RSZ-jaarverslag 2019: het relaas van een feestelijk jaar (met een vervolg in mineur)

Het jaarverslag van de RSZ over 2019 staat vanaf vandaag online. Een thema vinden voor dat verslag, was niet moeilijk. Ondanks het nare begin van 2020, zullen we ons 2019 toch blijven herinneren als een feestelijk jaar.


Memorabele momenten

In januari openden de ministers Maggie De Block en Kris Peeters het volledig vernieuwde hoofdgebouw van de RSZ. Het was het orgelpunt van een lang traject van innovatie, waarin nieuwe, flexibele organisatievormen definitief ingeburgerd raakten.

Er volgden nog meer markante momenten. In oktober was de internationale scène van socialezekerheidsdeskundigen op bezoek in Brussel, op het Wereldforum voor Sociale Zekerheid, een evenement waarin de RSZ organisatorisch een belangrijk aandeel had.

En toen moest het belangrijkste nog komen. Op 28 december was het exact 75 jaar geleden dat het Belgische parlement de grondslag legde voor de moderne sociale zekerheid, en daarmee ook van de RSZ. Die verjaardag vierden we met een plechtige zitting in datzelfde parlement. De sociale partners legden een gezamenlijke verklaring af, waarin ze hun geloof in de moderne sociale zekerheid bevestigden.


Als kers op de taart bracht koning Filip begin 2020 een bezoek aan de RSZ. Het was de gedroomde start van wat opnieuw een mooi jaar beloofde te worden, tot de corona-epidemie abrupt een einde maakte aan de feestvreugde.


Motor van de sociale zekerheid

Te midden van het feestgedruis bleven we de dienstverlening voor onze klanten – meer dan 250.000 werkgevers en 4 miljoen burgers – hoog houden. Met bijna 62 miljard geïnde bijdragen en een volcontinu draaiend elektronisch aangiftesysteem, blijft de RSZ de motor van de Belgische sociale zekerheid.


We investeerden ook in nieuwe initiatieven. Zo lanceerden we de nieuwe website ikwilaanwerven.be, waar ondernemers die voor het eerst iemand willen aanwerven, alle informatie vinden waar ze rekening mee moeten houden. Vooral op de kosten van het werkgeverschap geeft de website een goed zicht.


We bleven ook de mogelijkheden van de nieuwste, op artificiële intelligentie gebaseerde technologieën verkennen. Op studentatwork.be beantwoordt de chatbot Nora dag en nacht vragen over de regels op studentenarbeid. En daarnaast voerden we enkele veelbelovende tests uit om RSZ-aangiften aan te sturen met spraaktechnologie. Wordt zeker vervolgd!


Corona-ondersteuning voor werkgevers

Ondanks de coronacrisis bleef de sociale zekerheid de afgelopen maanden op volle toeren draaien. Van thuis uit zorgden onze medewerkers ervoor dat het geld van de sociale zekerheid werd geïnd en bij de juiste instellingen terechtkwam. Met een recordaantal Belgen die in tijdelijke werkloosheid gingen, was dat nodig ook. Doordat we al een paar jaar vertrouwd waren met telewerk, verliep die transitie zonder grote schokken.


Daarnaast zorgden we voor een goede omkadering van de steunmaatregelen die de federale regering in het leven riep voor ondernemingen. Zo ontwikkelden we een onlinetoepassing waarmee ondernemers konden checken of ze in aanmerking kwamen voor uitstel van betaling van sociale bijdragen door een gedwongen sluiting.


Meer informatie

www.rszjaarverslag.be


Bron: Rijksdienst voor Sociale Zekerheid

Mots clés

Articles recommandés

Wetsvoorstel tot verlenging van de 600-urengrens voor studentenarbeid

Toekomstig aantal uren studentenarbeid onzeker

Gepensioneerden in de zorg : laatste kwartaal in 2024!