Vandaag publiceert Actiris de officiële lijst van knelpuntberoepen samen met de lijst van studies en opleidingen waarvoor een vrijstelling van beschikbaarheid kan verkregen worden.
Actiris publiceert de officiële lijst van 102 beroepen die bepaald zijn als knelpuntberoep in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest.
Een knelpuntberoep is een beroep waarvoor werkgevers moeilijk personeel vinden. Daar zijn verschillende redenen voor:
Een aantal nieuwe beroepen werden toegevoegd aan de lijst, vooral in de bouwsector (torenkraanbestuurder, gevelrenoveerder, dakdekker platte daken) en verkoop (winkeldirecteur, verkoper).
Het merendeel van de beroepen staat al enkele jaren op rij in de lijst waaronder beroepen uit de non-profitsector: vooral leraren en verpleegkundigen, horecaberoepen (kelner en keukenmedewerker) en beroepen uit de bouwsector (wegenwerker, sanitair installateur, metselaar).
Dit jaar verdwenen er ook beroepen uit de lijst, vooral in de horecasector (barman, hulpkok, verantwoordelijke grootkeuken) en transport- & logistieke sector (magazijnbeheerder, logistiek verantwoordelijke).
Om de jobkansen van werkzoekenden te verhogen is er binnen hun begeleiding de prioriteit om hen te oriënteren naar en op te leiden tot beroepen waarvoor er een tekort is. In bepaalde gevallen kan Actiris daarom een vrijstelling van beschikbaarheid verlenen aan werkzoekenden die een opleiding, stage of studies volgen met behoud van werkloosheidsuitkering. Het doel van de vrijstelling is om werkzoekenden de kans te geven competenties te verwerven waardoor ze hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten, bij voorkeur in een beroep waarvoor er een tekort is.
De gevallen (hier te raadplegen) waarin een werkzoekende zo'n vrijstelling verkrijgt, zijn individueel en verschillen daarom van werkzoekende tot werkzoekende. Dezelfde opleiding leidt namelijk niet voor elke werkzoekende tot een vrijstelling.
Om de zoektocht voor werkzoekenden te vergemakkelijken, publiceert Actiris jaarlijks een lijst met studies en opleidingen waarvoor werkzoekenden zich kunnen inschrijven indien ze voldoen aan de voorwaarden.
Studies
Dit zijn opleidingen die te volgen zijn in het secundair onderwijs (o.a. boekhouden-informatica, logistiek, kinderverzorging) en hoger onderwijs (o.a. boekhouding, verpleegkundige, lerarenopleidingen).
Opleidingen
Hieronder vallen beroepsopleidingen te volgen bij partners VDAB Brussel en Bruxelles Formation (o.a. kapper, verkoopsmedewerker, onderhoudsmechanicien) en middenstandsopleidingen: specifieke opleidingen voor wie zich als zelfstandige wil vestigen in het beroep, te volgen in gespecialiseerde centra zoals SYNTRA (o.a. data operator, zorgkundige, elektrotechnicus).