Boekvoorstelling : De waardering van vruchtgebruik

Met veel trots en nog meer bescheidenheid stellen we als kantoor graag ons boek voor inzake de waardering van vruchtgebruik. Dit is te verkrijgen bij Intersentia.

Het boek heeft een meervoudige roeping. Het is ten eerste bedoeld als introductie voor diegene die minder vertrouwd is met de waardering van vruchtgebruik. Voorts is het ook een handig naslagwerk met alle precedenten voor de beroepsbeoefenaar die de kneepjes van het vak reeds beheerst. Ten slotte is het voor de echte liefhebber ook nog voorzien van talrijke speciale topics, die de creatievelingen verder aan het werk kunnen zetten. Op die manier wordt vruchtgebruik niet alleen toegepast binnen een klassiek keurslijf, maar kan het ook worden uitgebreid naar talrijke innovatieve toepassingen.

Vanuit die optiek is het niet de bedoeling om een puur reclamewerk te schrijven voor de eigen Spartax-methode, als zal het de lezer uiteraard niet verbazen dat wij bijzonder trots blijven op onze “huiswaardering”. De insteek van het boek is daarentegen om een heel objectief beeld te schetsen van de stand van zaken, met name waar de praktijk op vandaag staat en waar die in principe naartoe zou moeten gaan. Kern van dit verhaal is dat er niet één unieke methode van waarderen is, zij het dat een aanvaardbare methode wel aan een aantal minimumnormen moet voldoen.

Zodoende valt het boek uiteen in drie grote delen :

  • Algemene toelichting omtrent de theorie van de waardering van vruchtgebruik;
  • Casuïstisch overzicht van alle standpunten in de praktijk : wie pakweg meer informatie wil over wat als kostenforfait gangbaar is in de praktijk, kan zijn hartje ophalen bij het lezen van dit onderdeel;
  • Bijzondere topics : hier worden ad hoc gevallen diepgaand besproken, om aandachtspunten bloot te leggen, zowel fouten die vaak worden gemaakt, als aspecten die nu nog onderbelicht blijven maar waar best aandacht wordt aan besteed


Het zou ons te ver leiden in deze nieuwsbrief om alles van deze topics de revue te laten passeren maar zo wordt onder meer een kritische doorlichting gemaakt van de methode van de fiscus/rulingcommissie, worden ook de omzettingsregels inzake vruchtgebruik onder een vergrootglas gelegd met een striemend besluit als gevolg, wordt daarnaast ook gejongleerd met de talrijke mogelijkheden van een levenslang vruchtgebruik (te beginnen met het klassiek levenslang vruchtgebruik op het hoofd van een langstlevende tot de verkoop van blote eigendom met voorbehoud van een levenslange lijfrente die geplafonneerd wordt op 15 jaar), ….

Vanzelfsprekend is dit nog maar een eerste greep uit de ton en kan u veel meer lezen in dit boek.


Voor wie weinig tijd heeft en toch veel resultaat wil halen, vat het boek atypisch aan met een soort van besluit. Meer bepaald worden al van in het begin een aantal tips & tricks gedeeld die u toelaten om binnen legale grenzen een hogere waarde van het vruchtgebruik te verkrijgen. Voor meer toelichting bij de concrete items wordt dan
verwezen naar de desbetreffende onderdelen van het boek.

Uiteraard bestaat er niet zoiets als een eenvoudige manipulatie om op legale wijze een groot resultaat te krijgen. Er bestaan dan ook geen rozen zonder doornen, zodat elke keuze ook zijn gevolgen kent.

https://www.larcier-intersentia.com/nl/de-waardering-vruchtgebruik-9789400016590.html

Wie meer wil weten kan zich dus volledig uitleven bij het lezen van het boek of kan ons uiteraard ook steeds contacteren.

Heeft u vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om ons te contacteren op robin.messiaen@spartax.be of op 0491/06.01.79


Spartax is een nichekantoor inzake vastgoedfiscaliteit, dat vernieuwend is door constant de portefeuille van optimalisatiemogelijkheden inzake vastgoed te verrijken met nieuwe creatieve ideeën en door kennis te delen op alle mogelijke manieren (zie bijvoorbeeld onze diverse tools, zoals onder meer de Spartax-waardering van vruchtgebruik). Met onze nieuwsbrief proberen we precedenten te belichten op een scherpere wijze dan de klassieke fiscale media of om nieuwtjes te delen.



Mots clés