Oorlog in Oekraïne overschaduwt herstel: bedrijven kunnen overmacht door oorlog inroepen
Tijdelijke werkloosheid door corona bestaat nu twee jaar in België. Na een bijna ononderbroken daling sinds juni 2021, dankzij de heropening van veel sectoren, was er in de eerste maand van 2022 een nieuwe piek in het aantal tijdelijke werklozen door corona. SD Worx stelde een stijging met bijna 50% (49%) vast: in januari ging 1,28% van de dagen verloren door tijdelijke werkloosheid ten gevolge van Covid; in februari daalt het opnieuw tot 1,04%. Vorig jaar in februari was dit nog meer dan het dubbele (3,94%). Werkloosheid wegens quarantaines of een gebrek aan kinderopvang werden hier niet bijgerekend: ook dit verlies valt terug van 0,38% in januari naar 0,10% in februari. In totaal ging het om 4,57% getroffen werknemers in februari.
Geert Vermeir, juridisch adviseur bij SD Worx:
“Met dalende besmettingcijfers komt ook het einde van de soepele tijdelijke coronawerkloosheid in zicht. Dat is een goede zaak, want het betekent dat we teruggaan naar een normale situatie. Voor sommige werkgevers en werknemers blijft het systeem van tijdelijke werkloosheid absoluut nodig. Zeker nu de oorlog in Oekraïne zich ook steeds harder in de economie laat voelen. Het conflict met Rusland overschaduwt het herstel: bedrijven die bijvoorbeeld kampen met grondstoffentekort of uitvoerproblemen zullen kunnen rekenen op tijdelijke werkloosheid - overmacht indien zij de tewerkstelling moeten terugschroeven.”
De specialist vervolgt: “We kunnen de komende maanden opnieuw een stijging van tijdelijke werkloosheid verwachten. De klassieke vorm van economische werkloosheid is administratief verre van eenvoudig. Termijnen, kennisgevingen en procedures vormen een extra drempel om er vlot gebruik van te kunnen maken. Een vereenvoudiging dringt zich op.”
Volgens de cijfers van SD Worx, zijn Luik, Henegouwen en Limburg de provincies die het hardst getroffen zijn in 2022 wat betreft tijdelijke werkloosheid.
Geert Vermeir, juridisch adviseur bij SD Worx:
“Dit verschil kan verklaard worden door het feit dat arbeiders harder getroffen worden dan bedienden door quarantaines en tijdelijke werkloosheid. Bedienden kunnen vaak telewerken en dus actief blijven ondanks een asymptomatische besmetting of tijdens een quarantaine. De provincies met meer arbeiders dan bedienden kennen meer dagen tijdelijke werkloosheid. In Vlaanderen staat hierdoor de provincie Limburg op kop met 1,55% van de dagen geregistreerd als tijdelijk werkloos. De horeca blijft met 13,68% de sector met de meeste tijdelijke werkloosheid door corona. In de horeca, textielverzorging en nijverheid, in de sector van de podiumkunsten en de kappers is er een daling, maar bij luchtvaart, tuinaanleg en groentenverwerking is er een stijging.”
Corona maakt al bijna twee jaar deel uit van het dagelijkse leven van de Belgen, net als de tijdelijke werkloosheid die daarmee gepaard gaat voor sommige werknemers. Bij een analyse van de cijfers voor januari, stelde SD Worx een verdere stijging met 44% vast ten opzichte van december 2021, met 1,25% van de dagen geregistreerd onder de noemer van tijdelijke werkloosheid. In januari constateert SD Worx een toename van het aantal geregistreerde quarantainedagen, maar deze nemen af in februari tot 0,08% ten opzichte van 0,30% in januari (0,23% in november en december vorig jaar). Ook de tijdelijke werkloosheid om op de kinderen te passen daalt verder van 0,9% in januari tot 0,02%in februari. Het totale aantal verloren dagen door corona, met steun van de regering, bedroeg in februari nog 1,14% (1,04% en 0,10%) januari dus 1,64% (1,25% en 0,39%).
Geert Vermeir, juridisch adviseur bij SD Worx, analyseert de situatie:
“De omikronvariant had in januari een impact op onze economie en werkgelegenheid. Tijdelijke werkloosheid en verplichte quarantaines als gevolg van corona namen toe. Ook het kort ziekteverzuim bereikte een nooit geziene piek voor januari van 4,81% verloren dagen (zowat het dubbele van januari 21). . Maar globaal zien we natuurlijk een daling van de tijdelijke werkloosheid. Een jaar geleden, in februari 2021, bedroeg het verlies van dagen nog 3,94%. In de piekmaanden april en mei 2020, hadden we een verlies van 22% en 12,5% van de gewerkte dagen."
HR-dienstenleverancier SD Worx ontwikkelde de Employment Tracker om zicht te krijgen op de impact van COVID-19 op de arbeidsmarkt in België. De tracker biedt een overzicht van het percentage ‘gewerkte dagen’, absenteïsme, tijdelijke werkloosheid en opname van wettelijke vakantiedagen. Op die manier schetst SD Worx, de grootste loonberekenaar van België, een relevant beeld van de meest getroffen en de meest actieve sectoren en regio’s. Dat gebeurt op basis van loongegevens van 70.000 werkgevers en bijna 1 miljoen Belgische werknemers, waarvan één derde arbeiders en twee derde bedienden, actief in allerlei sectoren en bedrijven van verschillende omvang. De resultaten geven een duidelijke trend weer bij de werkgevers in de privésector.
Bron : SD Worx, pers, 18 maart 2022