Verlenging van het crisisoverbruggingsrecht ...

De Ministerraad van 17 december 2021 keurt op voorstel van minister van Zelfstandigen David Clarinval een ontwerp van koninklijk besluit goed om de toepassing van de drie pijlers van het crisisoverbruggingsrecht te verlengen.

Drie pijlers

Het crisisoverbruggingsrecht, bepaald in de wet van 23 maart 2020, wordt voor drie pijlers verlengd tot en met 31 maart 2022. Ter herinnering, het recht omvat deze drie pijlers:

  • een tijdelijke crisismaatregel voor zelfstandigen die hun zelfstandige activiteit volledig moeten onderbreken als gevolg van de gezondheidsmaatregelen van de overheid
  • een tijdelijke maatregel ter ondersteuning van zelfstandigen die als gevolg van de crisis geconfronteerd worden met een vermindering van hun economische rentabiliteit en dus met een aanzienlijk inkomensverlies
  • een tijdelijke crisismaatregel voor zelfstandigen die hun zelfstandige activiteit moeten onderbreken omwille van quarantaine of omwille van het feit dat ze voor hun kind moeten zorgen

Gelet op het feit dat het Overlegcomité ook heeft beslist om de gezondheidsmaatregelen opnieuw te verstrengen, hebben de zelfstandigen nood aan bijkomende en aangepaste ondersteuning, namelijk:

  • de verdubbeling van het bedrag van de financiële uitkering van de tijdelijke crisismaatregel van het overbruggingsrecht voor zelfstandigen actief in een verplicht gesloten sector (pijler 1)
  • de aanpassing van 65% naar 40% van het percentage dat vereist is om de tijdelijke crisismaatregel in geval van omzetdaling te kunnen genieten (pijler 2)

Aan de hand van cijfers

In dit kader zal dus het crisis-overbruggingsrecht worden verlengd op basis van de drie pijlers en in functie van de situatie van elke zelfstandige voor het eerste kwartaal van 2022:

  • Het bedrag van de eerste pijler van het overbruggingsrecht “verplichte sluiting” zal worden verdubbeld:

Om in aanmerking te komen, moeten de zelfstandigen een verplichte en volledige sluiting van hun activiteit aantonen. Zij zullen recht hebben op het dubbele overbruggingsrecht. Het gaat om 2.687, 74 euro (zonder personen ten laste) en om 3.358, 62 euro (met personen ten laste).

  • De verlenging van de tweede pijler van het overbruggingsrecht “omzetdaling”:

Om in aanmerking te komen, moeten de zelfstandigen een omzetdaling aantonen van ten minste 40% voor de maand voorafgaand aan hun aanvraag in vergelijking met het jaar 2019. Hier gaat het om 1.343,87 euro (zonder personen ten laste) en om 1.679,31 euro (met personen ten laste).

  • De verlenging van de derde pijler van het overbruggingsrecht in geval van “quarantaine of opvang een kind”

Om in aanmerking te komen, moeten de zelfstandigen een onderbreking van hun activiteit aantonen omdat zij voor hun kinderen moeten zorgen. Vanaf de dag waarop de scholen sluiten, of 20 december 2021, en voor een duur van zeven opeenvolgende dagen, zullen de zelfstandigen recht hebben op een volledige uitkering van 335, 97 euro (zonder personen ten laste) en 419, 83 euro (met personen ten laste).

Het ontwerp wordt ter advies voorgelegd aan de Raad van State.

Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van de wet van 23 maart 2020 tot wijziging van de wet van 22 december 2016 houdende invoering van een overbruggingsrecht ten gunste van zelfstandigen en tot invoering van tijdelijke maatregelen in het kader van COVID-19 ten gunste van zelfstandigen

Bron

Ministerraad van 17 december 2021

Persbericht David Clarinval : dubbel overbruggingsrecht en crisis-overbruggingsrecht (- 40%) worden verlengd om zelfstandigen te steunen na recente beslissingen in de context van de sanitaire crisis

Mots clés

Articles recommandés

Salaris in België : de loonkloof in bruto-uurloon bedraagt 5,0% in België

Het autisme van de minister van Financiën ten opzichte van ondernemerschap is bedroevend

Maar wat voor ondernemer ben jij?