Diverse federaties van ondernemingen en zelfstandigen hebben de afgelopen week een nieuwe enquête gehouden (BECI, UCM, UNIZO, UWE en VOKA). Dat initiatief wordt gecoördineerd door de NBB en het VBO. Deze enquête volgt op een reeks van twaalf enquêtegolven die sinds maart werden uitgevoerd om na te gaan welke impact de coronacrisis en de beperkende maatregelen hebben op de economische activiteit en op de financiële gezondheid van de ondernemingen.
De enquête wordt sinds augustus maandelijks gehouden. Deze week hebben in totaal 5 131 ondernemingen aan de enquête deelgenomen[1]. Het verloop van de besproken indicatoren moet omzichtig worden geïnterpreteerd. Gelet op de tijdsspanne tussen de enquêtes kan er namelijk een ‘survival bias’ optreden, vooral in de zwaarst getroffen sectoren: ondernemingen die in moeilijkheden verkeerden, kunnen inmiddels failliet zijn gegaan en in deze enquête dus niet meer gecapteerd worden. Bovendien kunnen de aan het initiatief deelnemende federaties en ondernemingen van de ene enquête tot de andere verschillen.
De enquête werd gehouden op 19, 20 en 21 oktober. Dit was dus net ná de inwerkingtreding van de federale maatregelen betreffende thuiswerk en de sluiting van cafés en restaurants voor vier weken. Na de enquête werden bovendien nog bijkomende beperkende maatregelen genomen, met name voor de recreatiesector en in het Waals Gewest en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De impact van al deze maatregelen wordt nog niet of nog niet volledig weerspiegeld in deze enquêteresultaten. Het is dus heel waarschijnlijk dat de toestand van de Belgische economie hier nog te positief wordt ingeschat en dat de situatie opnieuw aan het verslechteren is i.p.v. te stagneren.