Welke feestdagen staan voor de deur van 2025?

Brussel, 6 december 2024 - In december en januari zijn er traditioneel twee feestdagen in België. Werknemers vragen zich soms af wat hun rechten zijn met betrekking tot feestdagen.

Werkgevers kunnen dan weer vragen hebben over hun verplichtingen betreffende feestdagen.

Heeft de werknemer er in ieder geval recht op? Zijn het betaalde dagen? Heeft een werknemer die op een feestdag werkt, recht op een loontoeslag?

Catherine Mairy, Legal Expert, geeft tekst en uitleg.

Wat is een feestdag en hoeveel feestdagen zijn er?

Een feestdag is een dag waarop in België niet gewerkt wordt, op enkele uitzonderingen na.

Er zijn tien feestdagen per kalenderjaar: Nieuwjaar (1 januari), Paasmaandag, Dag van de Arbeid (1 mei), O.L. H.-Hemelvaart, Pinkstermaandag, Nationale Feestdag (21 juli), O.L.V.-Hemelvaart (15 augustus), Allerheiligen (1 november), Wapenstilstand (11 november) en Kerstmis (25 december).

De 2 eerstkomende feestdagen zijn dus gespreid over 2 kalenderjaren: woensdag 25 december 2024 en woensdag 1 januari 2025.

Hebben alle werknemers dezelfde feestdagen?

“Ja, deze tien feestdagen zijn wettelijk vastgelegd en alle werknemers in de privésector hebben er recht op, ongeacht hun anciënniteit, hun functie of de duur van hun prestaties. In sommige sectoren bestaan er naast de tien wettelijke feestdagen ook extralegale feestdagen. Dat zijn dagen die bijvoorbeeld toegekend worden ter gelegenheid van bepaalde gebeurtenissen, zoals het feest van Sint-Barbara", legt Catherine Mairy uit.

Betaalt de werkgever loon voor de feestdag?

Zeker! Voor een feestdag heeft de werknemer recht op het loon dat hij verdiend zou hebben mocht hij op die dag werkelijk gewerkt hebben.

Wat als een feestdag valt op een zondag of op een gewone inactiviteitsdag?

Als een feestdag samenvalt met een zondag of een gewone inactiviteitsdag in het bedrijf (bijv. zaterdag), is die niet verloren. De feestdag moet dan immers worden vervangen door een gewone activiteitsdag in hetzelfde kalenderjaar.

"Laten we het voorbeeld nemen van zaterdag 1 november 2025: die moet worden vervangen door een gewone activiteitsdag in 2025, voor of na 1 november.
Die regel geldt ook wanneer een feestdag op een zondag valt; in 2025 zal dat echter niet het geval zijn", preciseert Catherine Mairy.

Wat moet je doen?

“Er moet vooraf actie ondernomen worden, namelijk op het einde van het voorgaande kalenderjaar, om de vervangingsdagen in onderling overleg binnen de onderneming vast te stellen", legt Catherine Mairy uit.

Die vervangingsdagen worden dan vóór 15 december via een bericht aangeplakt in de lokalen van de onderneming. Het bericht moet ook bij het arbeidsreglement gevoegd worden.
Voor de feestdagen van 2025 moet dat bericht dus concreet vóór 15 december 2024 worden aangeplakt.

Mag een werknemer op een feestdag werken en zo ja, hoe zit het dan met zijn loon?

Werken op een feestdag is niet toegestaan, behalve in bepaalde sectoren (bijv. ziekenhuizen en de horeca) en onder bepaalde

« Als een werknemer op een feestdag werkt, moet de werkgever hem zijn normale loon betalen en eventueel een loontoeslag die op sector- of ondernemingsniveau vastgesteld is. De werkgever moet de werknemer binnen zes weken na die feestdag ook inhaalrust toekennen; die inhaalrust moet tijdens de arbeidstijd genomen worden”, besluit Catherine Mairy.

Mots clés

Articles recommandés

Vastgoed 2024: stabiele verkooptrend met naar verwachting een lichte prijsstijging

België omarmt NCTS Fase 5: Wat je moet weten voor 21 januari 2025?

Nieuwe NACE-codificering in 2025