Tewerkstellingsbarometer maart 2022

Hoeveel personen waren er aan de slag in maart 2022?

Het gemiddelde aantal tewerkgestelde personen in maart 2022 bedroeg 4.173.054. Dat is een stijging van ongeveer 109.200 eenheden ten opzichte van maart 2021 (+2,6%). Ter herinnering: de periode van maart 2021 was tijdens de Corona-crisis.

Mannen en vrouwen

De stijging van de tewerkstelling is gelijk voor de mannen (+2,5%) en voor de vrouwen (+2,7%).

Leeftijdsgroepen

De evolutie van de tewerkstelling is niet alleen het gevolg van werknemers uit die leeftijdsklassen die een job vinden/verliezen, maar hangt evenzeer samen met de toename/afname van de bevolking in die leeftijdsklassen.

  • Het aantal jonge werknemers (< 25 jaar) is sterk gestegen (+5,9%) ten opzichte van het jaar ervoor.
  • In de leeftijdscategorie 25-39 jaar steeg het gemiddelde aantal tewerkgestelde personen ten opzichte van maart 2021 (+2%).
  • In de leeftijdscategorie 40-49 jaar is er een stijging van het gemiddelde aantal tewerkgestelde personen ten opzichte van maart 2021 (+1,7%).
  • De leeftijdscategorie 50 – 64 jaar is met 2,9% gestegen ten opzichte van maart 2021.

Woonplaats

Op jaarbasis is het gemiddelde aantal werknemers toegenomen in de drie gewesten. De relatieve toename is het sterkst in het Brussels Gewest (+4,4%)

Meer informatie

Gedetailleerde cijfergegevens en informatie over de gehanteerde methodologie vindt u in de Maandelijkse tewerkstellingsbarometer.



De RSZ publiceert maandelijks de Tewerkstellingsbarometer over de bezoldigde tewerkstelling in België, in het bijzonder over de werkgevers en werknemers die onder de Belgische sociale zekerheid vallen. Op een paar uitzonderingen na (internationaal akkoord, bilaterale conventie) is het Belgische socialezekerheidsstelsel van toepassing op:

  • werknemers die prestaties verrichten op Belgisch grondgebied voor een werkgever die in België is gevestigd,
  • werkgevers in het buitenland die een exploitatiezetel in België hebben waarvan de werknemer afhankelijk is.

De barometer geeft de evolutie weer van het gemiddeld aantal personen per maand dat minstens één arbeidsrelatie tijdens de observatieperiode heeft. Deze aanpak, waarbij niet het aantal jobs maar het aantal werknemers centraal staat, beantwoordt aan het begrip ‘Belgische binnenlandse werkgelegenheid’. Het gaat met andere woorden om een demografische benadering.

De barometer meet de tewerkstelling op Belgisch grondgebied die onder de Belgische sociale zekerheid valt. Daarom is het onmogelijk om hier de tewerkstellingsgraad uit af te leiden. Hiervoor wordt gekeken naar de tewerkstelling door werknemers die in België wonen. Daarbij zitten onder andere zogenaamde ‘uitgaande’ grensarbeiders die in de grensstreek werken en meestal aan de sociale zekerheid van de buurlanden onderworpen zijn.

Bron : RSZ, Tewerkstellingsbarometer, april 2022

Mots clés

Articles recommandés

Kmo’s afwachtend over economische toekomst

Productiviteit een strategische hefboom in het hart van het overheidsbeleid

Uitgavenrekeningen voor milieubescherming 2014-2022