​Hervorming kaaimantaks : fonds dediés, SCI, STAK, exit tax, ketenconstructies, zetelverplaatsing...

Lees mijn analyse in de Fiscoloog van deze week over de hervorming van de kaaimantaks.

Enkele topics die aan bod komen


1️⃣ Fonds dédiés :

▶ In de nieuwe regeling worden ICB's beschouwd als juridische constructies ('JC') wanneer hun "rechten voor meer dan 50 pct. door één persoon, of meerdere met elkaar verbonden personen" worden aangehouden.

▶ Veel Belgische beleggers hebben al het initiatief genomen om - vooruitlopend op de inwerkingtreding van deze maatregel - de terugkoop van hun aandelen in de ICB (bijv. hashtag#SICAV SIF in hashtag#Luxemburg) aan te vragen, of de ICB zelfs in vereffening te stellen.


2️⃣ Hybride entiteiten - SCI :

▶ Hoewel het wetsontwerp de regeling inzake hybride entiteiten overneemt in het WIB 1992, bevat het enkel 'uitzondering 1' (minimumbelasting); 'uitzondering 2' (vrijstelling van de inkomsten van de JC krachtens een DBV) is niet opgenomen.

▶ Een 'translucide' Franse société civile immobilière (hashtag#SCI), die een niet verhuurde woning in Frankrijk bezit, zou volgens mij voortaan kunnen worden beschouwd als een JC.

▶ Als de SCI huurinkomsten ontvangt die in hashtag#Frankrijk belastbaar zijn in hoofde van de Belgische aandeelhouders krachtens het stelsel van de translucidité, 'uitzondering 1' kan van toepassing zijn, zodat de SCI dan zal ontsnappen aan de kwalificatie als JC.

▶ De nieuwe regeling zou Belgische vennoten van een SCI ertoe kunnen aanzetten hun tweede verblijf deels te verhuren... ?


3️⃣ Ketenconstructies

▶ De tussenschakeling van een volledig belaste Belgische (of buitenlandse) vennootschap zal de toepassing van de kaaimantaks niet (meer) verhinderen

▶ Neem het geval van een rijksinwoner A die aandeelhouder is van een Belgische vennootschap, die op haar beurt een juridische constructie aanhoudt, bv. een laagbelaste Zwitserse vennootschap. De nieuwe regels houden (onder meer) in dat de belastbare inkomsten van de Zwitserse vennootschap op transparante wijze belastbaar zijn bij A.

▶De implementatie van deze nieuwe bepalingen kan bijzonder lastig blijken, in het bijzonder wanneer de oprichter geen informatie heeft over (onder)dochtermaatschappijen


4️⃣ Exit tax

▶ De invoering van een nieuwe 'exitheffing' is ongetwijfeld het meest opmerkelijke onderdeel van de hervorming.

▶ Neem bv. een Belgisch inwoner die aandelen aanhoudt in een JC, bv. een Luxemburgse SPF (société de gestion de patrimoine familial). De SPF heeft 10 miljoen EUR aan reserves. De verhuis van de oprichter (bv. naar Monaco of Zwitserland) zal in de nieuwe regeling leiden tot een belastingheffing op de reserves van de SPF als 'dividend' tegen een tarief van 30 % (dus 3 miljoen EUR).


Zie ook andere overwegingen over zetelverplaatsingen (gelet op ATAD3), de uitgebreide aangifteverplichtingen (kaaimanboekhouding!),...

Mots clés