Bedrijf financieren in tijden van crisis ...

In de huidige context kan het een echte uitdaging zijn om financiering te vinden voor een project. Soms lijkt het zelfs helemaal onmogelijk. Toch werden een hele reeks oplossingen ontwikkeld ter ondersteuning van ondernemingen en voor de heropleving van onze economie.


De noodleningen van het Brussels Gewest


Onder impuls van de Brusselse regering heeft finance.brussels twee financieringsoplossingen met een lage rente uitgewerkt, bedoeld voor ondernemingen die zijn getroffen door de sanitaire crisis.


  • Het noodkaskrediet RECOVER, dat bestaat sinds eind april en de bedoeling heeft om de kasbehoeften van kleine bedrijven getroffen door de Covid-19-crisis te financieren tot een maximumbedrag van € 15.000. Deze lening is bedoeld voor alle activiteitensectoren.
  • De kredieten voor Horeca-bedrijven die minstens 10 voltijds equivalenten tewerkstellen alsook voor de belangrijkste leveranciers uit de sector die omwille van de crisis op zoek zijn naar kapitaal.


De spaargelden van particulieren mobiliseren via de prooi-lening


Lenen bij familie of vrienden om een onderneming op te richten of verder te laten groeien? Dit is nu gemakkelijker geworden dankzij de proxi-lening. Een mechanisme ingesteld sinds 15 oktober 2020 door de Brusselse regering.


Het principe is bijzonder eenvoudig: een particulier leent geld aan je onderneming en geniet vervolgens van een fiscaal voordeel onder de vorm van een korting op de jaarlijkse inkomstenbelasting. De kredietgever-particulier kan onder bepaalde voorwaarden eveneens genieten van een éénmalig belastingvoordeel, bijvoorbeeld wanneer de gefinancierde onderneming failliet gaat.


Concreet moeten kredietnemer en kredietgever een leningsakte ondertekenen door gebruik te maken van het online-formulier dat beschikbaar is op de website van finance.brussels die voor het Brusselse Gewest instaat voor de registratie van deze leningen.


De duurtijd van deze proxi-lening is 5 of 8 jaar en de rentevoet is minstens 0,875 % en maximaal 1,75 % (wettelijke rentevoet van toepassing voor het fiscaal jaar 2020). De terugbetaling kan ofwel in totaliteit op de vervaldag of via driemaandelijkse, zesmaandelijkse of jaarlijkse terugbetalingen.


Heb je interesse in dit mechanisme? Meer informatie over de voorwaarden en modaliteiten zijn te vinden op de website van finance&invest.brussels.


Het microkrediet


De drie organismen die bezig zijn met microfinanciering in Brussel hebben hun aanbod eveneens aangepast om in deze bijzondere tijden tegemoet te komen aan de behoeften van ondernemers.


Elk van deze initiatieven richten zich tot ondernemingen die moeite hebben om een lening te krijgen bij de bank en/of beschikken over beperkte eigen middelen. Naast de lening zelf wordt ook begeleiding aangeboden om de ondernemers te ondersteunen en hun kansen op succes te maximaliseren.


a) Flash-lening van Credal


De coöperatieve CREDAL biedt de Flash-lening aan voor startende ondernemers of groeiondernemingen in Brussel. De bijzonderheid van deze lening is dat de rentevoet lager is als de ondernemer ingaat op de voorgestelde begeleiding.


Kenmerken van de Flash-lening van CREDAL?

  • Bedrag: max. € 25.000
  • Duur: max. 60 maanden
  • Indien de begeleiding wordt gevolgd, wordt de rentevoet verminderd naar 4 % (in plaats van 6 %)


b) Groei"-lening van microStart


microStart heeft een "Groei"-lening ontwikkeld, een aangepaste financiering voor zelfstandigen die al minstens een jaar actief zijn (al dan niet als klant van microStart) die te lijden hebben van de COVID-19-crisis en met hun onderneming een herstart wensen te maken.


Kenmerken van de "Groei"-lening van microStart ?

  • Bedrag: max. € 20.000
  • Duur: max. 60 maanden
  • Rentevoet 8,95 % tot € 15.000 en 7,95 % vanaf € 15.001 tot € 20.000
  • Onder bepaalde voorwaarden kan dit microkrediet worden aangevuld door een lening op erewoord van max. € 5000 aan een rentevoet van 0 %.

c) Aan Nederlandstalige kant


Hefboom met het Impulskrediet, en microkrediet dat kan gaan tot € 25.000 en de bedoeling heeft om ondernemers tijdens deze crisis verder te ondersteunen.


Er bestaan dus oplossingen. Aarzel niet om contact op te nemen met de begeleidingsdiensten van de regio die je zullen doorverwijzen naar de oplossing die het beste bij je past.


Bron: 1819.be, "Je bedrijf financieren in tijden van crisis", 9 november 2020"

Mots clés

Articles recommandés

Circulaire 2021/C/10 over het belastingkrediet ‘Proxi-lening’ in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Nieuwe fiscale maatregelen inzake personenbelasting

De proxi-lening ter ondersteuning van je zaak