Het herstel van de Belgische economie blijft slabakken ...

Diverse federaties van ondernemingen en zelfstandigen hebben de afgelopen week een nieuwe enquête gehouden (BECI, UCM, UNIZO, UWE en VOKA). Dat initiatief wordt gecoördineerd door de NBB en het VBO. Deze enquête volgt op een reeks van twaalf enquêtegolven die sinds maart werden uitgevoerd om na te gaan welke impact de coronacrisis en de beperkende maatregelen hebben op de economische activiteit en op de financiële gezondheid van de ondernemingen.


Context


De enquête wordt sinds augustus maandelijks gehouden. Deze week hebben in totaal 5 131 ondernemingen aan de enquête deelgenomen[1]. Het verloop van de besproken indicatoren moet omzichtig worden geïnterpreteerd. Gelet op de tijdsspanne tussen de enquêtes kan er namelijk een ‘survival bias’ optreden, vooral in de zwaarst getroffen sectoren: ondernemingen die in moeilijkheden verkeerden, kunnen inmiddels failliet zijn gegaan en in deze enquête dus niet meer gecapteerd worden. Bovendien kunnen de aan het initiatief deelnemende federaties en ondernemingen van de ene enquête tot de andere verschillen.


De enquête werd gehouden op 19, 20 en 21 oktober. Dit was dus net ná de inwerkingtreding van de federale maatregelen betreffende thuiswerk en de sluiting van cafés en restaurants voor vier weken. Na de enquête werden bovendien nog bijkomende beperkende maatregelen genomen, met name voor de recreatiesector en in het Waals Gewest en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De impact van al deze maatregelen wordt nog niet of nog niet volledig weerspiegeld in deze enquêteresultaten. Het is dus heel waarschijnlijk dat de toestand van de Belgische economie hier nog te positief wordt ingeschat en dat de situatie opnieuw aan het verslechteren is i.p.v. te stagneren.


Besluit

De Belgische ondernemingen ramen dat hun omzet deze week 14 % lager is ten gevolge van de coronacrisis, zijnde hetzelfde niveau als in de enquêtes van augustus en september. Dat betekent dat het herstel sinds augustus is stilgevallen. De tijdelijke sluiting van cafés en restaurants heeft geleid tot een forse verslechtering van de bedrijfsomzet in de horeca en ook de niet-voedingswinkels hebben hun omzet in oktober zien verslechteren in het verlengde van de sinds eind augustus opgetekende neerwaartse tendens. Dit blijkt uit de nieuwe enquête van de ERMG bij de Belgische ondernemingen.
De vooruitzichten van de bevraagde ondernemingen blijven overigens somber, aangezien ze ervan uitgaan dat de omzet in het vierde kwartaal op het huidige niveau zal blijven en volgend jaar nog steeds 11 % lager zal liggen dan normaal. Tot slot is er een sterke stijging van het aantal werknemers die afwezig zijn door ziekte, vooral in de sectoren waar thuiswerk minder mogelijk is.
Er moet worden opgemerkt dat deze enquête werd uitgevoerd net na de inwerkingtreding van de recente federale maatregelen voor cafés, restaurants en thuiswerk en net vóór de nog recenter genomen bijkomende maatregelen voor de recreatiesector en voor het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De negatieve impact van deze maatregelen wordt dus zeker nog niet volledig in deze resultaten weerspiegeld.

Links en documenten

Gedetailleerde tabellen


Bron : NBB, persbericht 28 oktober 2020 'Zelfs nog vóór de volledige negatieve impact van de recentste beperkende maatregelen bleef het herstel van de Belgische economie slabakken'






Mots clés