Sinds 15 juni gelden er in Vlaanderen soepeler voorwaarden om gebruik te maken van de gratis verzekering gewaarborgd wonen. Zelfstandigen kunnen er voortaan gebruik van maken als ze de activiteiten onvrijwillig moeten stopzetten en het daardoor moeilijk krijgen om een hypothecair krediet af te lossen. Ook uitzendkrachten komen voortaan in aanmerking.
Wie een hypothecaire lening afsluit voor het kopen, bouwen of verbouwen van een woning kan zich met de verzekering gewaarborgd wonen kosteloos verzekeren tegen inkomensverlies door plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.
De premies voor deze verzekering worden betaald door de Vlaamse overheid. Voor de kredietnemer is de verzekering gratis.
Toch wordt de verzekering niet altijd onderschreven, hoewel de notarissen en de kredietgevers wel op deze mogelijkheid wijzen. “Het bestaan van de verzekering staat vaak standaard in de koop- of de kredietakte vermeld”, zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be.
Sinds 15 juni is de dekking uitgebreid tot zelfstandigen die de activiteiten onvrijwillig moeten stopzetten door bijvoorbeeld een faillissement. Tot nu was een tussenkomst alleen mogelijk voor zelfstandigen die langdurig ziek (of ‘arbeidsongeschikt’) werden.
Verder zijn de tewerkstellingsvoorwaarden versoepeld. Tot nu moest de aanvrager in de 12 maanden voorafgaand aan de aanvraag ononderbroken tewerkgesteld zijn. Voortaan mag de tewerkstelling gedurende die periode maximaal tien dagen onderbroken zijn. Wie in het jaar voor de aanvraag van werk verandert en gedurende maximaal 10 dagen niet was verbonden door een arbeidsovereenkomst, kan de verzekering nu ook afsluiten.
Ook is de verzekering voortaan mogelijk voor wie op datum van de aanvraag uitzendarbeid verricht.
Wie de verzekering afsluit, is beschermd tegen inkomensverlies. Afhankelijk van de omstandigheden, verleent de Vlaamse overheid een tussenkomst tot maximaal 600 euro per maand gedurende hooguit 36 maanden.
Het enige wat de kredietnemer moet doen, is tijdig een aanvraag indienen. En dat kan tot één jaar vanaf de eerste datum van de geldopname van de lening. Andere voorwaarde is dat de kredietnemer geen tweede woning of een andere woning in vruchtgebruik mag hebben.
De verzekering geldt voor woningen waarvan de verkoopprijs niet hoger is dan 320.000 euro (of niet hoger is dan 368.000 euro in bepaalde gemeenten in Vlaams-Brabant). Volgens cijfers van de Federatie van het Notariaat werden vorig jaar 76 procent van de woningen in Vlaanderen tegen maximaal 320.000 euro verkocht. Dit impliceert dat veel kopers voor de verzekering in aanmerking komen.
Bron: Notaris.be