Circulaire 2021/C/49 - FAQ betreffende het forfaitair gedeelte van de buitenlandse belasting (FBB) en dividenden van Franse oorsprong
28 mei 2021 à 11:22
De Algemene Administratie van de Fiscaliteit –Internationale betrekkingen publiceerde op 28/05/2021 de Circulaire 2021/C/49 - FAQ betreffende het forfaitair gedeelte van de buitenlandse belasting (FBB) en dividenden van Franse oorsprong.
De Belgische wetgeving staat geen verrekening toe van een forfaitair gedeelte van buitenlandse belasting (FBB) met de Belgische belasting over buitenlandse dividenden die werden verkregen door een Rijksinwoner in het kader van het beheer van zijn privévermogen. Echter, rekening houdend met het beginsel van voorrang van verdragen op het nationaal recht, heeft het Hof van Cassatie enkele uitspraken gedaan volgens dewelke, krachtens de Overeenkomst tot het vermijden van dubbele belasting die werd afgesloten op 10.03.1964 (DBV) tussen België en Frankrijk, de verrekening van het FBB met de Belgische belasting die werd geheven op dergelijke dividenden van Franse oorsprong, moet worden toegestaan. De administratie heeft besloten om met deze rechtspraak in te stemmen. Hierna kan u de antwoorden vinden op in dit verband veel gestelde vragen aangaande dividenden die effectief werden belast in Frankrijk en werden verkregen buiten de uitoefening van een beroepswerkzaamheid.
- IK BEN EEN RIJKSINWONER EN ONTVANG DIVIDENDEN VAN FRANSE OORSPRONG. WAT VOORZIET HET FRANS-BELGISCH DUBBELBELASTINGVERDRAG (DBV) VAN 10.03.1964?
Het DBV machtigt:
- Frankrijk, om de dividenden te belasten, maar de aldus gevestigde belasting mag niet meer bedragen dan 15 % van het brutobedrag van de dividenden;
- België, om overeenkomstig haar wetgeving het bedrag van de dividenden 'netto aan de grens' te belasten, t.t.z. het brutobedrag verminderd met de Franse belasting.
De dubbele belasting wordt in België verminderd dankzij de verrekening, met de Belgische belasting, van het FBB dat in geen geval lager mag zijn dan 15 % van het bedrag van de dividenden 'netto aan de grens'.
- IK BEN EEN RIJKSINWONER EN HEB IN 2020 DIVIDENDEN VAN FRANSE OORSPRONG ONTVANGEN. WAT MOET IK DOEN OM TE GENIETEN VAN DE VERREKENING VAN HET FBB MET DE BELGISCHE BELASTING OVER DEZE DIVIDENDEN?
Het volstaat om de dividenden van Franse oorsprong aan te geven in de passende rubrieken van het vak VII (inkomsten van kapitalen en roerende goederen) van de aangifte in de personenbelasting (aanslagjaar 2021), en niet na te laten om ook rubriek F in te vullen (inkomsten waarop een bijzonder aanslagstelsel van toepassing is).
- IK BEN EEN RIJKSINWONER EN IN 2020 HEB IK DIVIDENDEN VAN FRANSE OORSPRONG ONTVANGEN VIA MIJN BELGISCHE BANK DIE DE WETTELIJKE VERSCHULDIGDE ROERENDE VOORHEFFING HEEFT INGEHOUDEN. KAN IK GENIETEN VAN DE VERREKENING VAN HET FBB MET DE BELGISCHE BELASTING OVER MIJN DIVIDENDEN?
Ja, op voorwaarde dat u de dividenden van Franse oorsprong aangeeft in de rubrieken van het vak VII van de aangifte in de personenbelasting (aanslagjaar 2021) bedoeld voor inkomsten van kapitalen waarvoor de aangifte facultatief is, en niet na te laten om ook rubriek F in te vullen (inkomsten waarop een bijzonder aanslagstelsel van toepassing is).
- IK BEN EEN RIJKSINWONER EN IK ONTVANG DIVIDENDEN VAN FRANSE OORSPRONG VIA MIJN BELGISCHE BANK DIE DE WETTELIJKE VERSCHULDIGDE ROERENDE VOORHEFFING BRONBELASTING INHOUDT. VANWEGE HET BEVRIJDEND KARAKTER VAN DEZE ROERENDE VOORHEFFING HEB IK GEEN VERPLICHTING OM MIJN DIVIDENDEN AAN TE GEVEN IN MIJN AANGIFTE IN DE PERSONENBELASTING. KAN IK GENIETEN VAN DE VERREKENING VAN HET FBB MET DE INGEHOUDEN ROERENDE VOORHEFFING EN DE TERUGBETALING BEKOMEN VAN HET DAARBOVEN UITGAANDE DEEL?
Nee. Het voordeel van het FBB is enkel mogelijk via de aangifte in de personenbelasting.
De Belgische wetgeving staat geen verrekening toe van het FBB met de roerende voorheffing. Bovendien voorziet het Frans-Belgisch DBV enkel een verrekening van het FBB met de in België verschuldigde belasting, verminderd met de roerende voorheffing, en niet de verrekening van de Franse bronheffing met deze roerende voorheffing.
- IK BEN EEN RIJKSINWONER EN VÓÓR 2020 HEB IK DIVIDENDEN VAN FRANSE OORSPRONG ONTVANGEN DIE WERDEN BELAST IN BELGIË ZONDER HET VOORDEEL VAN HET FBB. KAN IK NOG GENIETEN VAN DE VERREKENING VAN HET FBB MET DE BELGISCHE BELASTING OVER DEZE DIVIDENDEN?
Ja, maar enkel indien de belasting van de dividenden die werd opgenomen in de aangifte in de personenbelasting (of door de administratie opgenomen in de belastbare basis) het voorwerp was van een bezwaar dat werd ingediend binnen een termijn van zes maanden te rekenen vanaf de derde werkdag die volgt op de verzendingsdatum van het aanslagbiljet dat betrekking heeft op de aanslag die de belasting van de dividenden omvat.
- IK BEN EEN RIJKSINWONER EN HEB RECHTSTREEKS IN FRANKRIJK DIVIDENDEN VAN FRANSE OORSPRONG GEÏND DIE IK VERGETEN BEN TE VERMELDEN IN DE AANGIFTE IN DE PERSONENBELASTING. IN 2021 REGULARISEERT DE ADMINISTRATIE MIJN SITUATIE EN BELAST DEZE DIVIDENDEN. KAN IK GENIETEN VAN DE VERREKENING VAN HET FBB MET DE ALDUS GEHEVEN BELGISCHE BELASTING?
Ja. Zodra de administratie de dividenden opneemt in de belastbare basis (bijvoorbeeld als gevolg van een wijziging van de aangifte) moet de FBB verrekend worden met de Belgische belasting die er betrekking op heeft.
- IK BEN EEN RIJKSINWONER EN HEB IN DE PERIODE VÓÓR 2020 DIVIDENDEN VAN FRANSE OORSPRONG ONTVANGEN DIE BELAST WERDEN IN BELGIË ZONDER HET VOORDEEL VAN DE FBB. KAN IK AANSPRAAK MAKEN OP DE VERREKENING VAN HET FBB MET DE BELGISCHE BELASTING OVER DEZE DIVIDENDEN VIA EEN VERZOEK TOT AMBTSHALVE ONTHEFFING?
Nee. Het Frans-Belgisch DBV machtigt uitdrukkelijk beide staten om belasting te heffen op deze dividenden. Er kan dan ook geen sprake zijn van dubbele belasting die respectievelijk werd geheven in België en in Frankrijk.
Bovendien levert de uitspraak van het Hof van Cassatie geen nieuw feit op dat recht zou kunnen geven op ambtshalve ontheffing.
- IK BEN EEN RIJKSINWONER EN ONTVANG INTERESTEN UIT FRANKRIJK. DEZE INTERESTEN WERDEN VERKREGEN BUITEN DE UITOEFENING VAN EEN BEROEPSWERKZAAMHEID EN ZIJN BELAST IN FRANKRIJK. KAN IK GENIETEN VAN DE VERREKENING VAN HET FBB MET DE BELGISCHE BELASTING OVER MIJN INTERESTEN?
Ja. De bepaling in het Frans-Belgisch DBV die handelt over het FBB betreft zowel dividenden als interesten. De inzichten van de arresten van het Hof van Cassatie betreffende de dividenden kunnen derhalve ook worden toegepast op interesten als bedoeld in het DBV, onder dezelfde voorwaarden.
- IK BEN EEN RIJKSINWONER EN ONTVANG DIVIDENDEN UIT EEN ANDER LAND DAN FRANKRIJK WAARMEE BELGIË EEN DBV HEEFT AFGESLOTEN. KAN IK GENIETEN VAN DE VERREKENING VAN HET FBB MET DE BELGISCHE BELASTING OVER MIJN DIVIDENDEN?
Nee. Het Frans-Belgisch DBV van 10.03.1964 is bijzonder. Een uitbreiding van de regeling naar dividenden uit een ander land dan Frankrijk zou inhouden dat het DBV, dat werd afgesloten met dit land, een bepaling bevat met betrekking tot de verrekening van het FBB in strikt vergelijkbare termen als deze die zijn opgenomen in het Frans-Belgisch DBV.
- IK BEN EEN RIJKSINWONER EN ONTVANG DIVIDENDEN UIT FRANKRIJK. OVEREENKOMSTIG DE FRANSE WETGEVING DIE VAN TOEPASSING IS OP NIET-INWONERS, HEBBEN MIJN DIVIDENDEN EEN INHOUDING BIJ DE BRON ONDERGAAN VAN 12,8 %. WAT ZAL HET VERREKEND FBB ZIJN MET DE BELGISCHE BELASTING OVER DEZE DIVIDENDEN?
Het Frans-Belgisch DBV eist een verrekening van het FBB met de Belgische belasting gelijk aan 15 % van het bedrag van de dividenden, verminderd met de Franse bronheffing geïnd aan het tarief van 12,8 %.
Voorbeeld: een dividend van Franse oorsprong van 1.000,00eurovolledig belastbaar in België
Franse belasting: 1.000,00 * 12,8 % = 128,00euro Belgische belasting: 872 ('inkomen netto aan de grens')* 30 % = 261,60euro te verrekenen FBB: 872 ('inkomen netto aan de grens') * 15% = 130,80euro.
- IK BEN EEN RIJKSINWONER EN ONTVANG DIVIDENDEN UIT FRANKRIJK. OVEREENKOMSTIG DE BELGISCHE WETGEVING KOMEN DEZE DIVIDENDEN IN AANMERKING VOOR EEN VRIJSTELLING IN DE PERSONENBELASTING TOT EEN MAXIMUMBEDRAG VAN 800,00 EURO. KAN IK GENIETEN VAN EEN VERREKENING VAN HET FBB?
Nee. Het Frans-Belgisch DBV verplicht enkel om het FBB te verrekenen met de Belgische belasting over dividenden van Franse oorsprong, ongeacht de gestelde voorwaarden voor de aftrekbaarheid in het Belgische recht. In geen geval mag er afgeweken worden van de regel die zegt dat het FBB een verrekenbaar element is met de Belgische belasting en niet terugbetaalbaar is.
- IK BEN EEN RIJKSINWONER EN ONTVANG DIVIDENDEN UIT FRANKRIJK. MIJN DIVIDENDEN HEBBEN EEN AAN DE BRON GEHEVEN BELASTING ONDERGAAN AAN HET TARIEF VAN 12,8 % EN KOMEN GEDEELTELIJK IN AANMERKING VOOR EEN VRIJSTELLING IN DE PERSONENBELASTING TEN GUNSTE VAN DIVIDENDEN VOOR EEN MAXIMUMBEDRAG VAN 800,00 EURO. KAN IK GENIETEN VAN DE VERREKENING VAN HET FBB MET DE BELGISCHE BELASTING OVER DEZE DIVIDENDEN?
Ja, maar slechts voor het gedeelte van dividenden van Franse oorsprong dat effectief werd belast in België.
Voorbeeld: een Frans dividend van 1.000,00eurowaarvan 600,00eurobelastbaar in België en 400,00eurovrijgesteld in de personenbelasting (er wordt aangenomen dat een Belgisch dividend van 400,00euroeveneens geniet van de vrijstelling)
Franse belasting: 1.000,00 * 12,8 % = 128,00euro(waarvan 600,00 * 12,8 % = 76,80euro) Belgische belasting: 523,20 (belastbaar inkomen'netto aan de grens') * 30 % = 156,96euro te verrekenen FB: 523,20 (belastbaar inkomen'netto aan de grens') * 15% = 78,48euro.
- ER GEBEURDE GEEN VERREKENING VAN HET FBB MET DE BELGISCHE BELASTING DIE WERD BEREKEND OVER MIJN DIVIDENDEN VAN FRANSE OORSPRONG. IK HEB EEN BEZWAAR INGEDIEND WAAROVER NOG GEEN BESLISSING WERD GENOMEN. MOET IK BEPAALDE STAPPEN ONDERNEMEN?
Nee. Voor zover het bezwaar ontvankelijk is, zal de administratie uitspraak doen in overeenstemming met de inzichten van de gewezen arresten van het Hof van Cassatie.
- ER GEBEURDE GEEN VERREKENING VAN HET FBB MET DE BELGISCHE BELASTING DIE WERD BEREKEND OVER MIJN DIVIDENDEN VAN FRANSE OORSPRONG. IK HEB EEN BEZWAAR INGEDIEND WAAROP EEN BESLUIT TOT AFWIJZING VOLGDE. OVERWEEGT DE ADMINISTRATIE EEN CORRECTIE MET BETREKKING TOT DE RECHTSPRAAK VAN HET HOF VAN CASSATIE?
Nee. Zolang de termijn niet is verstreken, kan enkel een beroep worden ingesteld bij de rechtbank van eerste aanleg tegen de administratieve beslissing om de situatie recht te zetten.
- ER GEBEURDE GEEN VERREKENING VAN HET FBB MET DE BELGISCHE BELASTING DIE WERD BEREKEND OVER MIJN DIVIDENDEN VAN FRANSE OORSPRONG. IK HEB EEN BEZWAAR INGEDIEND WAAROP EEN BESLUIT TOT AFWIJZING VOLGDE, EN DAT NU WORDT BETWIST VOOR DE RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG. MOET IK BEPAALDE STAPPEN ONDERNEMEN?
Nee. De administratie zal haar akkoordconclusies voorleggen in overeenstemming met de inzichten van de gewezen arresten van het Hof van Cassatie.
- IK BEN EEN RIJKSINWONER EN BLIJF, IN 2021 EN NADIEN, DIVIDENDEN VAN FRANSE OORSPRONG ONTVANGEN. HEB IK NOG STEEDS RECHT OP DE VERREKENING VAN HET FBB MET DE BELGISCHE BELASTINGEN OVER DEZE DIVIDENDEN?
Zolang het Frans-Belgisch DBV van 10.03.1964 van kracht zal zijn, volgt de administratie de uitspraak van het Hof van Cassatie.
- IK VIND GEEN ANTWOORD OP MIJN VRAAG/VRAGEN. TOT WIE KAN IK MIJ RICHTEN?