Helft Belgische werkgevers zou coronapas willen invoeren voor personeel

Als het aan de Belgische ondernemers ligt, zou het systeem van de coronapas ook uitgebreid mogen worden naar de werkvloer. Meer dan de helft van de bedrijven is hier voorstander van, zo blijkt uit een bevraging van hr-dienstengroep Liantis bij 1.504 ondernemers. “Begrijpelijk: ondernemers zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van hun medewerkers. Maar voorlopig laat de wet dit simpelweg niet toe”, klinkt het bij Liantis.

Vorige week bleek al dat de meeste bedrijven nog vasthouden aan coronamaatregelen zoals een mondmasker en afstand houden op de werkvloer. Eén van de redenen hiervoor is dat ze niet precies weten wie van hun personeel gevaccineerd is of niet, en ze dus geen risico willen lopen dat hun medewerkers ziek uitvallen.

Coronapas invoeren

Net om die reden wil de helft van de bevraagde ondernemers graag een coronapas invoeren. Wie niet gevaccineerd is of geen recente negatieve test kan voorleggen, zou dan niet mogen komen werken. Hoewel bedrijven met meer dan 50 mensen in dienst sinds kort via hun arbeidsarts de vaccinatiegraad in hun organisatie kunnen opvragen, blijkt dit voor de 47,2% niet voldoende en willen ze graag exact weten wie wel of niet gevaccineerd is.

Wettelijk onmogelijk

“We begrijpen werkgevers natuurlijk: ze zijn wettelijk verplicht om de gezondheid van hun medewerkers te waarborgen. En weten of de collega’s op de werkvloer gevaccineerd zijn of recent een negatieve test aflegden, kan daartoe bijdragen”, aldus Matthias Debruyckere, juridisch expert bij Liantis. “Maar voorlopig is het onmogelijk om als werkgever een coronapas te vragen van je medewerkers. Dat laat de wet simpelweg niet toe. Bovendien is het zo dat de werknemers vrij moeten kunnen beslissen of ze zich al dan niet laten vaccineren. Ten slotte is het ook helemaal niet toegestaan dat een werkgever medische gegevens opvraagt van zijn of haar personeel.”

Sensibilisering

36% van de bevraagde werkgevers probeert zoveel mogelijk te sensibiliseren op de werkvloer om mensen te overtuigen van het nut van vaccinaties. 25% wil in de toekomst ook graag coronavaccins op de werkvloer aanbieden.

“Het is een goede zaak dat werkgevers hun medewerkers sensibiliseren. We ondersteunen hen daarin op verschillende manieren. Zo hebben we in het verleden Whatsapp-lijnen opgericht en gezocht naar manieren om de medewerkers zo goed mogelijk te bereiken én te informeren. Wij zien als arbeidsarts dagelijks ook heel wat medewerkers met wie we vertrouwelijk kunnen praten over hun keuze om zich al dan niet te laten vaccineren. Zolang er geen sprake is van een vaccinatieverplichting, is dit momenteel de meest effectieve manier om de vaccinatiegraad te verhogen. Wat het prikken betreft: daar zorgen we voor goede contacten tussen werkgevers en de vaccinatiecentra zodat hun mobiele prikteams bij een lage vaccinatiegraad ter plaatse kunnen gaan”, besluit Sylvia Vanden Avenne, hoofd medisch toezicht bij Liantis.

Bron : Liantis, oktober, 2021



Mots clés

Articles recommandés

Welke feestdagen staan voor de deur van 2025?

Toenemende stress: het belang van geestelijk welzijn