Verenigingswerk in de praktijk : teksten en tools !

Hoewel de nieuwe regels op het verenigingswerk al op 1 januari van kracht zijn geworden, ontbraken nog enkele belangrijke instrumenten om deze regeling goed te kunnen toepassen. Daarin komt nu verandering. Verenigingswerk aangeven en consulteren is vanaf nu mogelijk ...

Je kunt verenigingswerk uitvoeren voor organisaties in de socio-culturele en sportsector. Dit voor een maximum aantal uren per jaar. De voorwaarden hangen af van je statuut en de activiteit die je kiest.

Waarover gaat het?

Het verenigingswerk was een tijdelijk arbeidsstelsel voor verenigingen zonder winstoogmerk of verschillende openbare besturen. Het stelsel werd in 2021 ingevoerd en nam een einde op 31 december 2021.

Vanaf 1 januari 2022 werd het vervangen door een systeem dat het mogelijk maakt om werknemers aan te werven om activiteiten uit te voeren die voorheen in het verenigingswerk kaderden. Dit systeem is voorzien in artikel 17van het koninklijk besluit van 28 november 1969.

Met dit nieuwe systeem van verenigingswerk worden zowel de socio-culturele sector als die van de sport beoogd.

Lijst van toegelaten activiteiten

De werkgevers en activiteiten die onder het systeem vallen, zijn de volgende:

  • het rijk, de gemeenschappen, de gewesten, de bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid aangesloten provinciale en plaatselijke overheidsdiensten, en de personen die zij tewerkstellen in een betrekking die arbeidsprestaties meebrengt, verricht; :
    • als verantwoordelijk leider, beheerder, huismeester, monitor of adjunct-monitor in de cyclussen voor vakantiesport tijdens de schoolvakanties, de vrije dagen of de gedeelten in het onderwijs;
    • als animator van socio-culturele en sportactiviteiten tijdens de vrije dagen of daggedeelten in het onderwijs;
    • bij wijze van inleiding, aanschouwelijke voordracht of lezing, die plaats hebben na 16 u. 30 of tijdens de vrije dagen of daggedeelten in het onderwijs;
  • de VRT, de RTBF en de BRF alsmede de personen die, in hun organiek personeelskader opgenomen, daarenboven in hoedanigheid van artiest tewerkgesteld worden (voor hen blijft het contingent van 25 dagen/jaar gelden);
  • het rijk, de gemeenschappen, de gewesten, de provinciale en plaatselijke besturen, evenals de werkgevers georganiseerd als vereniging zonder winstoogmerk of vennootschap met een sociaal oogmerk waarvan de statuten bepalen dat de vennoten geen vermogensvoordeel nastreven, die vakantiekolonies, speelpleinen en sportkampen inrichten en de personen die zij als beheerder, huismeester, monitor of bewaker, alléén tijdens de schoolvakanties tewerkstellen;
  • de door de bevoegde overheden erkende organisaties of organisaties die aangesloten zijn bij een erkende koepelorganisatie en die tot taak hebben socio-culturele vorming en/of sportinitiatie en/of sportactiviteiten te verstrekken, en de personen die buiten hun werk- of schooluren of tijdens de schoolvakanties door deze organisaties worden tewerkgesteld als animator, leider, monitor, coördinator, sporttrainer, sportlesgever, sportcoach, jeugdsportcoördinator, terreinverzorgers-materiaalmeester, lesgevers, coaches, procesbegeleiders buiten hun werk- of schooluren of tijdens schoolvakanties;
  • de organisaties van de door de bevoegde overheden erkende amateurkunsten- sector of organisaties die aangesloten zijn bij een erkende koepelorganisatie, die personen tewerkstellen als artistieke of (kunst)technische begeleiders en lesgevers, coaches en procesbegeleiders en waarvan de prestaties geen artistieke prestaties zijn die al worden gedekt of in aanmerking komen voor de forfaitaire onkostenvergoeding;
  • de inrichtende machten van scholen, gesubsidieerd door een gemeenschap, en de personen die zij tewerkstellen als animator van socio-culturele en sportactiviteiten tijdens de vrije dagen of daggedeelten in het onderwijs;
  • de inrichters van sportmanifestaties en de personen die zij uitsluitend op de dag van deze manifestaties tewerkstellen, uitgezonderd betaalde sportbeoefenaars;

de organisatoren van socioculturele manifestaties en de personen die ze tewerkstellen voor maximaal 32 uren, te spreiden volgens de behoeften op de dag van het evenement en 3 dagen vóór of na het evenement, met uitsluiting van artistieke prestaties die al worden gedekt of in aanmerking komen voor de forfaitaire onkostenvergoeding.

>> Ik wens verenigingswerk uit te voeren

Hoeveel uur verenigingswerk mag je doen?

Het aantal uren dat een verenigingswerker volgens dat gunstregime mag werken, is gelimiteerd per kwartaal en per jaar.

Met het nieuwe systeem worden zowel de socio-culturele sector als die van de sport beoogd.

Terwijl het voormalige artikel 17 oorspronkelijk een contingent van 25 dagen/jaar voorzag, wordt dit quotum nu in uren berekend:

  • Voor alle activiteiten die in artikel 17 opgesomd worden: een quotum van 300 uren/jaar, met een plafond per kwartaal van 100 uren.
    Dit geldt niet voor het 3e kwartaal, waarin het toegelaten plafond 190 uren bedraagt;
  • Voor de sportsector: 450 uren/jaar, met een plafond per kwartaal van 150 uren.
    Dit geldt niet voor het 3e kwartaal, waarin het toegelaten plafond 285 uren bedraagt.

Je kan activiteiten die onder elk van de beide contingenten vallen, cumuleren. In dat geval is het plafond voor alle activiteiten samen beperkt tot 450 uren/jaar.

Dit plafond is voor studenten beperkt tot 190 uren/jaar.

Het contingent van 25 dagen blijft alleen gelden voor mensen die voor de VRT, de RTBF of de BRF werken.

Als één van de plafonds overschreden wordt, zullen alle gepresteerde uren bij de werkgever bij wie de overschrijving gebeurd is, geherkwalificeerd worden als gewone arbeidsprestaties. Met andere woorden, op dat loon zullen socialezekerheidsbijdragen betaald moeten worden.

Ook studenten mogen verenigingswerk doen. Zij moeten zich wel aan een limiet van 190 uur per jaar houden. Die 190 uur verenigingswerk mag een student met zijn 475 uur studentenarbeid combineren.

>>> Er is een applicatie(Nieuwe venster) beschikbaar om het contingent te raadplegen.

Voor werknemers heeft inderdaad de RSZ de onlinedienst Verenigingswerk ontwikkeld. Daarin kunnen verenigingswerkers nagaan hoeveel uren verenigingswerk ze nog over hebben.

De teller wordt gevoed met gegevens uit Dimona. Daardoor is het in de eerste weken goed mogelijk dat het aantal uren niet klopt, omdat werkgevers de prestaties die verricht zijn voor 7 april nog volop aan het aangeven zijn.

Verenigingswerk is een beveiligde onlinedienst. Aanmelden gebeurt met de elektronische identiteitskaart (eID), itsme of een unieke code via mobiele app.

Aangeven in Dimona (ook retroactief)

> Ik vertegenwoordig een organisatie

Als een organisatie een beroep doet op iemand die in zijn vrije tijd een taak tegen verloning komt uitvoeren, moet deze organisatie een arbeidsovereenkomstsluiten en een Dimona-aangifte verrichten.

Belangrijk voor werkgevers is dat de Dimona – de aangifte waarmee de indiensttreding van een werknemer aan de RSZ wordt gemeld – nu voorziet in een code voor verenigingswerkers. Daardoor kunnen sportclubs en socioculturele verenigingen werknemers als verenigingswerkers aangeven.

Het vernieuwde verenigingswerk trad al in werking op 1 januari 2022. Werkgevers die in de afgelopen maanden al van het systeem gebruik hebben gemaakt, moeten de geleverde prestaties nu retroactief melden in Dimona.

Een organisatie die nog nooit eerder iemand heeft aangeworven, moet zich eerst als werkgever kenbaar maken bij de RSZ (“identificeren”) via de onlinedienst Wide.

Meer Informatie

Op de website verenigingswerk.be vindt u de toepassing waarin verenigingswerkers hun resterende uren kunnen bekijken, en ook alle voorwaarden om aan verenigingswerk te kunnen doen.

Alle informatie over de onlinediensten Wide en Dimona staat op het Portaal van de Sociale Zekerheid: https://www.socialsecurity.be/site_nl/employer/infos/index.htm

Bronnen : site verenigingswerk.be - news.belgium, 8 april 2022 "Nieuwe regeling voor verenigingswerk"

Mots clés

Articles recommandés