Overbruggingsrecht : welke verlengingen ?

Het “vervangingsinkomen crisis-overbruggingsrecht” werd verlengd tot en met 31 december 2020 voor de zelfstandigen die nog steeds verhinderd worden om hun activiteit te hernemen. Het is ook geldig voor het overbruggingsrecht ter ondersteuning van de heropstart” tot ten minste 31 oktober 2020 !


Overbruggingsrecht bij onderbreking van de activiteit


Het vervangingsinkomen “crisis-overbruggingsrecht” werd verlengd tot en met 31 december 2020 voor de zelfstandigen die nog steeds verhinderd worden om hun activiteit te hernemen.


Deze verlenging is voor de periode van september tot december gericht op de zelfstandigen van wie de activiteit onderbroken of beperkt is door de maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad (via de ministeriële besluiten houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken), ongeacht de duur van de onderbreking.


Het gaat hier om diegenen die rechtstreeks beoogd worden door de sluitingsmaatregelen opgelegd door de overheid:

  • jacuzzi's, stoomcabines en hammams, behalve indien hun gebruik privé is;
  • discotheken en dancings;
  • de sector van evenementen in ruime zin (feesten, bedrijfsevenementen, organisatoren huwelijksfeesten, verhuurders van feest- en evenementenzalen, …);
  • zelfstandige artiesten actief in de sectoren die vallen onder de evenementen- en culturele sector;
  • foorkramers;
  • nachtwinkels;
  • shishabars.


De zelfstandigen in bijberoep en de actieve gepensioneerden uit diezelfde sector van wie het jaarinkomen hoger is dan 6.996,89 euro zullen ook kunnen blijven genieten van een volledige of een gedeeltelijke uitkering, in functie van hun situatie.


Overbruggingsrecht ter ondersteuning van de heropstart


Een andere maatregel van minister van Zelfstandigen DUCARME die van start ging in juni 2020 is het overbruggingsrecht ter ondersteuning van de heropstart. Deze maatregel is gericht op de sectoren die in het bijzonder beoogd worden door de verbodsbepalingen opgelegd door de Nationale Veiligheidsraad en de regering.


Om van deze nieuwe regeling te genieten, moeten de zelfstandigen voldoen aan twee voorwaarden:

  • Actief zijn in een van de sectoren die het voorwerp hebben uitgemaakt, bij ministeriële besluiten, van een volledige of gedeeltelijke sluiting gedurende meer dan een kalendermaand en die aan beperkingen onderworpen blijven tijdens hun heropening (horeca, non food-kleinhandelszaken, kappers, schoonheidsspecialisten…)
  • Aantonen dat de activiteit, voor het kwartaal dat voorafgaat aan het betrokken kwartaal, een daling vertoont van minstens 10% van de omzet of de bestellingen in vergelijking met hetzelfde kwartaal van het voorafgaande jaar.

Het gaat onder meer om de volgende activiteiten:

  • de horeca;
  • de non-food detailhandel (met uitzondering van doe-het-zelfzaken, tuincentra en dagbladhandels die al eerder konden openen);
  • de markten (zowel de klassieke marktkramen als de mobiele verkopers van gebraden kippen en ijskarren en andere foodtrucks);
  • de kappers en schoonheidsspecialisten;
  • de reisbureaus met kantoor/ontvangstruimte "front office", die als een handelszaak moeten beschouwd worden (en dus niet enkel online actief zijn);
  • de autocarbedrijven die hoofdzakelijk het vervoer van personen verzorgen in het kader van recreatieve activiteiten zoals groepsuitstappen en reizen (en die dus niet hoofdzakelijk in onderaanneming voor regionale busmaatschappijen actief zijn);
  • zelfstandigen waarvan de activiteiten tot en met minstens 3 mei 2020 dezelfde rechtstreekse en onmiddellijke impact ondervonden van de sluitingsmaatregelen, equivalent aan de sectoren die uitdrukkelijk moesten sluiten.


Deze maatregel is nu verlengd tot 31 oktober 2020. De mogelijke verlenging ervan na 31 oktober zal beslist kunnen worden door de regering.


Meer Info ?


  • Sociale verzekeringsfondsen (Groupe S, Xerius, Liantis, Partena, Acerta, Securex-Integrity, Incozina, Multipen, L’Entraide, UCM en de Nationale Hulpkas – deze laatste is een overheidsinstantie)
  • Callcenter RSVZ. Het gratis nummer 0800/12.018 is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 12u en van 13u tot 17u (behalve op vrijdag van 13u tot 16u).


Bron : Minister van Zelfstandigen DUCARME, "DUCARME bevestigt de toekenning van het crisis-overbruggingsrecht voor de evenementensector, foorkramers, artiesten, nachtwinkels en shishabars" en RSVZ, "Moeilijkheden door het coronavirus"

Mots clés

Articles recommandés

Uitbreiding flexi-arbeid en nieuwe regelingen vanaf 1 januari 2024

Verhoging van bepaalde sociale uitkeringen op 1 november 2023

Verhoging van bepaalde sociale uitkeringen op 1 juli 2023