Een meertalige boekhandel voor jonge lezertjes met een aanbod in het Spaans, Portugees, Italiaans, Frans, Nederlands, Duits en Engels, voor alle leeftijden van peuters tot tieners? Jawel, die bestaat, en hij bevindt zich gewoon hier in Brussel! Rocío Hernández Viciana opende Bimbi Books nog maar enkele weken geleden in W83 aan de Waversesteenweg in Elsene, en wist al een trouw cliënteel aan te trekken.
"How can I help you? Do you want to check a book in which language? Feel free to flip through the books." In het Engels en met een grote glimlach verwelkomt Rocío Hernández Viciana, een naar Brussel uitgeweken Spaanse, haar eerste klant van de dag. Maar ze had het net zo goed in het Italiaans, Frans of een van de andere vier talen van Bimbi Books kunnen doen.
De jonge vrouw en haar man verlieten meer dan tien jaar geleden hun geboortestreek Andalusië voor het kosmopolitische karakter van de Europese hoofdstad. Ondanks een interessante en gevarieerde job in een start-up in de medisch technologische sector, groeiden er bij haar al snel nieuwe ambities. "Ik voelde dat ik iets anders wilde doen, zelf een project wou starten in een domein dat ik me helemaal eigen kon maken", vertelt ze. Met dat voor ogen begint ze, pragmatisch als ze is, geld opzij te zetten. "Het is immers beter om niet met schulden te beginnen," weet ze. "Het doel was om, voor zover mogelijk, geen schulden te maken tot ik zeker wist dat mijn project levensvatbaar zou zijn. Zo zou een eventuele mislukking geen groot probleem zijn."
tekst gaat verder onder beeld
Nu moest ze alleen nog hét idee vinden, iets dat vernieuwend en opwindend was, in een sector die economisch interessant is én de toekomstige onderneemster als gegoten zit. Rocío, dochter van een schrijver ("Ik ben opgegroeid tussen boeken") en intussen zelf moeder, stelde al snel een leemte vast in het Brusselse aanbod op het gebied van kinderliteratuur: er was geen gespecialiseerde meertalige boekhandel in een van de meest multiculturele steden ter wereld! Dat stemde tot nadenken …
Rocío bestudeerde eerst de demografie van Brussel, onderzocht welke talen die ze zelf voldoende begrijpt er het meest gesproken worden en bezocht een groot aantal boekhandels en boekenbeurzen in België en daarbuiten, waarna ze besloot het erop te wagen. Concreet, en tot verrassing van heel wat naasten, begon het met haar ontslag, waar zij haar werkgever begin 2022 van op de hoogte bracht.
"Ik had geen grote haast om aan mijn nieuwe project te beginnen, maar ik wilde het ook niet laten aanslepen en tijd verliezen," zegt ze. In eerste instantie zocht ze uit welke ondersteunende mogelijkheden er in Brussel zijn voor mensen die een eigen zaak willen beginnen. "In dat opzicht is 1819 bijzonder handig en efficiënt. De leden van het team staan klaar voor iedereen die er bij de oprichting van een eigen zaak een beroep op doet om, in alle fasen van het proces, opleidingen te zoeken en de nodige informatie te verstrekken. Het is een belangrijk hulpmiddel," onderstreept ze. Van alle opties die er zijn, werd Rocío vooral aangetrokken tot een sessie in de ideeënincubator van hub.brussels die helemaal aan het einde van haar opzegtermijn begon. "Ik kon mijn agenda herschikken om eraan deel te nemen en dat was een geluk, want het opende veel pistes voor mij, confronteerde me met heel wat praktische vragen en zette me ertoe aan stil te staan bij de kwaliteit van mijn project: was mijn meertalige boekwinkel een goed idee of niet?" Tegelijkertijd volgde de jonge vrouw een reeks opleidingen, waaronder één bij Actiris over het beheer van sociale netwerken in bedrijven, die met name waardevol zou blijken.
Meteen daarna kon Rocío ook rekenen op de steun van een coach, Cécile Veyrie van het retailteam van hub.brussels. Die hielp haar onder meer met het opstellen van een business- en financieel plan en verwees haar door naar Yasemine Tilquin, adviseur bij Credal, een coöperatie voor ethische financiering. Eenmaal de tijd rijp was, spoorde ze haar aan om een locatie te zoeken. Rocío, die dankzij haar vorige job bij een start-up die helemaal van nul was begonnen wel ervaring had met een strikte begroting, zocht een financieel aantrekkelijke formule om haar idee in de praktijk te testen. W83 voldeed aan alle verwachtingen. Dat is een testshop in de gemeente Elsene, gelegen aan de Waversesteenweg 83 en beheerd door "Entreprendre XXL", een gemeentelijke vzw die afhankelijk is van de dienst Handel en Economische Ontwikkeling van de gemeente Elsene onder auspiciën van schepen Audrey Lhoest. Haar kandidatuur werd aanvaard voor een periode van zes maanden en Bimbi (*) Books opende eind februari 2023 zijn deuren.
Sindsdien heeft de boekhandel langzaam zijn plek gevonden in deze levendige wijk. Er komen steeds meer nieuwsgierige mensen over de vloer in de kleine winkel, die zich presenteert als boekhandel voor alle leeftijden. "Maar we trekken nog niet genoeg toevallig cliënteel aan," vindt Rocío. "Het moeilijkste is om zichtbaarheid te creëren!" Daarvoor is er natuurlijk het internet, maar de jonge vrouw wil geen grote budgetten pompen in iets dat een onzekere uitkomst biedt. "Bovendien wil ik klanten niet naar mijn website maar naar de winkel lokken, zodat ze het boekenaanbod kunnen zien en doorbladeren. Dat lijkt me belangrijk. Dus post ik zelf regelmatig iets op de netwerken en vraag ik om te delen. We organiseren ook evenementen in de boekhandel om gezinnen aan te trekken en hen ertoe te bewegen iets te kopen of, waarom niet, aan ons te denken als ze een cadeautje zoeken." Rocío relativeert ook: "Twee maanden, in het leven van een onderneming stelt dat niets voor. Het is nog veel te vroeg om algemene conclusies te trekken uit eenmalige ervaringen."
Toch wil de jonge vrouw de uitdagingen van zo'n carrièreswitch niet minimaliseren: "Als ondernemer leef je voortdurend in twijfel, omdat er geen zekerheid is. Je hebt dan wel het voordeel dat je voor jezelf werkt, maar ook het nadeel dat de werktijden onregelmatiger zijn dan in een traditioneel bedrijf. Bimbi Books heeft mijn gezinsleven op z’n kop gezet. Ik werk op zaterdag, waardoor mijn man en zoon het dan zonder mij moeten stellen, en het lastig is om een weekendje weg te gaan, enzovoort. Maar dat is nu eenmaal de dagelijkse realiteit van alle ondernemers. En het geldt voor alle mama's en papa's die ervoor kiezen om ondernemer te zijn, want als mijn man een eigen zaak was begonnen, zouden we met hetzelfde probleem gezeten hebben. In ieder geval is het nog een goede reden om je concept te testen, om alle uitdagingen voor ogen te houden ... Als dergelijke offers je afschrikken, is het misschien beter om er niet aan te beginnen."
Tijdens de ontwikkeling van haar project kreeg Rocío de kans om andere aspirant-ondernemers te ontmoeten en te zien met welke moeilijkheden die soms te kampen hadden. Daarom wil ze iedereen die het wil proberen toch ook waarschuwen. "Sommige concepten zijn te vrijblijvend," zegt ze. "Je mag niet vergeten dat een bedrijf uiteindelijk gaat om geld verdienen. Ik denk ook dat veel kleine projecten slecht aflopen omdat ze a priori te ambitieus waren. Het is moeilijk om gematigd van start te gaan. Toch is dat essentieel als je niet met te grote kosten geconfronteerd wil worden. Tot slot springen sommige mensen zonder enige back-up in het water. En als hun project niet werkt, leidt dat tot grote problemen ..."
Niets van dat alles voor Bimbi Books, dat tot eind augustus op de Waversesteenweg in Elsene blijft en daarna hopelijk een nieuw onderkomen vindt, wie weet in de buurt van een meertalige school of een speelgoedwinkel. "Maar in ieder geval op een locatie die niet te duur is en waar geen werk meer aan is", benadrukt Rocío, die besluit: "Ik ben optimistisch! Anders zou ik hier niet zijn ..."
Bimbi Books in W83, Waversesteenweg 83, 1050 Brussel - https://bimbibooks.be/
Bron: Ondernemen in Brussel