België kondigt verplichting elektronische facturatie aan

Op 2 februari 2024 heeft het Belgische Parlement een wetswijziging in de BTW-code goedgekeurd, waarmee de weg vrijgemaakt wordt voor verplichte business-to-business (B2B) elektronische facturatie tegen 2026.

Deze stap maakt deel uit van het bredere initiatief van de overheid om de voordelen van elektronische facturatie te omarmen en administratieve processen te stroomlijnen.

Het land heeft al de nodige stappen ondernomen om een afwijking van de Europese Commissie aan te vragen, om toestemming te krijgen om af te wijken van de bepalingen in de BTW-richtlijn 2006/112/EG en verplichte elektronische facturatie (e-facturatie) voor binnenlandse belastingplichtigen in te voeren.

Omvang van de verplichting

Vanaf 1 januari 2026 zijn belastingplichtigen met een BTW-registratie en vestiging in België verplicht om gestructureerde elektronische facturen te ontvangen en te verzenden, zonder mogelijkheid om deze te weigeren.

Zelfs als een bedrijf volgens de nationale regelgeving niet verplicht is om facturen uit te geven, moet het de nodige maatregelen nemen om elektronische facturen te verwerken en te voldoen. De verplichting verwijst naar binnenlandse B2B-transacties, uitgegeven onder de Belgische BTW-wetgeving. Grensoverschrijdende transacties vallen buiten het toepassingsgebied.

In het licht van de verplichting wijzigt de overheid ook de definitie van elektronische facturen. De nieuwe definitie benadrukt gestructureerde elektronische facturen, deze onderscheidend van eenvoudige PDF's verzonden via e-mail. De focus ligt op automatische en elektronische verwerking, in lijn met het concept van "machine-to-machine" communicatie.

Kader voor elektronische facturatie

Om deze overgang te vergemakkelijken, heeft de overheid het gebruik van het Peppol-netwerk geïntroduceerd. Verbinding maken via Peppol biedt interoperabiliteitsvoordelen, waardoor de noodzaak voor bilaterale overeenkomsten tussen deelnemers wordt geëlimineerd en een gemeenschappelijke standaard voor allen wordt geboden. Het netwerk is al actief in het land als primaire leveringsmethode in de verplichtingen voor elektronische facturatie Business-to-Government (B2G).

Om zelfs aan de meest specifieke behoeften van de bedrijven te voldoen, heeft de overheid de zogenaamde "Dual-Track" benadering gecreëerd, waarbij het eerste spoor - standaardnetwerk en -formaat, gebaseerd zal zijn op Peppol.

Het tweede "spoor" zal belastingplichtigen de mogelijkheid bieden om zich af te melden van het standaardnetwerk, op basis van wederzijdse overeenkomst, en een ander middel voor e-facturatie te gebruiken, bijv. EDI.

Overheidsstimulansen en beschikbare belastingaftrek

De Belgische overheid begrijpt de uitdagingen die de verplichte overgang met zich meebrengt. Om bedrijven te stimuleren, heeft de overheid een belastinginitiatief ingevoerd waarmee bedrijven belasting kunnen claimen op specifieke e-facturatie-implementaties, abonnementen en advieskosten.

Bekijk hier het volledige initiatief.

Apps, Cloud & DigitalF.F.F.Belastingstimulans voor elektronische facturatie in België: de situatie in 2024!


Begin uw elektronische facturatie traject met Unifiedpost Group

Efficiënte en conforme elektronische facturatieprocedures vaststellen kan een veeleisende taak zijn. Bij Unifiedpost Group nemen we de veeleisende taken op ons, zodat u dat niet hoeft te doen. Bedrijven van over de hele wereld gebruiken onze diensten om conforme processen te creëren die in lijn zijn met lokale regelgevingskaders. Met onze uitgebreide ervaring in het assisteren van talrijke Belgische bedrijven hebben we een grondig begrip van lokale processen en wat nodig is in afwachting van de komende mandaten.

Mots clés

Articles recommandés

België omarmt NCTS Fase 5: Wat je moet weten voor 21 januari 2025?

Belgische werknemers drinken minder: 26% daling in overmatig alcoholgebruik, maar 1 op de 10 blijft in de gevarenzone

MASP - NCTS Fase 5 - Verplicht gebruik vanaf 21 januari 2025