15 op de 1.000 bedienden in ons land (oftewel 1,5%) krijgen dit jaar een winstpremie. Dat zijn er iets meer dan vorig jaar (1,4%), een stijging die opvalt aangezien heel wat bedrijven het economisch gezien moeilijker hadden door de energiecrisis en de stijgende loonkosten. Ook de gemiddelde winstpremie die bedienden op hun rekening gestort krijgen, is toegenomen van 2.092 euro in 2022 naar 2309 euro in 2023 (+10%).
12 op de 1.000 bedrijven in ons land laten hun werknemers al delen in de winst via zo’n collectieve premie. Dat blijkt uit de gegevens van hr-dienstenbedrijf Acerta, gebaseerd op de data van 260.000 werknemers actief bij meer dan 40.000 privébedrijven.
In de meeste ondernemingen zijn de jaarcijfers ondertussen bekend en is de Algemene Vergadering achter de rug. Dit is dus een goed moment om te kijken naar de cijfers over de winstpremie. En die zijn opvallend goed: ondanks het economisch woelige jaar staan de winstpremies in de Belgische bedrijven niet onder druk. 1,5% van de bedienden mag dit jaar een winstpremie op de rekening verwachten. Dat zijn er iets meer dan in 2022 (1,4%). Zo’n 12 op de 1.000 bedrijven keren dit jaar een winstpremie uit.
Opvallend is ook het bedrag waar veel werknemers naar mogen uitkijken. De gemiddelde winstpremie is dit jaar zo’n 2309 euro. Dat is maar liefst 10% hoger dan vorig jaar en zelfs een kwart hoger dan in 2021.
Figuur 1: Percentage werknemers en werkgevers met winstpremie – januari – juli van 2019 t.e.m. 2023
Liesbeth Goethals, juridisch experte van Acerta Consult : “De cijfers jaar op jaar geven aan dat ondanks de onstabiele context het percentage werkgevers dat een winstpremie toekent wel gelijk blijft. Het aandeel bedienden dat zich op de winstpremie mag verheugen en het gemiddelde bedrag zijn zelfs gestegen. Dat het gemiddeld bedrag van de winstpremie stijgt, is niet geheel onverwacht. De stijging van 10% ligt in lijn met de inflatie en de loonindexering, al kunnen de bedragen tussen werkgevers nogal verschillen.”
Qua modaliteiten is er aan de winstpremie niets veranderd. Het betreft een collectieve, laagdrempelige bonus: de werkgever beslist in de Algemene Vergadering of hij een winstpremie toekent, en zo ja, hoeveel en wanneer er uitbetaald wordt. Al naargelang het geval is er al dan niet nog een toetredingsakte of ondernemings-CAO nodig.
In een vergelijking van de bruto kost en netto premie tussen de verschillende bonussen die bedrijven in ons land kunnen toekennen, houdt de winstpremie zich vlot staande. De verhouding tussen wat de werkgever betaalt en wat de werknemer krijgt, is erg positief.
Rekenvoorbeeld: hoeveel hou je over van een winstpremie?
All-in budget werkgever = 3000 euro
Figuur 2: Vergelijking kost-netto van verschillende bonussen
Liesbeth Goethals: “De winstpremie is een veilig engagement, aangezien op het moment dat erover wordt beslist de bedrijfsresultaten bekend zijn én er geen sprake is van een verworven recht voor de volgende jaren. De niet-aftrekbaarheid van de uitgave in de loonkostbelasting is een nadeel tegenover de cashbonus, maar belet niet dat de winstpremie een interessante keuze blijft. Elk initiatief tot loonoptimalisatie is voor ondernemingen overigens een manier om zich als werkgever te onderscheiden. Werknemers zullen zo’n premie ongetwijfeld waarderen als een duidelijke appreciatie voor hun bijdrage aan de winst van de onderneming.”
Over de cijfers
De verzamelde gegevens zijn gebaseerd op de werkelijke gegevens van een set van 260.000 werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers uit de private sector, waartoe zowel kmo’s als grote ondernemingen behoren.