55% van de Belgen is tevreden over hun manager, vooral als ze telewerken!

Tevredenheid met leidinggevende het hoogst bij wie mag telewerken

Een (kleine) meerderheid van 55% van de Belgen is tevreden met de leidinggevende. Nederlanders zijn meer tevreden over hun baas; de Fransen zijn dat minder. Dat blijkt uit de jaarlijkse bevraging van SD Worx bij 16.011 werknemers in 10 Europese landen, waaronder 1.000 werkende Belgen. Opvallend: de tevredenheid met de leidinggevende is hoger bij wie mag thuiswerken en het hoogst bij wie 2 tot 4 dagen van thuis mag werken. Eén op drie Belgen werkt in 2023 minimum 1 dag van thuis uit, dat is meer dan vorig jaar.

Nederlanders meer tevreden over baas dan Belgen

Met 55% tevreden Belgen scoren we in lijn met het Europese gemiddelde (53%) en bv. werknemers in de UK (55%). In een aantal landen is de tevredenheid hoger, zoals in Nederland, Ierland, Finland (63%), Noorwegen (62%), Zweden en Zwitserland (60%), maar ook Denemarken (59%). In Italië (42%), Frankrijk (43%) en Duitsland (50%) zijn er minder werknemers tevreden met de leidinggevende.


Wie mag telewerken is meer tevreden over leidinggevende

Als we de cijfers van België onder de loep nemen, dan neemt de tevredenheid toe voor wie minimum een dag in de week mag thuiswerken. Meer zelfs, de tevredenheid over de leidinggevende is het hoogst bij wie 2 tot 4 dagen van thuis mag werken. Maar liefst zeven op de tien werknemers die twee tot vier dagen van thuis werkt, zegt tevreden te zijn over zijn manager. Bij wie meer dan vier dagen in de week van thuis werkt, valt de tevredenheidscores terug.

Katleen Jacobs, Business Unit Manager legal consultancy van SD Worx: “Wie van thuis uit werkt, ervaart vertrouwen van de leidinggevende, flexibiliteit en autonomie in de job. Dit bepaalt mee hoe tevreden je bent op het werk. Het is niet alleen een individuele kwestie: goede afspraken helpen daarbij en als bedrijf kan je een charter of policy opstellen met een duidelijk kader. Wie vijf dagen van thuis werkt (bijvoorbeeld door de afstand), ervaart mogelijks minder tevredenheid, minder verbinding met collega’s of leidinggevende. Deze resultaten duiden ook op de rol van de leidinggevende en de momenten samen op de werkvloer.”

Tevredenheid over de leidinggevende


Eén op drie Belgen werkt in 2023 minimum 1 dag van thuis uit

In vergelijking met andere Europese landen kent België meer thuiswerk en minder extremen: er zijn minder mensen die nooit van thuis uit werken (64% t.o.v. 69%) en ook minder mensen die meer dan vier dagen per week van thuis uit werken (3% i.p.v. 6%). In vergelijking met vorig jaar zijn er meer mensen die 1 of twee dagen per week thuis werken en minder mensen die dat vijf dagen per week doen.


Katleen Jacobs van SD Worx: “Het blijft zoeken naar een ideaal evenwicht, wat zal verschillen per bedrijf en individu. De leidinggevende is een centraal spilfiguur, die de medewerker begeleidt ‘on the job’ maar ook de nodige vrijheid en autonomie gunt. Het is daarbij belangrijk dat ook de leidinggevende voldoende ondersteuning krijgt: minstens vier op tien Belgen gelooft dat een leadership training daarbij kan helpen.”


Over de jaarlijkse internationale werknemersstudie

SD Worx zet zich in om de perfecte match te creëren tussen de noden van de business, HR en de medewerkers. Door uitgebreide enquêtes van zowel werkgevers als werknemers krijgt ze inzicht in percepties, meningen en overtuigingen over werk en de arbeidsmarkt. Dit jaar richt het onderzoek zich op drie overkoepelende thema's: digitalisering, talent en flexibiliteit. In februari 2023 heeft SD Worx gegevens verzameld uit 16 Europese landen, waaronder Oostenrijk, België, Kroatië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Noorwegen, Polen, Spanje, Zweden, Zwitserland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. In totaal werden 16.011 werknemers ondervraagd en werden de resultaten gewogen om een betrouwbare representatie van de arbeidsmarkt van elk land te garanderen. In België gaat het over 1000 werknemers.

Mots clés

Articles recommandés

Het overheidstekort is een drievoudige belasting!

Opgelet : nieuwe NACE-codificering in 2025 !!!

2025: duurzame mobiliteit opnieuw een stap dichterbij?