Zal kunstmatige intelligentie onze banen vernietigen? De banen van onze accountants, advocaten en belastingadviseurs?

Kunstmatige intelligentie (AI) is een technologie die zowel fascinatie als bezorgdheid opwekt. In staat om complexe taken uit te voeren, inhoud te genereren, met mensen te communiceren en waarde te creëren, wordt AI vaak gepresenteerd als een revolutie die alle domeinen van de samenleving zal verstoren. Maar wat is het effect ervan op werkgelegenheid? Zal AI-werknemers vervangen of helpen?

Moeten we de opkomst van AI vrezen of hopen?

We hebben nagedacht over de argumenten voor en tegen AI in de wereld van werk, gebaseerd op uitspraken van Sam Altman, de CEO van OpenAI, een non-profitorganisatie die geavanceerde en ethische AI-systemen ontwikkelt. Sam Altman heeft onlangs zijn mening over dit onderwerp gegeven in een interview met het tijdschrift The Atlantic, waarin hij erkent dat AI banen zal elimineren, maar ook aanzienlijke voordelen zal brengen. We zullen ook de effecten van AI op drie specifieke beroepen analyseren: accountancy, advocatuur en belastingadvies.

Argumenten die pleiten voor AI

Sam Altman is ervan overtuigd dat AI de kwaliteit van leven van mensen zal verbeteren door hen ongekende diensten en kansen te bieden. Hij neemt het voorbeeld van onderwijs en zegt dat dankzij AI "alle kinderen een betere opleiding zullen krijgen dan het rijkste en slimste kind op aarde vandaag kan krijgen."

Hij stelt zich systemen voor AI voor die zich kunnen aanpassen aan het profiel en de behoeften van elke leerling, die gepersonaliseerde en interactieve inhoud kunnen bieden en die hen kunnen motiveren en ondersteunen bij hun leerproces.

Sam Altman denkt ook dat AI menselijke creativiteit en innovatie zal stimuleren door werknemers te bevrijden van repetitieve, routinematige of gevaarlijke taken. Hij verwijst naar het voorbeeld van kunstenaars, die AI kunnen gebruiken als een hulpmiddel om originele en gevarieerde werken te creëren. Hij voorziet ook dat mensen zich kunnen concentreren op meer verrijkende activiteiten, zoals vrije tijd, vrijwilligerswerk of scholing.

Tot slot gelooft Sam Altman dat AI een meer evenwichtige herverdeling van rijkdom zal bevorderen door waarde te creëren uit data en iedereen toegang te geven tot gratis of goedkope bronnen. Hij heeft bijvoorbeeld het project Worldcoin gelanceerd, een cryptocurrency die tot doel heeft een universeel basisinkomen te bieden aan mensen die bereid zijn hun iris te scannen. Hij hoopt zo een meer inclusieve en solidaire economie te creëren, waarin iedereen een gegarandeerd minimuminkomen heeft.

Argumenten die twijfels oproepen over AI

Sam Altman ontkent niet dat AI negatieve effecten zal hebben op werkgelegenheid. Hij verklaart dat "banen zullen verdwijnen, of je dat nu wilt of niet."

Volgens een studie van Goldman Sachs kunnen meer dan 300 miljoen werknemers hun baan verliezen als gevolg van AI in de komende jaren. Sommige beroepen zijn kwetsbaarder dan andere, vooral die welke repetitieve, routinematige of laaggeschoolde taken omvatten. Bijvoorbeeld, AI begint al juristen in verzekeringsmaatschappijen te vervangen, evenals adviseurs, zowel telefonisch als in chatgesprekken met klanten.

Maar niet alle studies zijn het daarmee eens. Volgens het Kenan Institute zal AI nieuwe banen creëren die creatieve, sociale of analytische vaardigheden vereisen, terwijl banen die meer routinematig, repetitief of gestandaardiseerd zijn, worden geëlimineerd. Ze geven geen specifieke cijfers, maar suggereren dat het effect anders zal zijn afhankelijk van de sectoren en de profielen van werknemers.

Sam Altman bekritiseert ook AI-actoren die beweren dat deze technologie slechts een hulpmiddel zal zijn en geen vervanging voor werknemers. Hij erkent dat AI-mensen in veel gebieden zal vervangen, zoals recht, financiën, handel en entertainment.

Sam Altman geeft ook toe dat AI een kloof zal creëren tussen de winnaars en verliezers van de digitale transitie. Hij voorspelt dat banen die technische, creatieve of relationele vaardigheden vereisen, meer waardering zullen krijgen dan banen die repetitieve, handmatige of cognitieve vaardigheden vereisen. Hij verwacht ook dat houders van data en algoritmen een concurrentievoordeel zullen hebben ten opzichte van andere economische actoren.

Sam Altman waarschuwt tenslotte voor de ethische en sociale risico's van AI. Hij benadrukt dat AI vragen oproept over transparantie, verantwoordelijkheid, veiligheid en respect voor mensenrechten. Hij herinnert eraan dat AI kan worden gebruikt voor kwaadwillende doeleinden, zoals manipulatie, surveillance, discriminatie of oorlog. Hij pleit dus voor regulering en governance van AI, die de afstemming ervan op menselijke waarden en belangen waarborgt.

Effecten op specifieke beroepen in accountancy, advocatuur en belastingadvies

Onder de beroepen die door AI kunnen worden beïnvloed, zijn die in het juridische en fiscale domein, zoals accountancy, advocatuur en belastingadvies. Deze beroepen vereisen specifieke vaardigheden, zoals kennis van wetten, normen, procedures, etc. Maar ze omvatten ook taken die kunnen worden geautomatiseerd of ondersteund door AI, zoals het zoeken naar informatie, het analyseren van gegevens, het schrijven van documenten, enz.

AI kan dus een positieve invloed hebben op deze beroepen door ze efficiënter, sneller en goedkoper te maken. Het kan ook mogelijk maken om gepersonaliseerde diensten aan te bieden die zijn afgestemd op de behoeften van klanten. Bijvoorbeeld, een AI-systeem kan de fiscale situatie van een belastingplichtige analyseren en hem de beste opties bieden om zijn aangifte te optimaliseren.

Maar AI kan ook een negatieve impact hebben op deze beroepen door ze minder noodzakelijk, minder gewaardeerd of minder aantrekkelijk te maken. Het kan ook leiden tot verlies van controle, verantwoordelijkheid of ethiek. Bijvoorbeeld, een AI-systeem kan fouten maken in zijn analyse of advies, of worden gemanipuleerd om frauduleuze of illegale belangen te dienen.

Hoe je voor te bereiden op de toekomst?

Geconfronteerd met deze uiteenlopende perspectieven roept Sam Altman op tot collectief denken en geleidelijke aanpassing. Hij stelt voor om het huidige economische en sociale model te heroverwegen, dat grotendeels is gebaseerd op loonarbeid en consumptie. Hij stelt bijvoorbeeld voor om een universeel basisinkomen te creëren dat wordt gefinancierd door AI en dat iedereen een fatsoenlijk levenspeil garandeert zonder voorwaarden.

Hij moedigt ook aan om vaardigheden te ontwikkelen die in het AI-tijdperk het meest in trek zullen zijn, zoals creativiteit, empathie, communicatie, etc. Hij moedigt ook aan om te kijken naar beroepen die niet kunnen worden vervangen door AI, zoals die welke kunst, humor, emotie, etc. betrekken.

Een wereld van werk die aanzienlijk zal veranderen!

AI is een technologie die de wereld van werk zal transformeren en kansen en uitdagingen met zich meebrengt. Sam Altman, de CEO van OpenAI, heeft zijn optimistische en realistische visie op AI uiteengezet. Hij gelooft dat AI de kwaliteit van leven van mensen zal verbeteren, maar ook banen zal elimineren en ongelijkheid zal creëren. Hij pleit voor ethische en solidaire AI die de rechten en behoeften van mensen respecteert.

AI is geen onvermijdelijkheid, maar een kans. Het nodigt ons uit om ons denken over werk, waarde en samenleving te heroverwegen. Het spoort ons aan om onze vaardigheden, creativiteit en samenwerking te ontwikkelen. Het vraagt ons om ons aan te passen, bij te scholen en onszelf te beschermen.

AI is een uitdaging, maar ook een kans. Het is aan ons om deze te grijpen.

Mots clés

Articles recommandés

Belgische werknemers drinken minder: 26% daling in overmatig alcoholgebruik, maar 1 op de 10 blijft in de gevarenzone

VBO waarschuwt (toekomstige) regering: we balanceren op rand van een recessie

Kmo’s afwachtend over economische toekomst