• FR
  • NL
  • EN

Verovert revenge quitting de Belgische werkvloeren?

Na quiet quitting en task masking staat er alweer een nieuwe trend klaar om de werkvloer te veroveren: revenge quitting. Onder de noemer revenge quitting wuiven werknemers hun job vaarwel als reactie op negatieve ervaringen, zoals een gebrek aan erkenning of na burn-out.

In de VS spreekt men al van dé HR-trend van 2025, maar hoe staat het in België? Nemen tegenwoordig meer werknemers ontslag? HR-dienstverlener Partena Professional dook in de gegevens van zo’n 150.000 werknemers bij 20.600 bedrijven in de private sector*.

Aantal ontslagnemende werknemers blijft voorlopig nog stabiel

"Laten we meteen met de deur in huis vallen: revenge quitting heeft de oversteek naar België nog niet gemaakt”, stelt Yves Stox van Partena Professional. “Het aandeel ontslagnemende werknemers blijft voorlopig eerder stabiel. In het eerste kwartaal van dit jaar kwam 29% van de arbeidsbeëindigingen er op initiatief van de werknemer. In dezelfde periode vorig jaar lag dat zelfs wat hoger (33%)."

Het aandeel werknemers dat in het eerste kwartaal van 2025 zelf ontslag nam, loopt bij Vlaamse (30%) en Brusselse bedrijven (31%) vrij gelijk terwijl werknemers die in Wallonië actief zijn, toch iets minder geneigd zijn, ontslag te nemen (26%).

Partena Professional stelt daarnaast een opvallend verschil vast tussen de verschillende statuten. Bedienden (33%) hebben in de eerste maanden van dit jaar beduidend vaker ontslag genomen dan arbeiders (22%).

Ook op vlak van bedrijfsgrootte, zijn verschillen te zien. Werknemers van middelgrote bedrijven hebben het vaakst ontslag genomen (36%), gevolgd door medewerkers van kleine bedrijven (32%). Bij grote bedrijven (25%) en micro-ondernemingen (23%) ligt het aandeel ontslagnemende werknemers dan weer opmerkelijk lager.

Hoe jonger de werknemer, hoe groter de kans dat die ontslag neemt

Uit het onderzoek van Partena Professional blijkt dat er geen verschil merkbaar is tussen mannen (29%) en vrouwen (29%) maar wél tussen de verschillende generaties.

"Hoe jonger de werknemer, hoe groter de kans dat het ontslag er kwam op eigen initiatief”, stelt Yves Stox. “In de leeftijdscategorie onder de dertig jaar, kwam in het eerste kwartaal van dit jaar 38% van de arbeidsbeëindigingen er door ontslag door de werknemer zelf. »

tabel met die de aantal ontslagen aantoont in functie van de leeftijd

Revenge quitting: goed of slecht idee?

Zoals de term al doet uitschijnen, is bij revenge quitting het ontslag vooral bedoeld als protestactie tegen de werkgever. « Dit soort vertrekkers zijn doorgaans zeer vocaal over wat ze niet aangenaam vonden aan hun werkplek, wat zeer schadelijk kan zijn voor werkgevers, maar ook voor de vertrekkende werknemer » , waarschuwt Yves Stox. Revenge quitting is uiteraard niet verboden, maar houd rekening met mogelijke juridische implicaties.

1. Je kan niet zomaar van de ene dag op de andere opstappen

Als werknemer ben je verplicht een opzegtermijn na te leven, afhankelijk van je anciënniteit. Het niet respecteren van deze termijn kan leiden tot een verbrekingsvergoeding die jij als werknemer moet betalen aan je werkgever. Die opzegtermijn bedraagt minimaal 1 week en maximaal 13 weken.

« Let op: ook werkgevers kunnen een "dringende reden" begaan die het voor een werknemer rechtvaardigen om onmiddellijk te vertrekken », vult Yves Stox aan. « In de praktijk heeft een werknemer daar niet veel aan. Hij of zij staat zonder werk en zonder ontslagvergoeding op straat. Werknemers kunnen ook de zware fout van de werkgever inroepen omdat die gelijkstaat met contractbreuk. Het gaat dan met name om wijzigingen in de functie, het loon en de arbeidsplaats. »

2. Respecteer bedrijfsgeheimen

« Ook na het einde van je arbeidsovereenkomst blijft je verplichting tot geheimhouding gelden. Denk daarbij aan bedrijfsgeheimen zoals productiemethoden, klantenlijsten of andere persoonlijke of vertrouwelijke informatie. Het delen van dit soort informatie met concurrerende bedrijven of derden kan leiden tot gerechtelijke procedures. Het schenden van een fabrieksgeheim door een werknemer wordt gesanctioneerd door het strafrecht » , aldus Yves Stox.

3. Maak je niet schuldig aan oneerlijke concurrentie

Na je vertrek moet je eerlijke concurrentieprincipes respecteren. Als je dit niet doet, kan je voormalige werkgever een schadevergoeding eisen wegens oneerlijke concurrentie.

« Vaak gaat het om een verbod op het actief benaderen van klanten van je voormalige werkgever. Ook afwerving van personeel is in sommige gevallen oneerlijke concurrentie. Wees ook voorzichtig met het gebruik van specifieke kennis die je bij je vorige werkgever hebt opgedaan » , zegt Yves Stox van Partena Professional.

4. Wees voorzichtig met sociale media - ook tijdens je opzeg kan je werkgever je ontslaan om een dringende reden

Een werknemer mat zijn werkgever of gewezen werkgever niet in een negatief daglicht stellen. Neem dus geen wraak via sociale media. Je mening geven kan, maar grove beledigingen ten opzichte van de onderneming, leidinggevenden of klanten zijn een brug te ver. Ze kunnen worden beschouwd als een dringende reden voor ontslag. Ook privéberichten kunnen soms als bewijs worden gebruikt als ze gedeeld worden. Houd ook rekening met de indruk die je via sociale media nalaat op je toekomstige werkgevers.

« Indien er genoeg grond voor is, kan je werkgever je om een dwingende reden ontslaan – ook tijdens je opzegperiode. Dat kan verregaande implicaties hebben. Zo kan je zelfs tijdelijk uitgesloten worden van werkloosheidsuitkeringen » , concludeert Yves Stox.

*Het percentage representeert steeds het aandeel arbeidsbeëindigingen op initiatief van de werknemer gewogen ten opzichte van het totale aantal arbeidsbeëindigingen van de groep in kwestie.


Mots clés

Articles recommandés

Waardering van bedrijven: de actuariële benadering

Belgische werknemers meldden zich nog nooit zo vaak ziek afwezig