Nieuwe standaardmodellen van jaarrekeningen.

Het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV)[1] voorziet in nieuwe modellen van jaarrekeningen. De belangrijkste wijzigingen in de modellen van de jaarrekening zijn: het onderscheid tussen de modellen met kapitaal en zonder kapitaal voor vennootschappen en de invoering van het micromodel voor verenigingen en stichtingen.


Overeenkomstig het advies van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen CBN 2020/01 [2], moeten de nieuwe modellen worden gebruikt voor de indiening van de jaarrekening:


  • met betrekking tot een boekjaar dat na 31.12.2019 is afgesloten;
  • van ondernemingen die na 30.04.2019 zijn opgericht;
  • van ondernemingen die hebben gekozen voor de opt-in en waarvan de nieuwe statuten zijn gepubliceerd vóór de afsluitdatum van hun boekjaar.


Vanaf 3 februari 2021 zijn deze nieuwe modellen ook beschikbaar in XBRL-formaat voor vennootschappen en in PDF- en XBRL-formaat voor verenigingen en stichtingen.


Het indienen in XBRL-formaat heeft de voorkeur boven het indienen in PDF-formaat. Opgemerkt dient te worden dat de neerlegging op papier sinds 1 januari 2020 niet meer is toegestaan.


Neerlegging van jaarrekening voor vennootschappen


In totaal zijn er 6 nieuwe modellen voor vennootschappen voorzien:

  • volledig, verkort en micromodel met kapitaal;
  • volledig, verkort en micromodel zonder kapitaal.


In afwachting van de beschikbaarheid van de XBRL-versie van de nieuwe modellen die gepland is voor 3 februari 2021, kan de XBRL 2019Bis-versie nog steeds worden gebruikt. Concreet is een veld toegevoegd dat aangeeft of de betrokken vennootschap al dan niet onderworpen is aan het WVV op de afsluitdatum van het boekjaar en moet voor vennootschappen onderworpen aan het WVV een tweede veld worden ingevuld om aan te geven of het gaat om een vennootschap "zonder kapitaal" of "met kapitaal". Voor vennootschappen zonder kapitaal zal de opsplitsing tussen Inbreng Beschikbaar of Onbeschikbaar worden gevraagd.


De nieuwe modellen in PDF-formaat zijn beschikbaar op onze website op het volgende adres Modellen vennootschappen (WVV) | nbb.be. Sinds eind 2019 kunnen ze gebruikt worden voor de neerlegging van jaarrekeningen in PDF-formaat.


Neerlegging van de oude modellen in PDF-formaat blijft na 3 februari 2021 nog mogelijk voor boekjaren eindigend tot en met 31 december 2019. Voor boekjaren eindigend vanaf 1 januari 2020 daarentegen worden de oude modellen vanaf 3 februari 2020 niet meer aanvaard, met uitzondering van de de jaarrekeningen van oneigenlijke CVBA’s die volgens de reparatiewet[3] van 28 april 2020 tot aan hun omvorming onderworpen blijven aan de oude kapitaalregels van het W.Venn.[4] .


Neerlegging van jaarrekening voor verenigingen en stichtingen


De nieuwe modellen voor verenigingen en stichtingen (volledig, verkort en micromodel) zullen vanaf 3 februari 2021 beschikbaar zijn in XBRL en PDF-formaat.


Tot deze datum blijven de oude volledige en verkorte modellen voor verenigingen en stichtingen geldig.



[1] Modellen conform de wet tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) van 23 maart 2019 en het Koninklijk besluit van 29 april 2019 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
[2] CBN-advies 2020/01 – Neerlegging van de enkelvoudige jaarrekening bij de Nationale Bank van België: nieuwe modellen van de jaarrekening, van 22 januari 2020.
[3] Wet van 28 april 2020 tot omzetting van richtlijn (EU) 2017/828 van het Europees Parlement en de Raad van 17 mei 2017 tot wijziging van richtlijn 2007/36/EG wat het bevorderen van de lange termijn betrokkenheid van aandeelhouders betreft, en houdende diverse bepalingen inzake vennootschappen en verenigingen.
[4] In de reparatiewet werd expliciet opgenomen dat bestaande CVBA’s die niet voldoen aan de nieuwe wettelijke definitie van de coöperatieve vennootschap, niet (langer) de benaming ‘CV’ mogen gebruiken en het volstort vast gedeelte van het kapitaal en de wettelijke reserve van dergelijke vennootschappen niet van rechtswege is omgezet op 1 januari 2020 naar de statutair onbeschikbare eigen vermogensrekening. Dit laatste ligt in principe in het verlengde van de reeds onder de overgangsmaatregelen ingevoerde regel dat oneigenlijke CVBA’s tot aan hun omvorming onderworpen blijven aan de oude kapitaalregels van het W.Venn.

Mots clés

Articles recommandés

Focus op het ondernemingsverslag 2023 van de NBB

STOP! ITAA budget in het rood! Een gevaarlijk signaal voor een waarschijnlijke verhoging van uw ITAA-bijdragen?

CBN-advies 2024/02 – Belgische bijkantoren van buitenlandse verenigingen en stichtingen