De afgelopen maanden zijn heel wat persartikelen verschenen over de socio-economische impact van de metaverse. Niettegenstaande de metaverse voor heel wat mensen nog onbekend is, kan niemand om de vaststelling heen, dat de metaverse een prominente rol zal spelen in de maatschappij en de economie van de toekomst. De verdere ontwikkeling van technologieën zoals virtual reality (VR), augmented reality (AR), kunstmatige intelligentie (AI) en blockchain zullen onvermijdelijk leiden tot meer socio-economische toegankelijkheid en acceptatie van de metaverse. En ook het stijgend aantal toepassingsmogelijkheden van de metaverse, onder meer op het vlak van onderwijs en in de geneeskunde, zal uiteindelijk ook bij het grote publiek voor een doorbraak zorgen.
De verdere ontwikkeling van de metaverse zal sowieso ons dagelijks leven beïnvloeden en op alle mogelijke gebieden gevolgen hebben. En uiteraard zal de metaverse ook de juridische wereld voor heel wat uitdagingen plaatsen. In de vorige nieuwsbrieven van Metaverse & Law hebben wij reeds stilgestaan bij de talrijke open vragen die de metaverse stelt op juridisch vlak, zoals bijvoorbeeld het juridisch statuut van tal van nieuwe concepten zoals avatars, hologrammen, non fungible tokens ( NFT’s), decentralized autonomous organizations ( DAO’s ) en v-commerce. Alleen al vanuit dit perspectief is het duidelijk dat de metaverse voor heel wat juridische business opportuniteiten zal zorgen op het vlak van juridisch beleid, consultancy en compliance en geschillenbeslechting.
Maar daarnaast biedt de metaverse uiteraard ook heel wat praktische toepassingsmogelijkheden voor de juridische wereld. Zo bijvoorbeeld hebben verschillende advocatenkantoren zoals het Amerikaanse kantoor Grungo Colarulo of het Duitse kantoor Gleiss Lutz een vestiging geopend in Decentraland. Het Canadese kantoor Zannes Law en het Belgische kantoor Bloom Law zijn dan weer gevestigd in Spatial. Ook de eerste metaverse rechtszaak is ondertussen een feit. Eerder dit jaar liet de Columbiaanse rechter María Victoria Quiñones Triana toe dat er in een rechtszaak een hoorzitting werd georganiseerd op het platform Horizon World. En het Dubai International Arbitration Centre (DIAC) kondigde in maart dit jaar de oprichting aan van een metaverse voor alternatieve geschillenbeslechting.
De juridische wereld zet dus wel degelijk stappen in de metaverse, maar het blijft hier hoofdzakelijk nog bij individuele initiatieven. Wat echter ontbreekt is een eigen metaverse voor de juridische wereld. Maar daar komt nu verandering in. Het Belgisch bedrijf Threedee World kondigde onlangs de oprichting aan van Lawland (Lawland | Threedee World - contact@threedee.world ), een specifieke metaverse met als doel alle spelers in de juridische en financiële wereld bij elkaar te brengen in een eigen virtuele omgeving, gaande van juridische en financiële professionals, tot job recruiters en headhunters, banken en verzekeringsmaatschappijen, hogescholen en universiteiten, softwareleveranciers, marketeers, en juridische en economische uitgeverijen. Het platform van Lawland bevat naast kantoorgebouwen voor juridische en financiële kantoren onder andere ook seminariezalen en leslokalen, een jobbeurs, boekenwinkels, een centrum voor arbitrage en bemiddeling, etc.
Lawland is ongetwijfeld een zeer interessant project en een unieke mogelijkheid voor communitybuilding van de juridische en financiële wereld in de metaverse.