Connecting Europe Facility (CEF) : 865 miljoen euro ter ondersteuning van snelle en veilige digitale connectiviteitsnetwerken

Op 8 october 2024 heeft de Commissie het tweede werkprogramma voor het digitale deel van de Connecting Europe Facility (CEF) Digital vastgesteld, waarin het toepassingsgebied en de doelstellingen van door de EU gefinancierde acties ter verbetering van de Europese infrastructuur voor digitale connectiviteit worden vastgesteld. Deze acties zullen tussen 2024 en 2027 ongeveer 865 miljoen EUR aan financiering ontvangen.

De verbetering van de Europese connectiviteitsinfrastructuur is van fundamenteel belang voor de verwezenlijking van de doelstellingen van het digitale decennium 2030 om alle burgers en bedrijven met 5G- en gigabitconnectiviteit te verbinden. Door publieke en particuliere investeringen te bevorderen, draagt CEF Digital bij aan connectiviteitsprojecten van gemeenschappelijk EU-belang en aan de uitrol van veilige, beveiligde en duurzame hoogwaardige infrastructuur, zoals gigabit- en 5G-netwerken, in de hele EU.

Knelpunten

Het nieuwe digitale werkprogramma van de CEF zal acties op de volgende gebieden ondersteunen:

  1. de uitrol van 5G-infrastructuren in Europa, medefinanciering van grootschalige projecten ter bevordering van de uitrol van gigabit- en stand-alone 5G-infrastructuren, alsook de integratie van edge cloud- en computercapaciteiten in verticale sectorale toepassingen, zoals gezondheid, productie, vervoer en logistiek;
  2. de uitrol en aanzienlijke modernisering van backbonenetwerken, met inbegrip van kwantumcommunicatienetwerken en onderzeese kabels, om de prestaties, veerkracht en capaciteit van connectiviteitsnetwerken binnen en tussen de lidstaten en tussen de Unie en derde landen te verbeteren;
  3. De uitrol van operationele digitale platforms voor vervoers- of energie-infrastructuur door het energiegebruik van informatie- en communicatietechnologie (ICT) te optimaliseren en de milieueffecten ervan te verminderen. Deze operationele digitale platforms zullen voortbouwen op en integreren met bestaande en opkomende Europese data-, cloud- en edgecomputing- en connectiviteitsinfrastructuren, gefinancierd door het programma Digitaal Europa en Horizon Europa.

Het tweede digitale werkprogramma van de CEF zal ook bijdragen tot het stimuleren van het concurrentievermogen van het Europese digitale ecosysteem, teneinde de kritieke geopolitieke en geo-economische uitdagingen aan te pakken die onder meer worden benadrukt in het witboek “Hoe kunnen de behoeften van Europa op het gebied van digitale infrastructuur worden beheerst?”. CEF Digital heeft ook tot doel de capaciteit, beveiliging en veerkracht van digitale backbonenetwerken, met name onderzeese kabels, te vergroten. Bovendien zal het bijdragen tot het aantrekken van publieke en private middelen om de investeringskloof aan te pakken die de uitrol van hoogwaardige netwerken belemmert, wat essentieel is voor de invoering van geavanceerde technologieën door burgers en bedrijven.

Volgende stappen

De vierde oproep in het kader van het programma Connecting Europe Facility Digital zal in de volgende dagen worden gelanceerd. Geïnteresseerde belanghebbenden kunnen ook informatiedagen na de lancering bijwonen om meer te weten te komen over de prioriteiten en belangrijkste aspecten van de oproepen, evenals de evaluatie- en gunningsprocedures.

Achtergrond

Met een budget van maximaal 2 miljard EUR tot 2027 in het kader van het programma Connecting Europe Facility Digital hebben de eerste twee reeksen oproepen tot dusver 65 projecten gefinancierd, waaronder 30 backboneconnectiviteitsprojecten voor de Digital Global Gateways, 17 projecten ter bevordering van 5G voor slimme gemeenschappen en 18 projecten op het gebied van grensoverschrijdende 5G-corridors.

CEF Digital ondersteunt de digitale transformatie van Europa en maakt deel uit van het algemene programma Connecting Europe Facility, dat investeringen in trans-Europese digitale, vervoers- en energienetwerken ter waarde van 33,7 miljard EUR tussen 2021 en 2027 ondersteunt.

Voor meer informatie

Connecting Europe Facility – Werkprogramma

Connecting Europe Facility – CEF Digitaal

Connecting Europe Facility – Uitvoering

Mots clés