Als eerste maatregel voor de implementatie van een transactiegerelateerde rapportagesysteem overweegt het Duitse federale ministerie van Financiën (BMF - Bundesministerium der Finanzen) de verplichte invoering van elektronische facturen voor B2B-verkopen in het land.
Op 23 juni heeft de Europese Commissie Duitsland toestemming gegeven om af te wijken van bepaalde delen van de Btw-richtlijn. Deze toestemming geldt van 1 januari 2025 tot 31 december 2027.
Het door Duitsland voorgestelde plan is in overeenstemming met de vereisten van de btw-regels voor het digitale tijdperk (ViDA), met name de artikelen 218 en 232 van de richtlijn. Deze derogatie blijft van kracht tot 31 december 2027 of totdat de lidstaten verplicht zijn om nieuwe nationale bepalingen aan te nemen op basis van een richtlijn die de btw-regels voor het digitale tijdperk wijzigt.
VAT in the Digital Age is de nieuwe richtlijn van de Europese Commissie die intracommunautaire elektronische facturatie en B2B digitale rapportering verplicht stelt tegen 2028 voor alle Europese lidstaten.
De richtlijn van de Europese Commissie, die in december 2022 werd aangekondigd, heeft als doel miljarden aan verloren btw terug te vorderen door frauduleuze facturen en dus frauduleuze btw-claims.
Het verplichten van intracommunautaire e-facturatie en B2B digitale rapportering dwingt lidstaten om een systeem te creëren en te implementeren dat e-facturatie en digitale rapportering mogelijk maakt. Als deze systemen worden ingevoerd, zullen veel lidstaten, net als Duitsland, worden aangemoedigd om nog een stap verder te gaan en alle B2B-verkopen in hun land verplicht te stellen in de hoop nog meer btw terug te krijgen en ook hun economie verder te digitaliseren.
Lees nog meer over btw in het digitale tijdperk op onze blog.
Vorige week heeft de BMF een voorstel voor discussie verspreid onder geselecteerde Duitse verenigingen, met het verzoek om commentaar te geven op de geplande wetswijzigingen.
Op dit moment introduceert het voorstel verplichte e-facturatie voor B2B-verkopen in het land per 1 januari 2025, hoewel de invoering naar verwachting gefaseerd zal plaatsvinden.
Er zijn een paar voorgestelde benaderingen:
Zoals hierboven uiteengezet, zal volgens het huidige ViDA-voorstel op transacties gebaseerde rapportering voor intracommunautaire B2B-verkopen verplicht zijn en zullen samenvattende overzichten vanaf 1 januari 2028 niet meer nodig zijn. Duitsland streeft naar de ontwikkeling van een uniform elektronisch systeem voor het melden van transacties dat de lasten voor zowel nationale als grensoverschrijdende B2B-verkopen tot een minimum beperkt. De lopende discussies op EU-niveau worden in overweging genomen bij het nationale ontwerp van het rapporteringssysteem, en de technische vereisten uit deze discussies worden in de raadplegingen opgenomen.
Het is belangrijk op te merken dat Duitsland voorstander is van het gedecentraliseerde CTC-uitwisselingsmodel (DCTCE). Het DCTCE-model is een gezamenlijke inspanning van de belangrijkste belanghebbenden op het gebied van e-facturering over de hele wereld die streven naar 100% interoperabiliteit en volledige bedrijfsautomatisering. Het nieuwe model zorgt voor bedrijfsautomatisering, terwijl de belastingdienst nog steeds de btw-informatie kan krijgen die ze nodig heeft.
Lees hier meer over het gedecentraliseerde CTC- en uitwisselingsmodel.