(I)vzw’s en stichtingen: meerwaarde van de tussenkomst van de bedrijfsrevisor

Afgelopen jaren heeft het juridisch kader van de non-profitsector ingrijpende wijzigingen ondergaan. Denk maar aan de hervormingen in het ondernemings- en insolventierecht in 2018, waarbij verenigingen en stichtingen als ondernemingen worden gekwalificeerd en hun boekhouding aan nieuwe verplichtingen worden onderworpen. Ook de invoering van het nieuw Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) in 2019 bracht radicale veranderingen met zich mee. De benoeming van een commissaris-bedrijfsrevisor is voortaan verplicht, hetzij vanwege de omvang van de vereniging/stichting, hetzij omdat de statuten hierin voorzien, ongeacht de omvang van de entiteit.



Tijd dus om een update te publiceren over de meerwaarde van de bedrijfsrevisor in de non-profitsector. In deze brochure illustreren we de meerwaarde van de certificeringsopdracht van de bedrijfsrevisor, in zes hoofdfasen: van de opdrachtaanvaarding tot het formuleren van het oordeel.


Na de grote hervormingen van de laatste jaren blijkt de bedrijfsrevisor eens te meer dé expert bij uitstek te zijn en een waarborg te bieden voor transparantie, betrouwbaarheid van de rekeningen en kwaliteit van de financiële, boekhoudkundige in interne controleprocedures.


>>> Naar de brochure


Inhoud

  • Ingrijpende wijziging van het juridisch kader van de non-profitsector in de afgelopen jaren
  • Certificering van de jaarrekening door een commissaris: waarborg voor transparantie, betrouwbaarheid van de rekeningen en kwaliteit van de financiele, boekhoudkundige en interne controleprocedures
  • De tussenkomst van de commissaris: een opdracht in zes hoofdfasen
  • De commissaris, actor bij de certificering van de jaarrekening van talrijke entiteiten uit de verenigingssector
  • De commissaris: zijn meerwaarde



Bron: IBR - Nieuwe brochure: (i)vzw’s en stichtingen: meerwaarde van de tussenkomst van de bedrijfsrevisor

Mots clés

Articles recommandés

Trust in de Bahama’s: wat met de successierechten bij een uitkering?

Jaarrekeningen van zeer kleine vzw’s worden amper gepubliceerd en blijven slordig

Zomervakantie : hier gaan we - gebruiksaanwijzing