Vlamingen én Walen schenken opvallend meer vastgoed in 2019

Steeds meer Belgen schenken vastgoed zoals een woning of een bouwgrond. In Vlaanderen noteerden de notarissen een stijging met 12 procent. In Wallonië was de toename nog meer uitgesproken. Daar steeg het aantal vastgoedschenkingen met bijna 28 procent.



Daar steeg het aantal vastgoedschenkingen met bijna 28 procent. Steeds meer Belgen schenken al tijdens het leven een deel van hun vastgoed weg. De tarieven in de schenkbelasting zijn doorgaans lager dan in de erfbelasting. Reden waarom veel Belgen niet wachten om al een deel van hun onroerend vermogen tijdens het leven door te geven aan de kinderen of de kleinkinderen. In België steeg het aantal vastgoedschenkingen tijdens de eerste elf maanden van 2019 met bijna 15 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. In Vlaanderen bedroeg de stijging bijna 12 procent. Bijna 14.500 woningen en/of gronden veranderden er tussen 1 januari en 30 november van eigenaar. Ook in Wallonië nam het schenken van vastgoed een hoge vlucht. Daar steeg het aantal vastgoedschenkingen met bijna 28 procent.





Verklaringen


De stijging is een gevolg van diverse factoren. ‘Voor alle Belgen geldt dat ze sinds 1 september 2018 een grotere marge hebben om te schenken aan wie ze willen. Sindsdien is het gemoderniseerde erfrecht van kracht. Dankzij dat nieuwe erfrecht hebben de burgers een grotere beschikkingsvrijheid over hun vermogen, een vrijheid die ze in het raam van een successieplanning ook benutten’, verklaart notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be. In het Vlaams Gewest hebben ouders sinds 1 september 2018 ook de mogelijkheid om een fiscaalvriendelijke doorgeefschenking te doen, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan. ‘Ouders kunnen goederen die ze zelf erven, maar niet nodig hebben, zo binnen het jaar na de erfenis ‘doorschenken’ aan de kinderen’, aldus notaris Bart van Opstal. ‘Een mogelijkheid waarvan nogal wat Vlamingen gebruik maken.’ In Wallonië gingen de tarieven voor het schenken van onroerende goederen sinds 1 september 2018, in navolging van Vlaanderen en Brussel, naar omlaag. Dat verklaart deels de opmerkelijke stijging in het Waalse Gewest. ‘Hoewel het schenken van vastgoed in heel België in de lift zit, is dat niet voor iedereen een goede optie’, waarschuwt notaris Bart van Opstal. “Of zo’n schenking opportuun is, hangt af van de samenstelling van je vermogen, je levensverwachting, je familiale situatie enzovoort”. Wie een schenking overweegt, kan voor advies altijd aankloppen bij een notaris. Die kan daarover meer klaarheid scheppen. Profiel van de schenker en van de persoon die een schenking krijgt Uit cijfers van de Federatie van het Notariaat blijkt dat de schenker van vastgoed gemiddeld 72 jaar is. De begunstigde is gemiddeld 43 jaar. Schenkers van roerende goederen, zoals een geldsom, zijn iets ouder. Voor roerende goederen ligt de gemiddelde leeftijd van de schenker op 77 jaar. Ook de personen die zo’n schenking krijgen zijn doorgaans wat ouder, gemiddeld 49 jaar. Het zijn vooral de ouders die schenken aan de kinderen. Bij bijna 60 procent van de schenkingen, bedraagt het leeftijdsverschil tussen de schenker en de begunstigde 15 tot 30 jaar.





30 procent van de schenkingen, gebeurt tussen personen met 2 generaties verschil. In de praktijk betreft het schenkingen tussen grootouders aan de kleinkinderen. December blijft met stip de populairste maand om een schenking te doen of te krijgen. Het aantal schenkingen ligt in de pakjesmaand een vijfde hoger dan normaal.

Mots clés

Articles recommandés

De verankering van Belgisch vastgoed in Belgische handen: hoog tijd voor actie!

Wanneer bankregels een geopolitieke kwestie worden

Alles wat u moet weten over nieuw vastgoed in 2025