentievermogen van kmo's op lange termijn stimuleren en het ondernemingsklimaat in de eengemaakte markt eerlijker maken. In het kader van deze maatregelen publiceert de Commissie vandaag ook nieuwe voorstellen voor een verordening betreffende betalingsachterstand bij handelstransacties en een richtlijn tot instelling van een stelsel voor belasting van kmo's via het hoofdkantoor. Aanvullende initiatieven zijn erop gericht de toegang van kmo's tot financiering verder te bevorderen, het ondernemingsklimaat te verbeteren en kmo's te helpen om tot midcaps uit te groeien, zodat hun volledige economische potentieel kan worden benut.
In de nieuwe verordening betreffende bestrijding van betalingsachterstand bij handelstransacties wordt het probleem van de betalingsachterstanden aangepakt: een oneerlijke praktijk die de cashflow van kmo's in gevaar brengt en het concurrentievermogen en de veerkracht van de toeleveringsketens belemmert. Met de nieuwe regels wordt de richtlijn betreffende betalingsachterstand van 2011 ingetrokken en vervangen door een verordening. Het voorstel voorziet in een strengere maximale betalingstermijn van 30 dagen, elimineert dubbelzinnigheden en pakt de juridische leemten in de huidige richtlijn aan. De voorgestelde verordening introduceert de automatische betaling van opgelopen rente en vergoedingen en voert nieuwe handhavings- en herstelmaatregelen in om ondernemingen te beschermen tegen wanbetalers.
Het stelsel voor belasting van kmo's via het hoofdkantoor biedt kmo's die grensoverschrijdend actief zijn via vaste vestigingen de mogelijkheid om met slechts één belastingdienst — die van het hoofdkantoor — te werken in plaats van aan meerdere belastingstelsels te moeten voldoen. Dit voorstel zal de fiscale zekerheid en billijkheid vergroten, de nalevingskosten en marktverstoringen die van invloed zijn op zakelijke beslissingen verminderen en tegelijkertijd het risico op dubbele en overbelasting en belastinggeschillen tot een minimum beperken. De verwachte daling van de nalevingskosten moet met name investeringen en grensoverschrijdende expansie in de EU bevorderen. Kmo's die in verschillende lidstaten actief zijn, zullen optimaal gebruik kunnen maken van de vrijheid van vestiging en het vrije verkeer van kapitaal zonder te worden gehinderd door onnodige fiscale belemmeringen.
Daarnaast worden in de mededeling van de Commissie over steun voor kmo's een aantal niet-wetgevende maatregelen voorgesteld om kmo's te ondersteunen en ervoor te zorgen dat hun volledige economische potentieel wordt benut:
De 24 miljoen kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) in Europa vertegenwoordigen 99 % van alle bedrijven en verschaffen twee derde van alle werkgelegenheid in de privésector in de EU. Zij vormen een essentieel onderdeel van het economische en sociale weefsel van Europa, stimuleren de groene en de digitale transitie van Europa en ondersteunen onze welvaart op lange termijn.
Kmo's zijn onevenredig hard getroffen door de reeks crises van de afgelopen jaren: COVID-19, de Russische oorlog tegen Oekraïne, de energiecrisis en de stijgende inflatie. Kmo's hebben nog altijd te maken met volatiliteit en onvoorspelbaarheid, alsook met leveringsbeperkingen, tekorten aan arbeidskrachten en vaak oneerlijke concurrentie en een ongelijk speelveld wanneer zij in Europa zakendoen. Betalingsachterstanden bij handelstransacties staan investeringen en groei in de weg en dragen bij tot onzekerheid en een gebrek aan vertrouwen in het ondernemingsklimaat. Uit het recente verslag over de prestaties van kmo's blijkt dat de door kmo's toegevoegde waarde in 2023 naar verwachting 3,6 % onder het niveau van 2019 blijft (tegenover 1,8 % voor grote ondernemingen), terwijl de werkgelegenheid in kmo's nog maar nauwelijks is hersteld tot het niveau van voor de crises.
Om kmo's in de EU ten volle tot hun recht te laten komen op de eengemaakte markt en daarbuiten, heeft de Commissie in het kader van haar kmo-strategie van 2020 voor een duurzaam en digitaal Europa een uitgebreide reeks maatregelen voorgesteld. De meeste van deze maatregelen zijn afgerond of lopen nog. Daarnaast spelen kmo's een cruciale rol bij de cocreatie en uitvoering van transitietrajecten, die tot doel hebben de groene en de digitale transitie in industriële ecosystemen te ondersteunen. Kmo-vriendelijke bepalingen maken deel uit van alle belangrijke wetgevingsinitiatieven van de EU, terwijl het Enterprise Europe Network, het Europees platform voor clustersamenwerking en andere partners werken aan verdere steunmaatregelen voor kmo's.
Wat financiering betreft, verwacht de Commissie meer dan 200 miljard euro voor kmo's beschikbaar te stellen in het kader van haar verschillende financieringsprogramma's die tot 2027 lopen. Dit omvat aanzienlijke bedragen in het kader van de cohesiefondsen van de EU (65 miljard euro) en de faciliteit voor herstel en veerkracht (45,2 miljard euro) die bestemd zijn voor directe en indirecte maatregelen ter ondersteuning van kmo's om hen te helpen veerkrachtiger, duurzamer en digitaler te worden.
Vragen en antwoorden over het steunpakket voor kmo's
Factsheet over het steunpakket voor kmo's
Vragen en antwoorden over de verordening betalingsachterstand
Factsheet over de verordening betalingsachterstand
Vragen en antwoorden over het stelsel voor belasting van kmo's via het hoofdkantoor
Factsheet over het stelsel voor belasting van kmo's via het hoofdkantoor
Mededeling over steunmaatregelen voor kmo's
Verordening betreffende betalingsachterstand bij handelstransacties
Richtlijn inzake fiscale vereenvoudiging voor kmo's
Uitvoeringsverslag over de platform-to-businessverordening
Uitvoeringsverslag over de verordening inzake één digitale toegangspoort
Bron : Europese Commissie, 12 september 2023