Welke belasting is de afgelopen jaren 25 keer zo hoog geworden?

Een weinig bekende belasting is in enkele jaren tijd met 25 vermenigvuldigd in België

Als u in vastgoed zit, moet u dit kennen. Het gaat om het recht van erfpacht.

België en vooral Wallonië en Brussel hebben de hoogste registratierechten ter wereld: 12,5%! Dit is in feite een belasting op de aankoop van onroerend goed. In andere landen spreken we over 1 tot 3%!

Maar sinds jaar en dag bestaat er een legale manier om veel minder te betalen, vooral voor professionele gebouwen.

Het recht van erfpacht geeft aan zijn houder, de erfpachter, het volledige genot van een onroerend goed dat toebehoort aan een ander, de eigenaar. De erfpachter kan het onroerend goed exploiteren en er winst uit halen alsof hij de eigenaar is, terwijl hij een vaste jaarlijkse canon of een andere vergoeding verschuldigd blijft aan de eigenaar. Het is een interessant juridisch instrument voor zowel vastgoedinvesteerders als eigenaars.

Want de eigenaar als natuurlijke persoon kan dit recht aan zijn vennootschap toekennen, bijvoorbeeld om zijn onroerend goed of terrein te exploiteren in ruil voor een jaarlijkse canon. Het is in feite een “langdurige huur” die tot 99 jaar kan duren. De eigenaar betaalde toen alleen het recht voorzien voor huurcontracten dat oorspronkelijk slechts 0,2% bedroeg. Dit leverde hem een aanzienlijke besparing op ten opzichte van de 12,5% eigendomsrecht.

Een paar jaar geleden werd dit recht vertienvoudigd voor dit soort huurcontracten. Het was verhoogd tot 2%. Maar dit blijkt nog steeds niet genoeg voor het team van de minister van Financiën, zo lijkt het!

Ze hebben zojuist dit percentage opnieuw verhoogd van 2% naar 5%. In enkele jaren tijd is dit een belasting die met 25 is vermenigvuldigd!


In het belang van zijn optimale verspreiding bieden wij u een automatische vertaling van dit artikel met behulp van kunstmatige intelligentie.
De Stichting is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit en de nauwkeurigheid van deze machinevertaling.
Dit artikel is oorspronkelijk in het Frans geschreven, dus het is de Franse versie waarnaar in alle gevallen moet worden verwezen.

Mots clés

Articles recommandés

Masp: NCTS fase 5 – verplicht gebruik vanaf 9 december 2024

5de Multilateral Assessment voor België tijdens COP29 (Bakoe)

Verbetering ergonomie onmisbaar om langdurige ziekte halt toe te roepen