In samenwerking met Evoliris, Actiris en Bruxelles Formation heeft Fujitsu, toonaangevend leverancier van informaticadiensten, een eerste cybersecurity-opleiding georganiseerd voor twaalf werkzoekenden in Brussel. Dankzij dit project konden ze terug de arbeidsmarkt betreden in een sector waar de vraag naar hoogopgeleid personeel blijft stijgen. De vier partners geloven dat het trainen van kandidaten op basis van hun potentieel, eerder dan hun kwalificaties, een oplossing biedt om het tekort aan IT-specialisten op te vangen.
De komende jaren zal het voor bedrijven steeds moeilijker worden om geschikte kandidaten op de arbeidsmarkt te vinden. Volgens een studie van werkgeversorganisatie Agoria zullen tegen 2030 maar liefst 584.000 vacatures open staan. Het zal vooral voor de IT-sector een grote impact hebben. De huidige werknemers zullen hun competenties fel moeten bijwerken, terwijl de sector zelf op zoek moet naar talloze profielen om aan de groeiende vraag en noden te voldoen. Er zullen in deze sector minstens 18% meer werknemers nodig zijn.
Naarmate ICT in bedrijven essentiëler wordt, is cybersecurity een echt knelpuntberoep aan het worden. Momenteel is het beroep van cybersecurityspecialist een van de meest gezochte profielen bij bedrijven. In Brussel nam Fujitsu daarom het heft zelf in handen door in samenwerking met Evoliris, Actiris en Bruxelles Formation een opleiding tot expert in cybersecurity aan te bieden.
Uit 140 kandidaturen zijn 49 inschrijvingen in overweging genomen. Daarbij werd niet zozeer naar de kwalificaties van kandidaten gekeken, maar wel naar hun potentieel. De enige vereisten waren het bezit van een diploma en voldoende kennis van het Engels. Uiteindelijk mochten 12 kandidaten aan de opleiding beginnen. Hun training is intussen achter de rug en de overgrote meerderheid is aangenomen door Fujitsu of door een van de partners van het bedrijf.
Alain Rasschaert, Head of Enterprise & Cyber Security voor Fujitsu in de Belux & Frankrijk, lanceerde het project, omdat hij gelooft dat een mentaliteitswijziging nodig is. “Het is voor iedereen belangrijk dat we anders gaan rekruteren. Ondernemingen vinden geen talent meer om te groeien en te innoveren, terwijl getalenteerde kandidaten werkloos blijven en hun zelfvertrouwen verliezen. Als je weet dat de banen die we over vijf jaar nodig hebben, nog niet eens bestaan, dan is het duidelijk dat HR dringend van strategie moet veranderen.”
De meeste kandidaten zouden bij een traditioneel rekruteringsproces waarschijnlijk niet voor een hoogwaardige ICT-functie in aanmerking komen. Een van de meest succesvolle sollicitanten was vroeger verwarmingsinstallateur. Hij is talentvol, heeft potentieel en beschikt over alle kwaliteiten om een goed expert in cybersecurity te worden, maar helaas had hij geen toegang tot het conventionele onderwijssysteem.
Een andere kandidaat kon dankzij de opleiding haar carrière opnieuw lanceren. Ze had na haar studies immers een pauze genomen om voor haar kinderen te zorgen: “Aangezien de kinderen mij nu steeds minder nodig hebben, wilde ik graag weer aan de slag gaan. Maar ik moest mijn kennis eerst via een opleiding bijschaven. Dankzij deze training ben ik weer helemaal mee en heb ik ook een baan in een hoogtechnologische sector.”
Michael Verveckken, MD Fujitsu Belgium: “Onze sector heeft zwaar te lijden onder het tekort aan vaardigheden. In plaats van op een oplossing te wachten, hebben we bij Fujitsu zelf het initiatief genomen. Natuurlijk was er intern wel wat twijfel over het potentieel om van niet-gekwalificeerde mensen IT-beveiligingsexperts te maken. Het vraagt zeker ook wel wat tijd, maar nu zien we de voordelen van het ondersteunen en vormen van jonge mensen met behulp van ervaren Fujitsu-medewerkers. We zijn zelfs zodanig overtuigd dat we in 2020 een tweede gelijkaardige opleiding zullen organiseren.”
Bernard Clerfayt, minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Werk en Beroepsopleiding en Digitalisering: "Als de publieke en private sector samenwerken, zijn het in eerste instantie de Brusselse werkzoekenden die hun voordeel doen. Mijn prioriteit is om steeds meer inwoners van Brussel werk te laten vinden. Om dit te doen, is de samenwerking met de privésector van essentieel belang: luisteren naar hun behoeften en de juiste opleiding ontwikkelen, waardoor ze gekwalificeerde werknemers kunnen inhuren. Het is niet de eerste keer dat de Brusselse openbare diensten voor arbeidsvoorziening en opleiding met de bedrijfswereld samenwerken. Ook nu zijn de resultaten indrukwekkend. Met Fujitsu hebben we een unieke training ontwikkeld in cybersecurity, een beroep van de toekomst in een economische wereld die steeds meer digitaliseert."
Grégor Chapelle, algemeen directeur van Actiris: “Het wordt moeilijker en moeilijker om direct de goeie kandidaat te vinden. Ons voorstel: boetseer hem of haar gewoon samen met ons! Met het belastinggeld dat we ontvangen, boksten we deze oplossing op maat in elkaar. Veel opleidingen combineren vandaag al theorie en praktijk, maar de link tussen de noden van werkgevers en vaardigheden van kandidaten kan nog beter en directer. Het grote voordeel van de opleiding die we op poten zetten met Fujitsu en Bruxelles Formation is dat we voor werkgever én werkzoekende veel sneller resultaten halen.”
Olivia P’tito, directeur-generaal van Bruxelles Formation: "Bruxelles Formation heeft ervoor gekozen om te investeren in haar opleidingsaanbod op vlak van IT, ICT en de digitale economie en dit ook uit te breiden. Deze sector is zelfs de belangrijkste van allemaal. In 2019 bood Bruxelles Formation daarom in zijn eigen centra en samen met zijn partners meer dan 2.200 opleidingsplaatsen aan, goed voor bijna 500.000 lesuren in de digitale sector! Ons doel is om oplossingen op maat aan te bieden die voldoen aan de behoeften van de Brusselaars. Deze cybersecurity-opleiding past perfect in onze strategie die erop gericht is om sectoren die in Brussel werkgelegenheid scheppen te ondersteunen en om anderzijds de samenwerkingen en partnerships tussen de Brusselse publieke en private sector te versterken."
Fujitsu is het toonaangevende Japanse informatie- en communicatietechnologie (ICT) bedrijf met een volledig aanbod van technologische producten, oplossingen en diensten. Ongeveer 132.000 Fujitsu medewerkers bieden ondersteuning aan klanten in meer dan 100 landen. We gebruiken onze ervaring en de kracht van ICT om de toekomst van de samenleving te vormen samen met onze klanten. Fujitsu Limited (TXE: 6702) rapporteerde geconsolideerde inkomsten van 4,0 triljoen yen (US$ 36 miljard) voor het fiscaal jaar dat eindigde op 31 maart 2019. Voor meer informatie, zie http://www.fujitsu.com.
Bruxelles Formation est le service public francophone de la formation professionnelle des Bruxellois et des Bruxelloises.
Une équipe de plus de 500 collaborateurs répartis entre une administration et 12 centres de formation , est au service des chercheurs/chercheuses d'emploi, des travailleurs/travailleuses en transition et reconversion, et du développement du tissu économique bruxellois.
Des partenaires : 52 opérateurs d’insertion socioprofessionnelle, 14 établissements de promotion sociale, 4 organismes de formation des personnes handicapées et 6 centres de référence professionnelle bruxellois. Bruxelles Formation collabore également activement avec 12 fonds de formation sectoriels. Avec nos partenaires, nous proposons plus de 500 formations par an.
Des résultats : 16.158 chercheurs d’emploi formés en 2018 par Bruxelles Formation et ses partenaires. Parmi eux, 3.572 ont suivi un stage ou une formation en entreprise. En 2018, 96,4% de nos stagiaires ont eu le sentiment d’être bien formé(e)s. Près de 80% des sortants de formation en 2016 étaient à l’emploi ou ont repris une formation ou des études, ou débuté un stage en entreprise dans l’année qui a suivi.
Bron: Actiris