Een op de drie Belgische telewerkers werkt al eens vanuit het buitenland. Een praktijk die steeds haalbaarder wordt.

Vanaf deze zomer introduceert de toonaangevende Europese provider van hr-oplossingen de structurele mogelijkheid tot 'workation' in heel het bedrijf in alle Europese landen waar het een zetel heeft. SD Worx geeft medewerkers zo nog meer flexibiliteit en autonomie in het regelen van hun work-lifebalans. Lissa Hellemans, werknemer bij SD Worx is alvast enthousiast.

De achterliggende administratieve formaliteiten worden voor haar geregeld. Eén op drie Belgische telewerkers zouden nu en dan al vanuit het buitenland werken, blijkt ook uit een internationale bevraging.

1 op de 3 Belgische telewerkers werkt al eens vanuit het buitenland

Volgens een recent onderzoek van SD Worx onder bijna 5.000 werkgevers en zo'n 16.000 werknemers in zestien Europese landen, kan gemiddeld 34% van de telewerkers ook in het buitenland telewerken. Noorwegen loopt voorop met 51%, in Frankrijk komt dit neer op 20%. Belgische werknemers zitten met 31% iets onder het Europese gemiddelde van 34%.


Naar een workation-beleid: richtlijnen om wettelijk in orde te zijn

SD Worx heeft een 'workation'-beleid opgesteld met duidelijke richtlijnen:

  • De 'workation' moet met de directe leidinggevende worden besproken om te zien wat de mogelijkheden zijn en om goedkeuring te krijgen.
  • Een 'workation' is beperkt tot collega's in compatibele functies en de periode bedraagt niet meer dan vier weken per jaar (20 arbeidsdagen).
  • Het is enkel haalbaar in landen waar SD Worx een juridische entiteit heeft.

Deze richtlijnen zorgen voor compliance met de lokale wetgeving en reglementering. Tegelijkertijd bieden ze een veilige en zekere werkomgeving voor werknemers van SD Worx. Het beleid helpt ook om de werkcapaciteit te garanderen en om de klant vlot te blijven bedienen. Ten slotte staat het werknemers die hiervoor in aanmerking komen, toe om te profiteren van deze mogelijkheid.

De werknemer moet de gekozen arbeidsplaats natuurlijk zo inrichten dat deze geschikt is om professioneel te werken. De nodige infrastructuur zoals internetverbinding, pc, printer, bureau moeten aanwezig zijn. De werknemer is zelf verantwoordelijk om te controleren of de arbeidsplaats voldoet aan de veiligheids- en gezondheidseisen. De arbeidsduur van een werkdag thuis of op een elders gekozen plaats verschilt niet van een normale werkdag die de werknemer zou presteren in de kantoren van de werkgever.

Voor een workation is een aangifte bij de lokale sociale-zekerheidsdiensten vereist. Daarom moet de werknemer zijn aanvraag 20 arbeidsdagen voor de begindatum van de workation indienen. Naast de verblijven. SD Worx-collega's gebruiken hiervoor Protime, een tool voor tijd- en aanwezigheidsregistratie die beschikbaar is via de mysdworx-app.

Over de survey

SD Worx, een toonaangevende Europese provider van hr-oplossingen, zet zich in om de ideale match te creëren tussen de behoeften van bedrijven, hr en werknemers, om zo het succes en de duurzame aangroei van organisaties te bevorderen. Uitgebreide surveys bij zowel werkgevers als werknemers helpen inzicht te geven in de percepties, meningen en overtuigingen van mensen over het werk en de arbeidsmarkt. De survey van dit jaar was gericht op drie overkoepelende thema's: digitalisering, talent en flexibiliteit. In februari 2023 verzamelde SD Worx gegevens in 16 Europese landen: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Kroatië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. In totaal werden 16.011 werknemers en 4.833 werkgevers bevraagd. De resultaten werden gewogen om een betrouwbare vertegenwoordiging van de arbeidsmarkt in elk land te garanderen.

Bron: SD worx, pers, "Vanop je vakantieplek werken als dat jou goed uitkomt?", juli 2023

Mots clés

Articles recommandés

Steeds meer kmo-werkgevers schakelen jobstudenten in !

Vorig jaar werd 1 op 20 werknemers in België ontslagen