Dematerialisatie van de relaties met de Federale Overheidsdienst Financiën ...

Het wetsontwerp betreffende de dematerialisatie van de relaties tussen de Federale Overheidsdienst Financiën, de burgers, rechtspersonen en bepaalde derden en tot wijziging van diverse fiscale wetboeken en wetten wordt nu definitief goedgekeurd door de Kamer. De tekst aangenomen door de plenaire vergadering is dezelfde als de door de commissie aangenomen tekst (DOC 55 1697/003).


In het kort

Onderhavig wetsontwerp brengt wijzigingen aan in het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, in het Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde, in het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten, in het Wetboek der successierechten, in het Wetboek van diverse rechten en taksen, in het Wetboek van de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen, in de Algemene wet inzake douane en accijnzen van 18 juli 1977, in de Domaniale wet van 22 december 2019 en in de Wet van 21 februari 2003 tot oprichting van een Dienst voor alimentatievorderingen bij de Federale Overheidsdienst Financiën (hierna FOD Financiën).


De wijzigingen beogen de digitalisering van de FOD Financiën na te streven en legt de modaliteiten van de elektronische communicatie tussen tussen de FOD Financiën, de burgers, rechtspersonen en bepaalde derden vast. Een nieuw systeem inzake de uitwisseling van informatie door middel van het beveiligd elektronisch platform wordt ingesteld, deze vorm van uitwisseling wordt de regel. De uitwisseling van informatie op papier wordt vanaf nu de uitzondering en wordt gelijkgesteld met de gebruikelijke vorm uitwisseling langs elektronische weg.


> Voor de natuurlijke personen is een opt-in voorzien, zij kunnen dus altijd met de FOD Financiën communiceren langs de papieren weg, tenzij zij uitdrukkelijk gekozen hebben om langs elektronische weg te communiceren.
> Professionelen en rechtspersonen zijn verplicht om langs elektronische weg te communiceren met de FOD Financiën. Dit betekent dat de professionelen in principe de beveiligde elektronische weg moeten gebruiken tenzij zij zich niet hebben kunnen identificeren bij dit beveiligd elektronisch platform.
> Professionele derden die handelen in de uitoefening van hun beroep, gemachtigd door de belastingplichti- gen, zijn altijd verplicht om het beveiligd elektronisch platform te gebruiken, zelfs wanneer zij een belasting- plichtige vertegenwoordigen die geniet van de opt-in.

Het is van belang om aan de verzending van informatie in elektronische vorm garanties inzake betrouwbaarheid en veiligheid toe te kennen. De FOD Financiën zal ook de voorkeur geven aan informaticaprocedures die gebruikmaken van authentificatiemechanismes zoals gedefinieerd in art. 8, 2., c) van Verordening (EU) Nr. 910/2014 van het Europees parlement en de Raad van 23 juli 2014 betreffende elektronische identificatie en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties in de interne markt en tot intrekking van Richtlijn 1999/93/ EG. Deze elektronische diensten zullen door middel van een beveiligd elektronisch platform aan de belastingplichtigen ter beschikking worden gesteld. De rechtszekerheid van de elektronische communicatie wordt gegarandeerd.


Inleidende uiteenzetting

(Vincent Van Peteghem, vice-eersteminister en minister van Financiën, belast met de Coördinatie van de Fraudebestrijding - Verslag namens de Commissie voor de Financiën en de begroting door de Heer Joris Vandenbroeck)


Dit wetsontwerp de digitalisering van de Federale Overheidsdienst Financiën (hierna FOD Financiën) beoogt na te streven en de na- dere regels bepaalt van de elektronische communicatie tussen de FOD Financiën, de burgers, rechtspersonen en bepaalde derden.


Een nieuw systeem inzake de uitwisseling van informatie door middel van het beveiligd elektronisch platform wordt ingesteld; deze vorm van uitwisseling wordt de regel.


De uitwisseling van informatie op papier wordt vanaf nu de uitzondering en wordt gelijkgesteld met de gebruikelijke vorm van uitwisseling langs elektronische weg.


Voor de natuurlijke personen is in een opt-in voorzien; zij kunnen dus altijd met de FOD Financiën communiceren langs de papieren weg, tenzij zij uitdrukkelijk gekozen hebben om langs elektronische weg te communiceren. Professionelen en rechtspersonen zijn verplicht om langs elektronische weg te communiceren met de FOD Financiën.


Dit betekent dat de professionelen in principe de beveiligde elektronische weg moeten gebruiken tenzij zij zich niet hebben kunnen identificeren bij dit beveiligd elektronisch platform.


Particulieren kunnen werken op papier tenzij zij gekozen hebben om langs elektronische weg te werken. Professionele derden die handelen in de uitoefening van hun beroep, gemachtigd door de belastingplichtigen, zijn altijd verplicht het beveiligd elektronisch platform te gebruiken, zelfs wanneer zij een belastingplichtige vertegenwoordigen die geniet van de opt-in.


Het is van belang om aan de verzending van informatie in elektronische vorm garanties inzake betrouwbaarheid en veiligheid toe te kennen.


De FOD Financiën zal ook de voorkeur geven aan informaticaprocedures die gebruikmaken van authenti- ficatiemechanismen zoals gedefinieerd in art. 8, 2., c), van Verordening (EU) Nr. 910/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 23 juli 2014 betreffende elektronische identificatie en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties in de interne markt en tot intrekking van richtlijn 1999/93/EG. Deze elektronische diensten zullen door middel van een beveiligd elektronisch platform aan de belastingplichtigen ter beschikking worden gesteld.


Toepassing op diverse belastingen


Daarenboven worden de bestaande artikelen in het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, in het Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde, in het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffie- rechten, in het Wetboek der successierechten, in het Wetboek van diverse rechten en taksen, in het Wetboek van de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen, in de Algemene wet inzake douane en accijnzen van 18 juli 1977, in de Domaniale wet van 22 december 1949 en in de Wet van 21 februari 2003 tot oprichting van een Dienst voor alimentatievorderingen bij de FOD Financiën, waarin een communicatie/interactie tussen de FOD Financiën en de burgers, rechtspersonen en de derden bestaat, eveneens in die zin gewijzigd.


  • WIB92:


— vennootschapsbelasting, belasting van niet-inwoners overeenkomstig artikel 227, 2° en 3° WIB92, rechtspersonenbelasting: verplichting om door middel van het beveiligd elektronisch platform te werken, tenzij de identificatie bij dit platform niet mogelijk is;

— personenbelasting, belasting van niet-inwoners overeenkomstig artikel 227, 1° WIB 92: opt-in.


  • BTW:


— de belastingplichtigen en de niet-belastingplichtige rechtspersonen geïdentificeerd overeenkomstig artikel 50 van het Wetboek: verplichting om door middel van het beveiligd elektronisch platform te werken, tenzij de identificatie bij dit platform niet mogelijk is;

— de niet-belastingplichtige rechtspersonen en de niet-belastingplichtige natuurlijke personen die niet geidentificeerd zijn voor btw-doeleinden overeenkomstig artikel 50: opt-in.


  • Registratie-, hypotheek- en griffierechten:


— de belastingplichtige rechtspersonen zijn verplicht om door middel van het beveiligd elektronisch platform te werken, tenzij de identificatie bij dit platform niet mogelijk is;


— de belastingplichtige natuurlijke personen genieten van de opt-in.



Bronnen




Mots clés

Articles recommandés

Douane en Accijnzen : sluiting van de kantoren op 9 en 10 mei 2024

Preferentiële oorsprong – informatienota over de vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Nieuw-Zeeland

Details en gevolgen van de nieuwe kenmerken van de belastingaangifte 2024: IPP 2024 persconferentie