Oorspronkelijke tekst in het Engels
De OESO heeft vandaag een nieuw wereldwijd kader voor belastingtransparantie gepresenteerd dat voorziet in de rapportage en uitwisseling van informatie met betrekking tot crypto-activa.
Het Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) komt tegemoet aan een verzoek van de G20 aan de OESO om een kader te ontwikkelen voor de automatische uitwisseling van informatie tussen landen over crypto-activa. Het CARF zal ter bespreking worden voorgelegd aan de ministers van Financiën en de presidenten van de centrale banken van de G20 tijdens hun volgende bijeenkomst op 12 en 13 oktober in Washington D.C., als onderdeel van het laatste belastingrapport van de secretaris-generaal van de OESO.
Het nieuwe transparantie-initiatief, dat samen met de G20-landen is ontwikkeld, komt tegen de achtergrond van een snelle invoering van het gebruik van crypto-activa voor een breed scala aan beleggings- en financiële doeleinden. In tegenstelling tot traditionele financiële producten kunnen crypto-activa worden overgedragen en aangehouden zonder tussenkomst van traditionele financiële tussenpersonen, zoals banken, en zonder dat een centrale beheerder volledig zicht heeft op de verrichte transacties of op het bezit van crypto-activa. De cryptomarkt heeft ook nieuwe tussenpersonen en dienstverleners doen ontstaan, zoals beurzen voor crypto-activa en aanbieders van portemonnees, waarvan er vele momenteel niet gereglementeerd zijn.
Deze ontwikkelingen betekenen dat crypto-activa en aanverwante transacties niet volledig onder de Common Reporting Standard (CRS) van de OESO/G20 vallen, waardoor de kans toeneemt dat zij voor belastingontduiking worden gebruikt en de vooruitgang die met de goedkeuring van de CRS op het gebied van belastingtransparantie is geboekt, wordt ondergraven.
"De Common Reporting Standard is zeer succesvol geweest in de strijd tegen internationale belastingontduiking. In 2021 hebben meer dan 100 jurisdicties informatie uitgewisseld over 111 miljoen financiële rekeningen, met een totaal aan activa van 11 biljoen euro", aldus secretaris-generaal Mathias Cormann van de OESO. "De presentatie vandaag van het nieuwe rapportagekader voor crypto-activa en de wijzigingen in de Common Reporting Standard zullen ervoor zorgen dat de fiscale transparantiearchitectuur actueel en effectief blijft."
In die zin zal de CARF transparantie garanderen met betrekking tot transacties in crypto-activa, door jaarlijks automatisch dergelijke informatie uit te wisselen met de rechtsgebieden waar de belastingplichtigen gevestigd zijn, op een gestandaardiseerde manier die vergelijkbaar is met de CRS.
Het CARF zal gericht zijn op elke digitale weergave van waarde die berust op een cryptografisch beveiligd gedistribueerd grootboek of een soortgelijke technologie om transacties te valideren en te beveiligen. Er zijn uitzonderingen voorzien voor activa die niet voor betalings- of beleggingsdoeleinden kunnen worden gebruikt en voor activa die reeds volledig onder de CRS vallen. Entiteiten of personen die diensten verlenen waarmee voor of namens klanten ruiltransacties in crypto-activa worden uitgevoerd, zouden verplicht zijn te rapporteren overeenkomstig het CARF.
Het CARF bevat modelregels die in nationale wetgeving kunnen worden omgezet, en commentaar om overheden te helpen bij de uitvoering. De komende maanden zal de OESO verder werken aan de juridische en operationele instrumenten om de internationale uitwisseling van op basis van het CARF verzamelde informatie te vergemakkelijken en de effectieve en grootschalige toepassing ervan te waarborgen, met inbegrip van het tijdschema voor het starten van uitwisselingen in het kader van het CARF.
De OESO heeft de G20 ook een reeks verdere wijzigingen van de CRS voorgelegd, die bedoeld zijn om het toepassingsgebied ervan te moderniseren zodat digitale financiële producten er volledig onder vallen, en om de werking ervan te verbeteren, rekening houdend met de door de landen en het bedrijfsleven opgedane ervaring. Net als bij het CARF zullen deze werkzaamheden worden aangevuld met een actualisering van de internationale juridische en operationele mechanismen voor de automatische uitwisseling van informatie overeenkomstig de gewijzigde CRS, en met een gecoördineerd tijdschema om de overeengekomen wijzigingen in werking te doen treden.
Translated with DeepL